BOLİVYA
DÜNYA 19.10.2020 10:28:00 528 0

BOLİVYA'DA SOL KAZANDI

Bolivya'da dün gerçekleşen başkanlık seçimlerini, ülkede ABD destekli darbenin ardından istifa eden eski devlet başkanı Evo Morales'in partisi MAS'ın adayı Luis Arce kazandı.

Bolivya'da dün yapılan başkanlık seçimleri sonuçlandı.
Bolivyalı yetkililer, oyların yüzde 52,4'ünü alan Sosyalizme Doğru Hareket Partisi'nin (MAS) adayı Luis Arce'nin seçimi lider olarak tamamladığını açıkladı. Resmi sonuçlara göre, Yurttaşlar Birliği (CC) adayı Carlos Mesa oyların yüzde 31,5'ini alırken, "İttifaka İnanıyoruz" adayı Luis Fernando Camacho oyların yüzde 14,1'ine sahip oldu.
Sonuçların açıklanmasının ardından konuşan Arce, destekleri ve seçim sürecine barışçıl bir şekilde dahil oldukları için Bolivya halkına teşekkür etti.
Arce, "Demokrasi ve umudu yeniden kazandık. Toplumsal örgütlerle birlikte çalışma bağlılığımızı yineliyoruz. Bir ulusal birlik hükümeti kuracağız" dedi.
MAS Sözcüsü Sebastian Mitchell, sonuçların ilan edilmesinden önce yaptığı açıklamada, seçimlere ilişkin verilerin ortada olmadığını, anaakım medya ve seçim anketi yapan şirketlerin, Arce'nin oyların yüzde 45'inden fazlasını aldığını bildiğini söylemişti.
Mitchell, "Seçim gözlemciler, sonuçların ortada olmamasının yetersizlikten mi, yoksa hükümetin 2-3 gün daha kazanmaya çalışarak şiddet veya askeri müdahale stratejisine başvurmasından mı kaynaklandığını anlamıyor" dedi.
Mitchell, "Halka provokasyonlardan kaçınma çağrısı yapıyoruz. Hadi bir yıldır yaşadığımız bu kabusu bitirelim" diye konuştu.
Morales: Darbe yönetimi sonuçlara saygı duymalı
Sonuçların açıklanmasından önce konuşan eski devlet başkanı Evo Morales de, milyonlarca Bolivyalı'nın oylarını barışçıl bir şekilde verdiğine dikkat çekerek, darbe yönetiminden sonuçlara saygı duymasını talep etti.
Morales, "Dün yetkililerin oy sayım şirketlerinin sandık sonuçlarını sunmasını yasaklamasını kınamıştık. Bu şüpheli bir karardı. Tüm veriler, MAS'ın seçimleri kazandığını ve mecliste çoğunluğu sağladığını gösteriyor" dedi.
ABD destekli darbe
Bolivya’da bir önceki başkanlık seçimlerini kazanan Evo Morales’e karşı başlatılan ABD destekli sağcı muhalefetin saldırıları darbeyle sonuçlanmıştı.
Seçim sonuçlarını tanımayan sağ muhalefetin şiddetin dozunu artırmasıyla iç savaşın eşiğine getirilen ülkede Morales, yurttaşlarının daha fazla zarar görmemesi için görevi bıraktığını açıklamıştı. Kendisi hakkında tutuklama kararı çıkarılan Morales, ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
Morales'in istifa etmesinin ardından, İkinci Senato Başkan Yardımcısı Jeanine Añez, kendisini devlet başkanı ilan etmişti.
Seçimler sürekli ertelendi
Bolivya'da 6 Eylül tarihinde yapılması planlanan başkanlık seçimleri, darbe yönetimi tarafından pandemi bahanesiyle sürekli ertelenmişti.
Erteleme kararlarını kabul etmeyen Bolivya halkı, ülke çapında büyük protestolar gerçekleştirmişti. Halkın baskısı sonucunda Yüksek Mahkeme, seçim tarihinin en geç 18 Ekim'de olması kararı vermişti.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı