CENGİZ ARCAN


BİSİKLET ve SÜSLÜ KADINLAR


Atalarım 1926 yılında değirmen kurmuş. Ben de beş yaşımdayken bu mesleğe başladım.
O yıllarda köylüler öküz arabalarıyla gelirdi, değirmen önü öküz ve kağnılarla dolardı.
Beş yaşlarında bir çocuğum; öküze ne yaptıysam, boynuzlarıyla aldı beni fırlattı havaya. Uçarak 10 metre uzağa düşmüşüm.
Sonraki yıllar değirmenin isçiliğini, hamallığını, babam öldükten sonra da işletmeciliğini yaptım.
Küçük yasta elimiz çekiç, tornavida, anahtar tutmaya alıştığı için Ayçiçek sopalarından ve kafalarından çift dingilli, üç dingilli arabalar yapar tozu dumana katardım. Bir de sık sık bozulan bisikletim vardı. O yıllarda yeni yedek parça bulunmadığı için eski parçalarla tamir ederdim hem de ustalığımı geliştirirdim.
Babam “bırak bisikleti de işe bak” derdi.
O yıllardan sonra bisikleti unuttum ama 10 yıl önce, Hollanda da yaşayan bir bayan kardeşim, kanal boyunda bisikletiyle gezerken çektiği videoyu gönderdi. Harikaydı...
Bir ay sonrası da ben Berlin’e turist olarak arkadaşıma geldim. Arkadaşımın iki bisikleti varmış. Berlin caddelerinde, ormanlarda, göl kenarlarında bisikletlerimizle gezdik dolaştık.
50 yaşındaki ben, 18 yaşıma indim sanki. Çok mutlu oldum. Çocukluğumun hatıraları canlandı hafızamda. Ben bisiklet, değirmen ve atlara çocukken aşıktım. Meğer bu aşk hiç ölmemiş.
Son yıllarda takip ettiğim sosyal medya ağları ve gruplardan sevdiğim etkinliklerin adreslerini ve gösterim tarihlerini alıyorum.
Bisiklet ismi geçince “İzmir Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” isimli bir grup gördüm. Son bir yıldır da İzmir ile bağlantılı olarak “Berlin Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” isimli grupta kurulmuş. Sayfalarına bakınca Friedrichstadt PALAST  BERLİN’de  “ARISE-LIEBE IST STÂRKER ALS DIE ZEIT” isimli müzikal gözüme çarptı. Tiyatrolar, müzikaller ve voleybol maçları her zaman dikkatimi çeker. Oyun Eylül ayında başlamış ve yılbaşına kadar oynanacakmış.
Coronadan beri bu tur etkinlikler yoktu. Sanatçılar seyirciyi özledi, seyirciler de onları özledi, tabii ki ben de. Hemen internetten 4 Kasım için bilet aldım.
Ve harika bir gece geçirdim.
Oyunun ismi “Liebe ist Stârker als die Zeit.(Sevgi zamana göre daha güçlüdür.) bana yeni bir yazı konusu olacak. Umarım yakın zamanda bunu da yazarım.
Nereden nereye; bisikletten yola çıktım öküzün boynuzlarından havalandım ve   İzmir’e, İzmir’den “Berlin süslü kadınlar bisiklet turu” sayfasından PALAST BERLİN’E düştüm. Kendime geldiğimde çok mutluydum.

(VŞ)

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22