Ata Alp And


ATATÜRK’ÜN SANAT İTİRAFI… (ATATÜRK BESTECİ MİYDİ?)


 

            Atatürk besteci miydi sorusunu sorarken daha birçok özelliği de peşi sıra soramasak da düşüncelerimizde ve merakımızda yer alması doğaldır diye düşünebiliriz sanırız. Ve de bunun, yaptıkları ve ortaya koydukları itibarıyla Atatürk söz konusu olduğunda düşünülmesinden daha doğal bir şey olduğunu düşünemeyeceğimizi de vurgulamak isteriz…

            -Atatürk şair miydi?

-Atatürk yazar mıydı?

-Atatürk sanatçı mıydı vb. gibi…

-Atatürk hatip miydi…

            Sonuç olarak…

Hani şiir/şair-edebiyatçı, şarkı, beste/bestekâr diyoruz ya; yüksek bir hitabet gücü ve yazarlığıyla, öğretmenliğiyle, başöğretmenliğiyle, bilim adamlığına yakınlığıyla Atatürk, şair, sanatçı olmadığı gibi bir bestekâr da değildi. Yani, düşünce ve eğilimden yola çıkarak, sanatın gücünün yurdun inşasında tanıtım etkisine inanarak,   yapılmış bir çalışma olduğunu söylersek yanlış olmaz. En azından bir beste denemesi denir buna. Asıl olan yürek olsa da, nota bilmek de tam donanıma giren ve bir sanatçının kendi ayaklarının üzerinde durarak, yaptığı eser konusunda kimseye muhtaç olmamak hâlidir sanatta.

Edebiyatıyla, müziğiyle, resmiyle, heykeliyle sanat konusunu irdelediğimiz Atatürk şair, bestekâr, ressam değildi ama entel bir uygar donanımındaki öğretmen, yazar, hatipti diyebiliriz.  Sanatın her dalında yapılmasını istediği özgün şeyler ise bilindiği gibi yurdu için olması gereken şeylerdi.

O beste konusuna agelince… Yurt sevgisi, yurt kalkınması, ülke ve toplum aşkı ile dolu olan Atatürk bir gün: ”Ben bir alfabe marşı yaptım” der. “Bu marşı notaya alacağız ve okutacağız. İyi sonuç alırsak, alfabeyi öğrenmek gayet kolay olacaktır. Şimdi bu marşı ben söyleyeceğim, notaya alacaksın.”

            Atatürk tabii çok iyi nota biliyordu. Hatta bazı makamlara, usullere kadar. Bu nedenle, notaya alan bandocu müzisyenler de sonucu merak etmektedirler.  Atatürk okur, bandocu bestekârlar sabaha kadar marşı notaya alırlar. Derken sabah olur. Atatürk müzisyenlerin yanına gelerek şöyle bir itirafta bulunur:

-Çocuklar ben yaptım ama beğenmedim.

Bu bir anlamda bestekâr olmanın da farkını ortaya koymanın yanı sıra; elindeki erk gücünü kişisel kazanımları için kullanmamanın asaletinde olan bir insan itirafıydı.

           

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51