Ahmet ERDOĞDU


MURAT AĞIREL’İN YENİ ADANA GAZETESİNE AHDE VEFASI

Yeni Çağ gazetesi yazarı Murat Ağırel, hapisten yazdığı mektubunda Yeni Adana gazetesi için şunları söylüyordu:


“Umut ışığı parlamıştı, Samsun’da güneş doğuyordu. Umudun ve ışığın düşmanları korktular. Karanlıktan çıkmayalım daha zifiri olsun diye çalıştılar. Gâvur parası ile gazeteler bastılar, fetvalar verdiler, ölüm fermanları hazırladılar. Anadolu karanlığa karşı durdu. Umudun ışığını parlatmak için varıyla, yoğuyla direndiler. Kuvay-ı Milliye oldular. Çukurova’da, Toroslarda Kuvay-i Milliye’nin gazetesi ve sesi yoktu. Ahmet Remzi Yüregir ve Ciltçi Ali Efendi ise işe koyuldular. Dağ başında makinelerini onardılar baskı kalıbını Torosların taşından yaptılar, kâğıtlar katır sırtında geldi. Mürekkep yoktu! Ciltçi Ali Efendi “etraf orman çıra” sobalar gürül gürül yanıyor borular simsiyah kurumdan tıkanıyor.  Toplayın kurumları bezir yağı da bulun. Gerisine karışmayın  kolay dedi. O gün “Yeni Adana” gazetesi bu zor şartlarda basıldı. Hiçbir zorluk yıldıramadı kalpaksız kuvvacıları. Satılmış basına karşı, iş birlikçi basına karşı Kuvay-i Milliye’nin gazetesi oldular, sesi oldular. O günlerde gazetecilik mesleğini icra edebilmek için, halka sorumlu  gazetecilik gereği doğruları aktarmak adına canlarını dahi vermekten çekinmeyen cesur, yürekli, fedakâr gazetecilerin doğduğu toprakların çocuğuyum ben.”

Yukarıda görüleceği üzere Murat Ağırel’in çıkış noktası Yeni Adana gazetesi ve onun mücadelesidir. Bu mücadele tabiri caizse yedi düvele karşı verilen ve Toros dağlarının karı, buzu ve o günkü imkânsızlıklarıyla yoktan var etme mücadelesidir. Yeni Adana bu mücadeleyi sadece tabiat şartlarına karşı değil, 21 Ermeni gazetesi ve dergisine, 2 Fransızca yayın yapan gazeteye, Çukurova bölgesinde işgal güçlerini ve padişahı destekleyen tüm gazetelere karşı vermişti. Bu mücadele öyle bir mücadeleydi ki; yurt dışında Beyrut’ta, İskenderun’da, Halep’te, Kudüs’te ve bunun yanında The Newyork Times gibi gazetelere karşı verilmişti.

Yeni Adana Kuvay-ı Milliye karşıtı Fransızların, Ermenilerin, Rumların kısacası Milli Mücadele’ye karşı aralarında Adana vali vekilinin de bulunduğu büyük bir cepheye karşı “Ya İstiklal! Ya Ölüm” parolası ile onurlu bir mücadele vermiştir.

Bugün Yeni Adana gazetesi; 103 yıldır haktan, hukuktan, adaletten yana tavrını hiç değiştirmeden Atatürk devrimlerinin yılmaz bir savunucusu, “Cumhuriyetin Sönmeyen Meşalesi” ve Türk basınının kutup yıldızı olarak yoluna devam etmektedir.

Bu yazı Murat Ağırel’in kadirşinas bir şekilde bize hatırlattığı köklerimize bir göz atma fırsatı verdi. Ona ve tahliye edilen tüm gazetecilere tekrar geçmiş olsun diyoruz.

Bir teşekkür de değerli büyüğümüz Çetin Remzi Yüregir’e. Bu kadar zor koşullarda hayatını gazetesine adadığı için. Kendilerine minnet ve saygılarımızla sağlıklar diliyoruz.

MURAT AĞIREL KİMDİR: Adana Ceyhan’da 23 Eylül 1978 yılında doğan Murat Ağırel, İlkokul, Ortaokul ve Lise eğitimlerini Ceyhan’da tamamlamıştır. Ardından Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Otomotiv Bölümü’nden mezun olmuş ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü’nü de başarı ile bitirmiştir.

2006 senesinde Bizkaçkişiyiz Sivil Toplum Platformu kurucusu ve İstanbul İl Başkanlığını yürütmüştür. Dört büyük Cumhuriyet Mitingi’ni düzenlemiş, 3 Hukuka Saygı Mitingi, 7 Teröre Lanet Mitingi, 22 Sokak yürüyüşü, 1274 salon toplantısı, 5 Türkiye Forumu’nu da düzenleyenlerden olmuştur. Memleket Sevdalıları Derneği kuruculuğunu yapmıştır ve 3 dönem Genel Başkanlığı görevinde de bulunmuştur. 2008 yılında Ergenekon davasında gözaltına alınmış ve 7 yıl 3 ay cezaya çarptırılmıştır.

Son yıllarda kamu kurumlarındaki usulsüzlük iddiaları ile ilgili yazılmış Şaki –Sayıştay Belgeleri ve Sarmal adlı kitapları yayınlanmıştır.

çetin türker
10.09.2020 15:54:16
Sayın yazar, öncelikle şahsınızda tüm gazetecilere yapılan baskı ve zulmü lanetliyor, tahliye edilen gazetecilere geçmiş olsun diyor diğer tutuklu gazetecilerin de en kısa sürede özgürlüklerine kavuşmalarını temenni ediyorum. Yeni Adana gazetesine en güzel sözler bile yetersiz kalır , 103 yıllık bağımsızlık ve demokrasi mücadelesi nasıl anlatılır ki ? Murat Ağırel gerçekten büyük araştırmacı, gazeteci , yazar güzel yazmış ona da ayrı bir teşekkür.

İsmail Özelkan
11.09.2020 16:19:58
Ahmet Erdoğdu aynı Murat Ağırel gibi cesur, araştırmacı bir yazardır. Bu yazısı da çok güzel olmuş, Murat Ağırel’in yaptıklarını bilmeyenlere çok güzel bir aydınlatıcı yazı olmuş. Aynı zamanda dostum olmasından gurur duyduğum kardeşim Ahmet Erdoğdu’yu içtenlikle kutluyor, yolunun açık, şansının bol olmasını diliyorum.

Hutchings
20.10.2020 22:18:39
Sick of wasting money on PPC advertising that just doesn't deliver? Now you can post your ad on 1000s of ad websites and it'll cost you less than $40. Get unlimited traffic forever! To get more info take a look at: http://www.permanent-web-links.xyz

YAZARLAR

  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05