(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


ÇOĞULCU DEMOKRASİ MODELİ OLARAK ALTILI MASA

‘’Altılı Masa Millet İttifakının, can çekişen demokrasimize çoğulculuk anlayışını kazandıracak tarihi bir fırsat sunabileceği unutulmamalı’’


 

Türk tipi başkanlık sistemi sürecinde şimdiye kadar eşi menendi görülmemiş bir iktidar oyunlarına tanık oluyoruz.

Eski Türkiye koalisyonlarının ataletinden yakınarak gündeme getirilip, icraatın canlanıp, cevvalleşeceği iddiasıyla onay alınan Başkanlık sisteminin pek de öyle işlemediği ortada.

Bir yandan eskisinden daha entrikalı ittifaklara girilirken, icraatta ülke bekasını ilgilendiren kararları tek kişinin şahsi tasarrufuna bırakan, denetimsiz, sıkıntılı bir sistemi deneyimlemekteyiz.

Muhalefeti ezen, çoğunlukçu, azınlıktakilere yaşama hakkı tanımayan, baskıcı ‘’Başkanlık’’, iktidarını sürdürme yönünde sırtını adı konulmamış bir koalisyona dayamakta, siyasi ittifaklara verilen ödünler Cumhuriyetin bekasını sarsan boyutlara ulaşma istidadındadır.

Öyle ki makyavelist ödünler Anlayasımızın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek temel ilkelerini de bir bir değersizleştirmekte.

ANAYASA

Anlayasımıza göre Türkiye Devleti bir cumhuriyettir.

Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

Dili Türkçe, bayrağı beyaz ay yıldızlı al bayrak, milli marşı ‘’İstiklal Marşı’’, başkenti Ankara’dır.

Bu hükümler değiştirilemez, değiştirilmesi teklif edilemez.

 Anayasanın ihlali suçtur.

DEMOKRATİK İTTİFAKLAR

Farklı siyasi eğilimlerin bir araya geldiği, denge-denetimli yaklaşımın öne çıktığı sistemler demokrasi için önemli kazanımdır. İdeal demokratik yönetim ‘’çoğunlukçu’’ değil ‘’çoğulcu’’ demokrasi anlayışına dayanandır. 

Çoğulcu demokrasi, çoğunluk iktidarının, azınlığın temel haklarıyla sınırlandırıldığı sistemdir.

Temel hak ve özgürlükler ancak kuvvetler ayrılığı mekanizmasının tam ve egemen kılınmasıyla olanaklıdır.

Çoğunlukçu dayatmanın, seçilmişlerin halkın iradesini temsil ediyorum, istediğimi yaparım şeklindeki mutlak hâkimiyeti çoğulculukta reddedilir. Azınlığın siyasal ve kültürel hakları ile muhalif olma, iktidara gelme olasılığı baştan kabul edilir.

HİNDİSTAN

Dünyanın en büyük demokrasisi olarak bilinen Hindistan demokrasisi, iki ana akım parti çevresinde kümelenen çok sayıda irili ufaklı partinin ortak yönetimini ifade eder.

Temeli ulusal çapta iki büyük siyasi partinin çok sayıda bölgesel partiler ile zincirleme koalisyonlar oluşturmasıdır.

Çoğunluğu sağlamak için büyük partiler küçüklere ihtiyaç duyarken başkaca iktidar şansı olmayan eyalet düzeyinde örgütlenebilmiş yüzlerce siyasi parti de yönetimden pay alabilmek için büyüklere yanaşmaya mecbur kalmaktadır.

Hindistan modeli, köklü demokrasi ve uzlaşı kültürü anlayışı üzerine inşa edilen yaklaşımla zenginleşmiştir.

BAŞKANLIK 

Türk tipi başkanlık sistemi yüzde 50+1 gerçeğini gündeme getirmiştir.

Malumlarıdır, Parlamenter sistem koalisyon hükümetlerinin karar alma sıkıntıları eleştirilerek Başkanlık sisteminin yolu açılmıştı.

Halk tarafından seçilecek cumhurbaşkanının en az yüzde 50+1 çoğunluğa ulaşması gerekirken bu durum, yeterli sayıya ulaşamayan siyasi partilerin koalisyon ve ittifak arayışlarını zorunlu kılmaktadır.

ÇOĞUNLUK ÇOĞULCULUK 

İktidar yolunu aralamak isteyen Altılı Masa ittifakı bu anlamda belki de sancılar içinde kıvranan Demokrasi serüvenimize yeni bir açılım olabilir.

Farklı fikir ve eksendeki siyasi partilerin birlikteliği bir anlamda farklı görüşlerin kabulü ile asgari müştereklerde birleşen ortak yönetimli çoğulcu demokrasinin önünün açılmasıdır.

Kompozisyonu, yönetim önerisi, kuracağı mekanizmalar ne olursa olsun Altılı Masadaki çoğulcu fikir birliği ve niyeti demokrasiye büyük hizmet verecektir.

Altılı Masa deneyimi ve muhtemel başarısı Türkiye demokrasisi için çığır açan bir başarıyı oluşturacaktır. Bu, siyaset tarihimize geçecek eşi görülmemiş bir demokratik konsensüs örneğidir.

Demokratik çoğulculuğun örneğini oluşturacak olan Altılı Masanın Hindistan demokrasisini de aşan yönü, ittifak üyelerinin bölgesel küçük eyalet partileri değil tamamının ulusal düzeyde örgütlenmiş partiler olmasıdır.

Altılı Masa Millet İttifakının can çekişen demokrasimize çoğulculuk anlayışını kazandırabilecek tarihi bir fırsat sunduğu unutulmamalı.

Çoğunluktan çoğulculuğa..

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51