PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Bilim ve Yaşam


Bu yazımzda öncelikle yaşam bilimlerini tanıtacağım.

Yaşam bilimleri, bitkiler, hayvanlar ve insanlar gibi canlı organizmaların incelenmesini içeren bilim alanlarını kapsar. Biyoloji, yaşam bilimlerinin merkezinde yer almaya devam ederken, moleküler biyoloji ve biyoteknolojideki teknolojik gelişmeler, uzmanlaşmaların ve yeni disiplinler arası alanların filizlenmesine yol açmıştır. Bazı yaşam bilimleri belirli bir organizma tipine odaklanır. Örneğin, zooloji hayvanların incelenmesidir, botanik ise bitkilerin incelenmesidir. Diğer yaşam bilimleri, anatomi ve genetik gibi tüm veya birçok yaşam formunda ortak olan yönlere odaklanır. Bazıları mikro ölçeğe (ör. moleküler biyoloji, biyokimya) odaklanırken, diğerleri daha büyük ölçeklere (ör. sitoloji, immünoloji, etoloji, eczacılık, ekoloji) odaklanır. Yaşam bilimlerinin bir başka önemli dalı, zihni anlamayı içerir - sinirbilim. Yaşam bilimleri keşifleri, yaşam kalitesini ve standardını iyileştirmede yardımcı olur ve sağlık, tarım, tıp, ilaç ve gıda bilimi endüstrilerinde uygulamaları vardır.

İnsan vücudu 30 trilyon hücreden oluşur ve her hücre kendi genetik bilgisine göre işlev görür. Biyoloji ve tıp bilimleri için ışık tabanlı ( ışık dalgalarından yararlanmayı amaçlayan) teknolojiler, moleküler, hücresel ve anatomik düzeylerde süreçlerin analizi için araçsaldır. Örneğin, hücrelerin çoğaldığı ve öldüğü moleküler düzeydeki düzeneği anlamak, bize hastalıkların kökenini, yeni tedavilere ve ilaçlara ve bazı durumlarda önlemeye yol açan daha iyi bir anlayış sağlar.

Bilim: Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan bilgi edinme ve yöntemli araştırma sürecine denir. Bilimin asıl uğraşı alanı doğa olaylarıdır.

Bilim yaşamla nasıl ilişkilidir? Biz yaşamımızda ne kadar bilinçliyiz? Bilim hangi noktada devreye girmelidir? Bilim, aslında gereklerini yerine getirdiğimizde bize türlü yollarla karşılık veren ancak bunun sonucu olarak ciddi sorumluluk alabileceğimizin farkında olmamızı sağlayan bir araçtır.

Amacınız her ne olursa olsun, derin düşünen bir zihnin amacının bilimsel olarak evreni algılayabilme olduğunu düşünürseniz bu sorumluluğu alacak cesareti de kendinizde bulabilirsiniz. Sorgulayan bir zihin yeniliklere açıktır. Toplumun geneline yayılabilecek bilimsel bir kültür ve yaşam kalitesi yakalanabilir. Geleceğimizi şekillendirecek her olgunun bilimle iç içe olduğunun farkında olmalıyız. Bilimin önemli bir niteliği özgür ve rasyonel düşünmenin değerinin öğretilmesidir. Bilimi sanatsız düşünemeyiz. . Bilim de sanat da aynı gerçekliklerle ilişkilidir. Sanat gerçekliği betimler ve sergiler, bilim ise açıklar. Bilim de sanat da gerçeğe aynı noktada varmaya çalışır.

Bilim, enerji, koruma, tarım, sağlık, ulaşım, iletişim, savunma, ekonomi, eğlence ve keşif konularında kamu politikasını ve kişisel kararları bildirir.

Bilim yaşam için neden önemlidir? BİLİM: Temel bilgimizi arttırır. Yeni teknoloji yaratır. Yeni uygulamalar hayal eder. Fikirleri paylaşmak için bir yol gösterir. Bize daha iyi bir dünya görüşü verir. Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmemize katkıda bulunur, sağlığımızı izler, hastalıklarımızı tedavi etmek için ilaç sağlar, gıda dahil temel ihtiyaçlarımız için su sağlamamıza yardımcı olur, enerji sağlar ve spor dahil hayatı daha anlamlı hale getirir. Her şeyin içinde bazı bilimsel fenomenler olduğunu göreceksiniz. Bunların hepsi, işimizi veya hayatta kalma denen şeyi yapmamıza yardımcı olur. Yani bir şeyleri bilme merakımız bizi bu kadar gelişmiş hale getirdi. Umarım bilimin mucizesini fark etmişsinizdir

Daha iyi bir yaşam için sorgulayan, düşünen ve yaşamın anlamını bilen bir gelecek diliyorum.

Dostça kalın!...

 

 

 

 

 

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05