Ata Alp And


ATATÜRK VE TİYATRO-7 (*)


Şimdi anlatacağımız olay da diğer bir ders çıkarılması gereken tiyatro anısı olarak, Kütahya’da yaşanan ilginç bir anıdır…
Recaizade Ekrem’in “Çok Bilen Çok yanılır” adlı tiyatro eseri Kütahya’daki okul müsameresinde halka ve öğrencilere oynamaktadır. Okulun edebiyat öğretmeni Şükrü Cemal Gültekin de oyunda rol almıştır.
Şimdi burda, oyunda rol alan kadın oyuncular da vardır ama oyunda yer alması sıkıntı yaratmaktadır. Bir kadının, hele ki Müslüman bir kadının sahneye çıkması mümkün olmamaktadır.
Böyle bir durum karşısında sahnedeki kadın rollerinde de kadın kılığına girmiş erkek oyuncular yer almaktadır.
Derken oyun başlar…
Rol gereği Cemal Bey, oyundaki karısını (aslında kadın kılığında oyunda yer alan meslekdaşını) boşar. Ancak, Mecellenin uygulandığı medeni kanundan çok önce 1920 yılında, boşanmalar, talak-ı salase, yani erkeğin karısına üç defa “Boşol” demesiile gerçekleşmektedir.
Asıl sürpriz oyundan sonra başlar….
Öğretmen Cemal Bey, oyun bitip de evine döndüğü zaman, evin önünde büyük bir kalabalık görür. Mahalle halkı kapısının önüne birikmiş, Cemal Bey’i evine sokmamakta kararlıdır.
Dışarda hocalar, içerde kaynana, boş düşmüş kızı ile onun bir buçuk yaşındaki oğlunu “namahrem” bir ilişkiden korumaya çalışmaktadırlar.
Şimdi olacak bir şey değil dediğinizi duyar gibi oluyorum…
Sonuç olarak, Öğretmen Cemal Bey, toplumsal baskıyla 1.5 yıl evine sokulmuyor. Karısı ve çocuğuyla ancak aracılar kanalıyla ilişki kurabilmiş.
Daha sonra, Kütahya 1921 yılında Yunanlılar tarafında işgal edildiğinde, Cemal Bey, karısını ve çocuğunu yanına alarak Kütahya’dan kaçmışlar.
Ve sonra da her çocuğunun doğmasıyla nikâh sorunu yeniden gündeme gelmiş. Cemal Bey, tiyatro olayı nedeniyle üç kez nikâhını tazelemek zorunda kalmış. Böyle bir hikâye işte Öğretmen Cemal bey’in ki….
 Hem de nasıl bir traji/komik bir olay…


*1(Cemal Bey’in oğlu Ankara Numune Hastanesi 2. Ortepedi Kliniği Şefi olan Sayın Dr. Surgur Gültekin’den alınmıştır.
 *(Doç. Dr. Seçil Akgün/Atatürk’ün Türk Tiyatrosu’na getirdikleri-https://mustafakemalim.com/)

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51