(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


BİR YILBAŞI KATLİAMI

‘’Havada sanki kötü bir şeyler olacağının uğursuzluğu vardı. Üzerimize akan kalabalığı yara yara Ortaköy’den nasıl kurtulduğumuzu hatırlamıyorum’’


O yılbaşı ölümden kıl payı dönmüştük.

OrtaköyReina katliamında az önce neşe içinde yeni yıla giren 39 kişi hayatını kaybetmiş70 kişi yaralanmıştı.

Hiç biri bunun son yeni yıl kutlaması olduğunu bilemezdi.

2016 YILBAŞI

Birkaç hafta sonra 40 yıllık hariciye kariyerimin son görevi için Güney Sudan’a uçacaktım.

Yılbaşı akşamı için Ankara’da bir program yapmamıştık. Daha önce de yaptığımız gibi arabamıza atlayıp günübirlik İstanbul’a gidebiliriz dedik.Meydan konserleri, Köprü ışıkları,sabaha uzayanİstanbul turu,Afrika öncesi farklı bir aile birlikteliği olabilirdi. Öyle de oldu!

ORTAKÖY

Erken saatlerde İstanbul’a ulaşmış, Anadolu yakası gezmelerini tamamlayıp,Beşiktaş, Taksim, Feriköy ve Nişantaşıturları sonrasıgece için Ortaköy’ü gözümüze kestirmiştik.

Diyanet ve bazı tebliğci mihraklarınyılbaşıları Hıristiyan âdeti sayarak Müslümanların kutlamasının caiz olmadığı şeklindeki hutbeleri gölgesinde, meydan konserleri ya iptal edilmiş ya da eski canlılığını kaybetmiş,Köprüler karanlığa gömülmüştü.

Yine de eski enerjisiyleOrtaköy ümit veriyordu.

Beşiktaş’tan Ortaköy trafiğini hesaplayamamış, Çırağan’dan çark edip, Levent Arnavutköy üzerindenOrtaköy’e ulaşabilmiştik.

Reina’nın tam karşısındaki küçük oto parkta yer bulupsahile yürümeye başladık. 

Kaldırımları kaplayan tur otobüsleri, her milletten insan seli vepolis ekipleri ile siren ve anonslareşliğindeOrtaköy’e varmıştık.

Camiye inen dar yolun başında 8-10 sarı yelekli güvenlikçi kontrol hattı kurmuştu. Elle, sadece erkekler aranıyor, kadınlara siz geçin deniliyordu.

Neden sadece erkeklerin aranıyordu, bunu sormaya çalıştıysak da duyulmadık. Şallı, paltolukadınların kolayca silahtaşıyabileceğini tartışarak, birbirimizi kaybetmemeye çalışarak meydana indik.

Boğaz tarafında önü bariyerlerle çevrili büyükçe bir sahne kurulmuş, yılbaşı konseri için son provalar yapılıyordu.

Sinirli kalabalık kulakları sağır eden yüksek volümlü müzik eşliğinde sağa sola akıp, boşlukları dolduruyor,sayıları giderek artan polisler arada boşluk bırakmamak için kol kola Çin seddi oluşturmuştu.

Konser, müzik beklentimiz tedirginliğe dönüşüyor, izdihamdan kurtulmaya çabalıyorduk. Yanımızdaki polislerin aralarında‘’bu akşam da ölmezsek bize bir şey olmaz’’ yakınmalarını duyunca daha bir huzursuz olduk.

Sanki kötü bir şeylerolacağının uğursuzluğu, beklentisivardı.Çocukların da uyarısıyla, üzerimize akan kalabalığı yara yara Ortaköy’den nasıl kurtulup caddeye ulaştığımızı hatırlamıyorum.

Uçarcasına otoparka yöneldik. Çok sayıda araç önümüze park edilmişti. Kavga dövüş, yüklü bahşişli manevrayla kendimizi arabamıza attık. Evimizde gibiydik.

Yeni yıla girmeye çok az kalmıştı.Reina’nın tam karşısındaydık.

REİNA

Ünü sınırları aşmışReina’ya, aralarında devlet başkanlarının da olduğu üst düzey resmi konuklararefakatenbir kaç kez gelmiştim.

Melburn’de, Avustralya sporve eğlence sektöründe isim yapmışTürklerbir defasında VIP girişleri içinReina’nın altın anahtarını da vermişti. 

Ortaköykaosundan kaçarkenbizimkilereşakayla, altın anahtarı yanımızda olsaydı şimdi Reina’ya girerdik demiş,cevap beklemeden de gaza basıp süratle uzaklaşmıştık.

BOĞAZ

Arnavutköy, Bebek hattında boş yer bulabildiğimiz kafe tarzı mekânlarda bir şeyler atıştırıp, Emirgan sahilinde yeni yıla girmiştik.

Ortaköy saldırısını otelimize yaklaşırken kahve molası verdiğimiz Yeniköy’deduyduk. 

Karada, havada, denizdebir hareketlilik ve siren sesleri ortalığı yırtıyordu.Ne olduğunu bilmeden hepimiz caddeye inmiştik. İstinye tarafına çok sayıda ambulans geçmeye başladı.

Daha sonra ambulans vepolis ekipleri arasında kendimizi Tarabya’ya, otelimize atabilmiştik.

PROVALI SALDIRI

Reina’dayılbaşı kutlamasındakiinsanlarrastgele yaylım ateşine tutulmuş,39 kişi yaşamını yitirmiş, 70 kişiyaralanmıştı. 

Saldırıyı,Müslüman bir ülkede Hristiyan bayramı kutlayanlarınhedef alındığımesajıylaIŞİD üstlenmişti.

Saldırganlar, son İstiklal Caddesi katliamında olduğu gibi dışarıdaki hücrelerde eğitilip, Türkiye’de kan akıtmaya programlanmış yabancı teröristlerdi.

Üzerinden altı yıl geçen Reina katliamı hala tam olarak çözülemedi. Mekanın kendisi yıkılıp yok edilmiş olsa da komplo teorilerine açık,karanlık noktalar hala zihinleri bulandırmakta.

Saldırganın asıl hedefinin defalarca keşif yaptığı Ortaköy meydanındaki kalabalıklar olduğu, uzun namlulu silahlarla meydana giremediği için Reina’yı hedef aldığı,tek olmadığı,polis kimliği taşıdığı, içeride başka ateş edenlerin de bulunduğu iddia edildi. Belki de Ortaköy ve Reina’da eş zamanlı saldırı planlanmıştı.

Saldırgan kadın olsaydı,sadece erkeklerin arandığı Ortaköy Meydanına serbestçe ulaşıp, konser alanındaki kalabalıklarda çok büyük katliama yol açabilirdi. Cevapsız sorular çoktu. Güvenlik zafiyet kaldırmıyordu.

O yılbaşı belki de ölümden kıl payı kurtulmuştuk.

Seniye KÜÇÜKTEZ ARAZ
26.12.2022 23:31:36
Allah korumuş. Felâket bir yılbaşı olmuştu. Orada yakınlarda olduğunuzu bilmiyordum. Cok gecmis olsun. 2023 yılı size güzel ailenize saglik huzur mutluluk getirsin. Şanslı ve uğurlu bir yıl olsun hepimize. Sevgi ve selamlarla. Seniye

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22