EĞİTİMCİNİN KALEMİNDEN-Kemal Çelikkaya


GENEL SEÇİMLER YAKLAŞIRKEN


SAYIN DSP VE CHP GENEL BAŞKANLARININ DİKKATLERİNE

Demokratik Sol düşünce CHP içinde iken rahmetli BÜLENT ECEVİT'in katkısı ile "Ortanın Solu" düşünce olarak, siyaset olarak ortaya çıkmıştı. Dolayısı ile DSP’nin anasıdır CHP. Rahmetli ECEVİT' in CHP’nin Genel Başkanlığını yaptığı 70’li yıllarda Deniz Baykal ekibi ile CHP içinde kalarak siyaset yapılamayacağı kanısına varan RAHMETLİ ECEVİT 12 Eylül 1980 ihtilalı olmasa da yeni bir parti kurarak siyaset yapma düşüncesine varmıştı. Örnek bir gerekçe olarak ECEVİT ile Deniz Baykal arasında uzlaşmaz bir aykırılık oluşmuştu. Daha açıkça belirtmek gerekirse; Başbakan ECEVİT Amerika’ya ekonomik destek için gittiğinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

Deniz Baykal Mersin deki petrol rafinerisini millileştirmesi, devletleştirme işlemlerini başlatıyor.

Bu ne lahana, bu ne turşu. Örneğinde olduğu gibi.

İki kardeş arasındaki yönetim tarzlarındaki bu ve daha birçok konulardaki örnekler nedeniyle CHP’den ayrılarak bir demokratik parti kurarak milletine hizmet edebileceği kanısına vardı.

12 Eylül 1980 darbesi ile demokrasi ve partiler kapatılınca Ecevit genel başkan olarak CHP milletvekillerine bir mesaj göndererek toptan istifa ederek sine-i millete dönmeyi önderdi. Hem darbeyi protesto etmek hem de demokrasiyi kurtarmak istiyordu. CHP milletvekilleri buna onay vermedi. Bu durum da CHP’de Ecevit'in siyaset yapamayacağı kanısını kuvvetlendirdi.

12 Eylül 1980 darbesi sonucu siyasi tutuklu yaşamak zorunda kalınca eşi rahmetli Rahşan Ecevit'e DEMOKRATİK SOL PARTİYİ kurdurdu. Bülent Ecevit siyasi yasaklar kalkınca DSP'nin genel başkanı olarak kuruluş nedenlerini açıklarken, yukarıda yazdığım gerekçelerin yanına "Türkiye de iki sol parti olmalı, parlamento içinde ve dışında birbirlerinin demokratik kazanımlarını desteklerler, yanlışlarını düzeltirler.

HANGİSİ İYİ ÇALIŞIRSA İKTİDAR OLUR. ECEVİT'İN BU İDDİASI YAŞARKEN GERÇEKLEŞTİ. DSP ÜLKEMİZİ, MİLLETİMİZİ ÜÇ KEZ YÖNETTİ. 68 MİLLETVEKİLİNİN 22'Sİ BAKAN OLARAK ÜÇ AYLIK SEÇİM HÜKÜMETİ GÖREVİNİ ÖYLE BİR BAŞARI İLE YÖNETTİ Kİ TÜRK MİLLETİNİN TAKDİR, GÜVENİNİ KAZANARAK DSP BİRİNCİ PARTİ OLDU. BÜLENT ECEVİT BAŞBAKAN OLDU.

Demokratik siyasetin yakın tarihine bir göz attığımızda DSP’ye oy vermeyen seçmenler bile DSP’nin saygı duyulan, insana güven veren dürüst bir parti olduğunu inanarak söylüyorlar. Halk için çalışan DSP'nin mahkemelik tek bir dosyasının bulunmadığını söylüyorlar. DSP’nin halk için halktan yana çalıştığını ECEVİT DÜRÜSTLÜĞÜ İLE DSP DÜRÜSTLÜĞÜ ÖZDEŞLEŞTİĞİNİ HERKES KABUL EDİYOR, BU ALGI HALK İÇİNDE GELİŞİYOR.

Durum böyle iken ve DSP son yıllarda seçime girmeyerek CHP'ye destek vermeye ısrar ederken bugünkü CHP yöneticileri ile DSP yöneticileri arasında anlaşılması zor bir gerginlik yaşanıyor.

• Muhalefet partililerinin AKP'li sözcülerinin saçma sapan söylevlerine "Akıl tutulması" dedikleri gibi bu akıl tutulması tam da cep- DSP genel merkezlerinin tutumlarına uymuyor mu?

Halk içinde böyle bir gerginlik olmadığını geçtiğimiz yerel ve genel seçimlerde gördük. DSP de CHP gibi özgür siyasi bir parti olarak demokrasi mücadelesine ATATÜRK İLKELERİ ve ECEVİT KURAMLARI doğrultusunda, TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE İDEALİ İLE DEVAM EDECEKTİR.

Demokratik Solcular güçlünün yanında değil halkımızın yanında demokrasi mücadelesi vermeye devam edecektir.Yeter ki gerçek demokratik solcular, ECEVİT SAYESİNDE MAKAM SAHİBİ,ÜNVAN SAHİBİ OLANLAR PARTİLERİNİ BULSUNLAR. SAYGILARIMLA SEVGİLİ OKUYANLARIM.

KİTAP OKUMAK BİLGİ, KÜLTÜR BİRİKİMİ KAZANDIRIR. OKUMA ANLAYARAK DERİN OKUMA ŞEKLİNDE YAPILIRSA KÜLTÜREL BİR İKLİM SAĞLAR. İNSANA ÖNEMLİ DEĞERLER KAZANDIRIR.

ÖRNEĞİN:

Yaşanması gereken durumların, içimizde taşıdığımız inandığımız durumlarla ne alakası olabilir?

"İşlerimiz iyi gitmiyor diye, TANRILARA KIZMAYALIM. İŞLERİMİZ BİZİM VE BİZE BENZERLERİN KÜÇÜK SAKATLIKLARI İLE, tesadüflerin ihanetiyle, her zaman bozulabilir. HATTA BİRKAÇ NESİL İÇİN BOZUK GİDEBİLİR. Bu bozulmalar, bu düzensizlik İç kıymetlerimize karşı vaziyetimizi değiştirmemelidir." Fikrini Ahmet Hamdi Tanpınar'ın HUZUR KİTABINI OKUYUNCA edindim.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00