BAKIŞ AÇISI/SAFTER ÇEVİRGEN


FÜTÜRİZM...


Fütürizm ilk olarak 20'nci yüzyılda İtalyan şair Filippo Tomasso Marinetti tarafından ortaya atılmış akımdır. Fütürizm kelime anlamı olarak ''gelecekçilik" olarak Türkçeleşmiş, daha çok edebiyat alanında karşılık bulmuştur. Mimarlık, resim, heykel, müzik, gastronomi, tekstil dallarını da etkilemiştir. Durağanlığı reddedip, hareket ve yeniliği esas almıştır. "Elektrik" ya da "dinamizm" gibi isimler konulmak istense de ilerici olarak tanımlanan bu akıma "Fütürizm" adı verilmiştir. Dili Fransızca, merkezi Paris, yayıncı kuruluş ise Le Figaro olmasında karar kılmış olan Marinetti; 20 Şubat 1909 günü "Fütürizm Manifestosu" ile düşüncesini hayata geçiren ilk adımı atmıştır. Bu aynı zamanda geleceğe ve bugüne dair bakışını tüm dünyaya ilan etmiş olur.

Durağanlığı reddeden bu akım hız, enerji ve  korkusuzluğu esas alır. Sanatçıyı cesaret ve sınırsız düşünmeye teşvik eder. 
Sanayi devrimi ile hız kazanan endüstri etkisini sanatta da görmek ister. Klasik sanat değerlerinin terk edilmesi gerektiğini savunur. "Şehirleşme ve Makineleşme" toplumsal hayatta bir temel hale getirme düşüncesi barındırır. Müzeler, okullar ve kütüphaneleri çağ dışı olarak görür. Hayat hareket halindedir, bu hız sanat dallarında da görülmeli diye düşünür. Çok detaylı tasarlanıp hazırlanmış, teknoloji ve aerodinami harikası bir F1 otomobilini ya da bir uçağı, klasik sanatta kendine yer bulmuş ünlü bir heykelden daha çekici bulabilir.

Fütürizm, zamanın güçlü ve cesur bir atılımı olduğundan, kısa sürede modern sanat akımları içerisinde kendisine yer bulmuştur.

Tüm gelenekleri yıkma eğiliminden yola çıkmış bu sanat akımının İtalyan öncüleri Benito Mussolini ideolojisini kendisine rehber edinmiştir. Fütürizm, Avrupa'da Faşist Parti'nin sanatı olarak ilan edilmiş, bu yüzden de Avrupa sanatında önemini yitirmiştir. 
Mayakovski önderliğindeki Rus Fütürizmi ise daha farklı olarak Avangard ve Kontrüktivist sanat akımlarıyla bütünleşmiş, politik ve daha özgün bir yol izlemiştir. 
Bir çok Ressam, Heykeltıraş ve özellikle mimarlar hayata geçmemiş olsa da, sıradışı projeler tasarladılar ve sundular. Müzisyenler ise  Fütürist Müzik eserleriyle ortaya çıkıp, Balilla ve Rossolo gibi sanatçılar, "Görüntüler Sanatı" adıyla, kendi üretimleri olan enstrümanlarla çalınan parçalar ürettiler.
Yine şiirin önerdiği edebi kuralları da hedef alan Fütürizm, yazım kurallarından arınmış, mantık içeren tümceler yerine "özgür şiirler" ile şiir sanatına yansımış oldu. 
Fütürizm, 1909 ve 1920 yılları arasında etkin olmuş, 1'nci Dünya Savaşı ile son bulmuştur. Bunun sebeplerinden biri de Fütürizm'i benimsemiş  bir çok sanatçının savaşta ölmüş olmasıdır.

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92