Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


YENİ BİR SINIR ÖTESİ OPERASYON


 

Suriye’nin kuzeyinde oluşturulan bir peyk devlet yapılanmasıyla, terör örgütü PKK/YPG, uluslararası arenada yasallaştırılmaya çalışılırken, bir yandan da Kuzey Irak’ta oluşturulan yapılanmayla birleşerek, devletleşmesi sağlanmaya çalışılıyor. Bu gelişmelerin en büyük destekçisi ABD olurken, Rusya da zaman zaman devreye girerek, oluşuma bir şekilde destek veriyor.Ancak, genel perspektifte, Rusya, Suriye’nin bütünlüğünü savunurken, bu noktada, Türkiye ile uyumlu bir bakış açısı sergiliyor.

İran, bölgesel güç olma yolunda istikrarlı hamlelerle hareket ederken, hedeflerinden vazgeçmiş değil ve halen hem Suriye’de hem de Kuzey Irak’ta varlığıyla kendini gösteriyor. Ukrayna savaşı sonrası, Rusya’nın bölgedeki askeri gücü bir miktar zayıflasa da Rusya halen sahada bulunan gücüyle, istediği etkinliği sağlayabiliyor.

Türkiye, sınırının hemen ötesinde bir terör yapılanmasını istemiyor ve bunu defaten uluslararası platformda lanse ederken, bu güne kadar sırasıyla: 24 Ağustos 2016’da Cerablus-El Bab bölgesine Fırat Kalkanı, 8 Ekim 2017’de İdlip, 20 Ocak 2018’de Afrin bölgesine Zeytin Dalı, 9 Ekim 2019’da Rasulayn-Tel Abyad bölgesine Barış Pınarı, 27 Şubat 2020’de İdlip’e Bahar Kalkanı harekatlarını düzenleyerek, Fırat’ın batısında Cerablus-El Bab ve Afrin bölgelerinde, Fırat’ın doğusunda ise Rasulayn-Tel Abyad bölgelerinde alan hakimiyeti sağlarken,İdlip’te oluşturulan düzen ile büyük bir göç dalgasını engelledi.

Tüm bu harekatları düzenli olarak Suriye kuzeyinde icra ederken,11 Mart 2018’de Kuzey Irak’ta Kararlılık Harekâtını başlatarak, bölgedeki PKK unsurlarını vurmaya başladı. Ardından, 28 Mayıs 2019’da yine Kuzey Irak bölgesinde Pençe Harekatlarını başlattı. Pençe harekatları Pençe1-2-3, Pençe Kaplan, Pençe Kartal ve son olarak Pençe Kılıç operasyonları ile devam ederken, Pençe Kılıç operasyonu hem Kuzey Irak derinliklerinde hem de Kuzey Suriye’de icra edildi.

Bu arada terör örgütü, önce Mezitli/Mersin’de Polis Evi baskını, ardından İstiklal Caddesi/İstanbul’da bombalı eylem gerçekleştirdi. Bu gelişmelerin ardından başlatılan ve bugüne kadar yapılanların en kapsamlısı olan Pençe Kılıç Operasyonuyla büyük bir darbe yiyen terör örgütü,son olarak Karkamış bölgesine havan ve roketatar saldırısı düzenleyerek sivil hedefleri vurdu. Ardından Türkiye, ateş destek unsurlarıyla güçlü bir cevap verdi ama bugüne kadar terör örgütünün Tel Rıfat, Münbiç ve Ayn el Arab bölgelerinden yaptığı saldırılara, daha geniş kapsamlı bir cevap verilmesi gerekliliği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı, en uygun zamanda bu üç bölgeden başlayarak, Suriye kuzeyinde oluşturulması planlanan fakat bir kısmı oluşturulsa da konjonktür gereği tamamlanamayan operasyonların yapılmasıyla, Suriye kuzeyinde güvenli bir bölge oluşturulacağını açıkladı.

Oluşan konjonktürde, bu harekatların yapılabilmesi için herhangi bir engel yokmuş gibi görülürken, Suriye rejimiyle normalleşme sinyalleri de veriliyor. Eğer Suriye rejimiyle normalleşme sağlanırsa, geriye, Özgür Suriye Ordusu ile rejimin anlaşmasını sağlamak ve ABD’nin bölgeden bir an önce çekilmesini beklemek kalıyor ki Rusya zaten Doğu Akdeniz’deki varlığını sürdürürken, Suriye’nin bütünlüğünden yana tavır sergiliyor.

Suriye’nin bütünlüğü, Türkiye’nin bekası için olmazsa olmazlardan ve Türkiye, yeni bir hamleyle, Kuzey Suriye’deki terör yapılanmasını tamamen ortadan kaldırmayı hedeflerken, Kuzey Irak’taki terör örgütü varlığına da son vermeyi amaçlıyor. 

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04