Serdar Erkan


1915 ÇANAKKALE  HAVA SAVAŞLARI VE ÇOK KUTUPLU DÜNYA’YA İLK GEÇİŞ

Çanakkale hava savaşlarında (1915-1918) az sayıdaki Alman pilot ile birlikte Türk havacılarının havada verdikleri mücadele, toplumumuz tarafından pek iyi bilinmiyor.


18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi,  sadece  kara ve deniz savaşlarıyla anılıyor. Ancak Çanakkale’de savaşın ve tarihin akışını değiştiren çok önemli hava savaşları da gerçekleşiyor. O tarihlerde havadan bombardıman teknolojisi olmadığından havada sadece düşman hareketlerini izlemek üzere keşif ve istihbarat amaçlı uçuşlar yapılabiliyor. Bu esnada havada düşman keşif uçakları ile karşılaşan pilotlarımız, bazan havada onlarla savaşa (muhabereye) giriyor. Çanakkale savaşlarında,  Osmanlı ve Alman pilotları 2 uçak kaybederken, 7-8  keşif uçağı düşürüyorlar ve önleyici uçuşlarla  düşmanı havada ‘kör’ hale getiriyorlar.

Sanırım, karadaki savaşlara doğrudan bir müdahalesi  olmadığı için hava savaşları Çanakkale anma yıldönümlerinde gündeme gelmiyor. Ancak, o zaman, keşif uçuşları bile çok değerli katkı yapmıştır. Çanakkale Boğazına Düşman gemilerinin gelmekte olduğunun ilk farkedilmesi dahi Osmanlı’daki bir avuç pilot ve keşif uçağı sayesindedir.

ÇANAKKALE HAVA SAVAŞLARI  ÇOK  BİLİNMİYOR

Çanakkale hava savaşlarında (1915-1918) az sayıdaki Alman pilot ile birlikte Türk havacılarının havada verdikleri mücadele, toplumumuz tarafından pek iyi bilinmiyor. 

Çanakkale savaşlarında çok değerli yararlılıklar gösteren ve çok yetenekli bir pilot olan  Emil Maineke, Osmanlı ordusunda üsteğmen (mülazımı evvel)  olarak 1915 ‘de Yeşilköy (Ayastefanos) Tayyare Mektebinde öğretmen olarak göreve başlamıştır. Bu süreçte, bir çok Osmanlı pilotunun yetişmesini sağlayarak Türk Havacılığına önemli katkısı olmuştur.

Bülent Yılmazer’ uzun araştırma  ve çabaları sonucunda Kanada’da E.Meineke’nin oğlundan babasının emsalsiz havacılık fotoğrafları arşivinin olduğu albümlerini şahsi ödemeleriyle satın almıştır. Bu özgün arşivi 2000 li yıllarda kitaplaştırarak Osmanlı ve Alman Havacılarının Çanakkale Savaşındaki rolünü gün yüzüne  çıkarmış, Türkiye ve Dünya havacılık tarihine önemli bir katkı yapmıştır.

ÇANAKKALE SAVAŞI 20. YÜZYILDA DA DÜNYANIN VE TÜRKİYE’NİN KADERİNİ DEĞİŞTİRMİŞTİR

Muhtemeldir ki, Çanakkale savaşlarını en kritik anında insiyatif alan ve  yöneten 57. Alayın komutanı Albay Mustafa Kemal havadaki bu keşif uçuşlarından düşman birlikleri hakkında gelen bilgilerle, Osmanlı birliklerin konumlarını ve harekatlarını  planlayarak karadaki savaşların ve aynı zamanda Dünya tarihinin kaderini değiştirdi.

Çünkü, Çarlık Rusya’sını yöneten ve İngiliz kraliyet ailesi ile akraba ve müttefik olan Romanof ailesinin, Lenin’in önderliğinde Bolşevikler ile girdiği mücadeleye destek vermek için  İngiliz donanmasının boğazlardan Karadeniz’deki Rus limanlarına ulaşması engellendi.  

Böylelikle, 20. yüzyılda, Çok Kutuplu Dünya’nın (ÇKD) temelini atan, kapitalist sömürü sistemine karşı  ‘1917 Rus Emek Devrimi’nin  gerçekleşmesinde çok önemli katkısı olan, Rusya’nın Karadeniz Donanmasındaki denizcilerin Bolşeviklerin Devrimi’ne önemli desteği ve rolü engellenemedi.

Anadolu’daki her eve bir şehit düşen ve üzerine  türküler yakılan Çanakkale  Savaşları(Kara, deniz ve hava) bir ulusun topyekün mücadelesidir.

