Hulisi Güvel


Nice 105 yıllara Yeni Adana…

Hulusi GÜVEL 23. Dönem CHP Adana Milletvekili


Adanamızın, ülkemizin medarı iftiharı Yeni Adana Gazetesi, tam 105 yaşına girdi. İşgale kalemiyle karşı koyan, direnişe rehber olan Yeni Adana Gazetesi, bugün Türkiye’nin yayında olan en eski ancak en diri, en eski ancak gündemin hep bir adım ilerisinde, ilk günkü kuruluş ve kurtuluş ruhuyla yayın hayatını sürdürüyor.
Fransız güçleri tarafından işgalin sadece 5. Gününde, 25 Aralık 1918 yılında yayın hayatına başlayan Türkiye’nin ileri karakolu Yeni Adana Gazetesi, tüm kesimler tarafından iyi okunmalı, irdelenmeli ve gelecek kuşaklara doğru anlatılmalıdır. Zira bir gazetenin vizyonu ve misyonuyla ülkesinin kurtuluşuna yüreğiyle, onuruyla ve yazılarıyla katkı koyması, bağımsızlık yolunda en önde yürümesi, tarihe tanıklık etmesi özümsenmesi gereken bir gerçekliktir.
Ahmet Remzi Bey ile Yozgatlı yedek subay Mehmet Avni Doğan’ın yayın hayatına başlattığı, üç sayı sonra işgalci Fransız güçlerinin hazımsızlığı ve dayatmasıyla kapanan ancak karakterinde özgürlük ve bağımsızlık bulunan Yeni Adana, 5 gün sonra yeniden yayınlanmaya başlamıştır.
Gazetenin baş yazarı Avni Doğan Bey’in işgal kuvvetlerini kast ederek “Eşeğin kuyruğu hâlâ elimizdedir” sözünün o günkü anlamı bir ulusun yeniden var olma, küllerinden doğma serüveninin ta kendisidir. 
Fransız kuvvetlerinin Ahmet Remzi Bey’i idam etmek üzere araması, Avni Doğan Bey’i sürgüne göndermesinin bir önemi olabilir mi sizce! İki yiğit, vatanperver adamın Mustafa Kemal Atatürk’ün desteğiyle örgütlediği bir halkın vazgeçme, sinme, geri durma düşüncesi olabilir mi ki! Asla, asla olamaz.
İşte Yeni Adana, bu ruhun temsilcisidir. Adana’ya, Adanalıya düşen, Türk ulusuna düşen görev Yeni Adana Gazetesi’ni daima ama daima ileriye taşımaktır.
Bizler bu duygu ve düşüncelerle gazetemiz Yeni Adana’nın gelecek nesillere ulaşması,  sonsuza dek yayın hayatını sürdürmesi için elimizi taşın altına koymaktan geri durmadık, durmayacağız.
Herkese her kesime düşen görev de ödev de bu olmalıdır.
Yeni Adana, bir ulusun yeniden diriliş destanının sembolüdür.
Nice 105 yıllara Yeni Adana…

YAZARLAR

  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00