Prof. Dr. Süleyman BOZDEMİR


KÖY ENSTİTÜLERİNİN KURULUŞUNUN 81.Cİ YILDÖNÜMÜNDE (17)

 CUMHURİYET’İN YARIM KALMIŞ EĞİTİM DEVRİMİNİN SONUÇLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME


 CUMHURİYET’İN YARIM KALMIŞ EĞİTİM DEVRİMİNİN SONUÇLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

                                             Sonuç

Son olarak şunu vurgulamak istiyorum: Ülkemiz bugünlerde çok tehlikeli bir yol kavşağına gelmiş bulunmaktadır. Ya çağdaş değerlerle, çağdaş uygarlık yolunda ilerleyeceğiz ya da Orta Çağ karanlığına geri dönecek, sıradan bir toplum olarak yaşamaya mahkûm olacağız. Bu bağlamda Atatürk’ün 22 Eylül 1924’te söylediği şu sözleri hiç unutmamamız gerekir:’’...medeniyetin kudret ve yüceliği karşısında çağdışı kalmış zihniyetlerle, ilkel boş inançlarla yürümeye çalışan milletler yok olmaya veya hiç olmazsa esir olmaya ve aşağılanmaya mahkûmdurlar.’’ Usu özgürleştirmek, çağdaş, demokratik topluma ulaşabilmek için laikliğe ve bilime dayalı kültür ve eğitim reformlarını yeniden başlatmaya büyük gereksinim vardır. Orta Çağ karanlığına karşı aydınlığın üstünlüğünü ve utkusunu gerçekleştirmek zorundayız. Bunun için Atatürkçü eğitime yeniden tam bir dönüş yapmamız gerekmektedir. Yoksa çağdaş toplum ve gerçek demokrasi, insan hakları, çağdaş üretim ve bölüşüm, hakça bir düzen, özgür düşünce birer tatlı özlem olarak içimizde kalmaya mahkûmdur.

Atatürk, ulusumuzun yetiştirdiği müstesna bir insandır. Türk toplumunun temelini oluşturan bir bilinç, bir ilerleme, bir ulusal birlik simgesidir. Atatürk’ün bizlere verdiği pozitif enerji ve yol göstericiliğinde önümüze çıkan bütün güçlüklerin üstesinden gelebileceğimize inanmalıyız. Bir uygarlık bilgesi olan Atatürk, gelecekteki daha nice bin yıllarda da kurduğu Cumhuriyetle birlikte düşünceleriyle yaşayacaktır ve hep çağdaş kalacaktır. Evet, Atatürk ülküsü hep içimizde yaşayacaktır ama Atatürk’ün kurduğu laik Cumhuriyetimiz’ in çağdaş kalması, Atatürk’ün bizlere verdiği Cumhuriyeti koruma ve kollama görevimizi yerine getirmemize bağlıdır. Atatürk, ‘’Devrimin hedefini kavramış olanlar, daima onu muhafazaya muktedir olacaklardır’’ demişti. Atatürk’ün bu inancını boşa çıkarmamak hepimizin birinci görevi olmalıdır.

Türk ulusunun ilerideki büyük başarısı, Atatürk’ün eğitim ilkeleri ışığında yetiştirilecek, Atatürk’ün eğitim anlayışını geliştirecek ve pekiştirecek idealist gençlerle ve onları yetiştiren nitelikli öğretmenlerle olacaktır. Toplumumuzu asırlardır geri bırakan çağdışı düşünceleri ve onun savunucularını kesin olarak saf dışı etmeden aklın inançtan, bilimin dinden bağımsızlaşması sağlanmadan Atatürk’ün gösterdiği hedeflere ulaşmak hep bir hayal olarak kalacaktır.

...............................................................................................................................................................

Not: Bu makale; “Osmanlı’dan Günümüze Eğitimdeki Gelişmelere Eleştirel Bir Bakış,

21. Yüzyılda Eğitim Sistemimiz Nasıl Olmalı”? Cinius Yayınları, İstanbul, Mart 2021. Kitabından alıntıdır.[Sayfa:34-37, 84-113].

 

Kitap tanıtım metni (arka kapak): “Osmanlı'dan Günümüze Eğitimdeki Gelişmelere Eleştirel Bir Bakış-21. Yüzyılda Eğitim Sistemimiz Nasıl Olmalı?” kitabı, ülkemizde eğitim sistemlerinin Osmanlı’dan günümüze nasıl değişimler geçirdiğini ele alan temel bir çalışmadır. Bu eserde Türk eğitim sistemi olumlu olumsuz çeşitli yönleri ile tarihsel süreç içerisinde incelenmiştir. Bu çalışma; başta eğitim fakültesi ve üniversite öğrencilerine, her düzeydeki öğretmenlere, eğitim tarihine özel ilgi duyanlara, eğitim alanında çalışan uygulayıcılara, yöneticilere ve eğitimin geleceğine yön veren karar mekanizmasındaki kişilere kaynak oluşturabilecek önemli bir başvuru eseridir. Eser; yazarın eğitimin mutfağından yetişmiş bir akademisyen olarak hem geniş kapsamlı bilimsel bilgi hem de alandaki uygulamalardan edinmiş oldukları izlenimler aracılığıyla geniş bir perspektifle, zengin ve güncel kaynak taraması yapılarak oluşturulmuştur. Geniş bir bakış açısıyla, eleştirel değerlendirme ve yorumlarıyla eğitim alanında yazılmış ilgiyle okuyacağınız bir kitap. Eğitime ilgi duyan, gönül veren herkesin bu kitabı okuyunca umduğunun ötesinde yeni bilgilere ulaşabileceğini düşünüyoruz. Eğitim Tarihi derslerinde okutulabilir, kaynak kitap olarak kullanılabilir.

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04