ALİ UYSAL- EĞİTİMCİ YAZAR


BİR KARACAOĞLAN ŞENLİĞİ


Beni yakından tanıyanlar bilirler: Uyku öncesi ve sonrası bir konu gelir yerleşir dünyama. İstediğim kadar kovayım, gönderemem. Çaresi yok o gece onunla uğraşacağım.

Bu gece ki çağrılışız konuğum saz ve ustaları idi. Öyle bir konu ki diğer tüm konuları kovdu dünyamdan. Uğraştım durdum onlarla. Öyle bir konu ki anlamak da anlatmak da kolay değil; ama kararlıyım: zorluklarla uğraşmayacağım, dilimin, parmaklarımın ucuna geliveren ayrıntılara değiniverip geçip gideceğim.

Sazın büyülü sesine ve o güzelliği tamamlayan âşıkların türkülerine tutkunum, vurgunum, hayranım. Bu dalın uzmanları da Türk Halkı ve onun bağrından çıkan ozanlardır. Böyle bir gelenek yeryüzünde başka bir toplumda yok. Olsa bile Türk halkının yanında cılız kalır.

Yetmiş yıl önce yaşadığım bir olayı anlatayım: Mersin Öğretmen Okulunda edebiyat öğretmeniyim. Duydum ki Mut’ta kayısı bayramı ve Karacaoğlan şenliği var. Olayı tüm okula duyurarak gitmek isteyenlerin adlarını yazdırmalarını istedim. Beklentimizin ötesinde katılım oldu. Öğretmen öğrenci dört otobüsle yola çıktık.

Mut kazasındaki görünümü anlatmakta zorlanacağım. Türkçemizin güzel bir özelliği var: Konuyu anlatmakta zorlandığın zaman hemen deyimler yetişir. O anda Mut meydanını anlatmak zor. Deyimler anlatsın o zaman: “İğne atsan yere düşmez. Sanırsın ki gökte yıldız yere inmiş. Mahşer mi mahşer!”.

Bu bayramın ve bu olağanüstü kalabalığın nedenini az da olsa açayım: Eşsiz ozanımız Karacaoğlan’ı Türk halkı paylaşamamış. Her memleket ona sahip çıkmış. Mut kazası sahiplenmekte bir adım öne çıkıp. Hem kendi, hem sevgilisi Karaca Kız’a birer mezar uyarlamış. Mezarlar karşılıklı iki tepededir. Tepenin birinin adı “Karacaoğlan, diğerinin Karaca kız tepesidir.

O dönemin tüm halk ozanı sazını kucaklayıp gelmiş Mut’a. Karacaoğlan’ın, sazın, türkülerin sevdalıları da katılınca kervana insan meydanlara sığamaz olmuş.

Saat dokuz. İçim içime sığmıyor. Görülmemiş bir insan selinin içinde dolaşmıyor, yüzüyorum. Kalabalığın içinde devlet büyüklerinden, bakanlardan gelenler de var.

Nefesler tutulmuş, büyüklerden biri açış konuşması yapıp Töreni başlatacak. Fakat o da ne! Ozanlardan biri sazını kaptığı gibi fırladı sahneye. Bu adamın bir sıkıntısı olmalı. Sonradan öğreniyorum. Dostça sohbetler ediyoruz onunla. Halk ozanımızın derdini tam anlayabilmemiz için sıkıntısının, tören başlamadan onu sahneye fırlatan sorunu anlatmam gerek:

Sahnedeki ozan Erzurumlu Reyhani. Her saz ustası gibi O da Karacaoğlan sevdalısı. Erzurum’dan yola çıktığında içinde güller açıyor; iç dünyası gül bahçesine dönüşüyor. Öyle ya Dünyanın en büyük Halk ozanının mezarını görecek. Kim bilir ne görkemlidir.Bu düşle gelmiş Mut’a. Bir gün önce ozanlar toplanıp bir karar almışlar: “Yarın çok kalabalık olur; rahat gezemeyiz mezarı. Bu günden gezelim, mezar sorunu çıksın ortadan.”

Mezar tören alanına hayli uzak. “Dolmuşa binip gidelim.” Diye düşünmüşler. Sorup, soruşturmuşlar ki mezara dolmuş gitmiyor, yolu yok. Yaya düşmüşler yola. Mezara doğru yürürlerken Reyhaninin hayalleri tükenmiş değil: görkemli mezarın hayalini dolaştırmış iç dünyasında. Mezarı da görünce tükenmiş hayalleri. Sazıyla, sesiyle içindeki zehri Mut’un koskoca meydanına boşaltışını dinleyelim şimdi:

Dün uğradım mezarına

Gül istedi Karacaoğlan

Çetin gidilir yanına

Yol istedi Karacaoğlan.

………………………Nur mezarı bezenecek

………………………Ruhu değer kazanacak

………………………Bakan beyden uzanacak

………………………El istedi Karacaoğlan.

Yalan yanlış gezmeyecek

Sakin olup tozmayacak

Öz Türkçeyi bozmayacak

Dil istedi Karacaoğlan.

………………………Daha çürümemiş teni

……………………….Böyle keşfetti Reyhani

…………………… .Sözü taze sazı yeni

……………………….Tel istedi Karacaoğlan.

Meydan alkıştan yıkıldı. Benim de avuçlarım kabardı, yandı. O yangıyı hala duyumsarım avuçlarımda.Mutlular o yanlışlarını düzeltmişler. Güzel bir yol, görkemli bir mezar yapmışlar. Bana haber geldi, sevindim.

 

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51