Mustafa Kemal’in tarih sahnesine ilk kez çıktığı bu savaşta çok değerli  bir çok genç insan kaynağımızı yitirdik.

300 bin den fazla  şehit verdiğimiz bilinmektedir.

Çanakkale Savaşı’nda Anadolu’nun hemen hemen her köyüne bir şehit veya gazi düşmüştür. Hatta öyleki İstanbul’daki bir çok lisenin savaşa katılan son sınıf öğrencileri bile bu savaşta şehit düşmüş, bir kaç yıl mezun verememiştir.

Bu savaştan sonra sağ kalıp evlerine dönen bir çok gazi asker, Paşa ünvanını alan Mustafa Kemal’in komutan olarak kahramanlığının ve adının Anadolu’ya yayılmasını sağlamıştır.(Bunlardan biride Arslanköylü Çolak Ali’dir).

Bu nedenledir ki Mustafa Kemal Paşa Samsun’a çıktığında, Anadolu Halkı  Bağımsızlık Savaşında onun  yurtseverliğini ve önderliğini tereddütsüz kabul edip, padişaha ve onu kullanan İngiliz emperyalizmine karşı, TBMM nin bağımsızlık( istiklal) mücadelesine  tam destek vermiştir.

Mustafa Kemal’in Çanakkale savaştaki kahramanlığını ve 1917 Emek devrimine katkısını  çok iyi bilen  Rus Sosyal Demokrat Partisinin önderi Lenin’de , Mustafa Kemal’in emperyalizme karşı verdiği Bağımsızlık Savaşında (1919-1923) çok önemli silah ve mühimmat desteği vermiş, Aralof gibi seçkin Sovyet diplomat ve komutanlarını da Ankara’ya göndermiştir(Atatürk’de Taksim anıtında onların figürlerine yer verilmesini sağlayarak bu desteği ölümsüzleştirmiştir).  SSCB de Lozan ve Montrö Anlaşmasında diplomatik yönden de  Türkiye’yi desteklemiş ve iki Asyalı halkların önderleri (Lenin ve Atatürk) anti- emperyalist ve barış yanlısı ‘Emek ve Mazlum Milletler Dayanışması’nın temellerini atmıştır.

MONTRÖ  ANLAŞMASIYLA TÜRKİYE,  21. YÜZYILIN JEOPOLİTİK YAPILANMASINI ETKİLİYOR

Tarihin tekerrürü olarak, Atatürk’ün Sovyetler Birliğinin de desteğini alarak, dahiyane diplomasi girişimleriyle  1936 da imzalanan Montrö Boğazlar Anlaşmasının  sağladığı  yetki ile 2022 Şubat ayında başlayan  Ukrayna  savaşında  yola çıkarılan ABD ve İngiliz donanması Karadeniz’e çıkamadı. 

Böylelikle, Türkiye Cumhuriyeti, Karadeniz’den başlayabilecek 3. Dünya savaşını da önlemiş oldu . 21. yüzyılda da Türkiye,  Montrö Boğazlar Anlaşmasıyla,  Çanakkale ve İstanbul  Boğazlarını kontrol ederek, Çok Kutuplu Dünya’nın(ÇKD) yeniden oluşmasında geçmişteki  gibi önemli bir rol oynayarak Dünya’nın kaderini bir kez daha değiştiriyor.( Montrö Anlaşmasının önemini  toplum gündemine getiren 103 Amiralimizi köşemden selamlıyorum)

ADD MERSiN  ŞUBESİ’NİN ÇANAKKALE HAVA SAVAŞLARI SERGİSİ 27 MART 2023 TARİHİNE KADAR FORUMDA ZİYARETE AÇILDI

ADD Mersin Şubesi Bülent Yılmazer arşivinden  seçilmiş bu özel sergiyi,  Forum AVM de Mersinlilerin ziyaretine açmıştır.

Bu önemli serginin  açılmasına bizzat katkı vererek Mersinlilerle buluşmasını sağlayan başta arkadaşım Bülent Yılmazer olmak üzere, sergi alanını vererek destek olan FORUM AVM yöneticilerine Mersinliler olarak teşekkür ederiz. Sergiyi tüm Mersinlilerin, özellikle  öğretmen ve öğrencilerin ziyaret etmesi,  Çanakkale ruhunun ve tarihimizin gelecek kuşaklara aktarılması için önemli olmuştur.Başta Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Çanakkale Savaşlarına katılan tüm şehit ve gazilerimizi zaferin 118. yıldönümünde saygı ve minnetle anıyorum.

 

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00