Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINA BİR BAKIŞ


Rusya ile Ukrayna arasında devam eden ve Ukrayna için bağımsızlık, Rusya için prestij meselesine dönüşen mücadelede, devam eden gelişmeler beklendiği gibi, savaş uzadıkça sıradanlaşmaya başladı. İlk günlerinde tüm haber kanallarının konusu bu savaş iken, devam eden süreçte, savaş, gündemde ilk sıralardaki yerini kaybetmeye başladı. Sanki birilerinin bu savaşın uzayıp sıradanlaşarak, gündemdeki yerini kaybetmesiyle, bölgede sürecek olan kaotik ortamdan beklentileri var gibi.
Savaşın uzaması, doğal olarak Rusya’nın prestijinde önemli sarsıntılara yol açacak ve ABD için küresel güç mücadelesinde önemli bir başarı sağanmış olunacak. Dahası, Rusya Ukrayna’da bir sıkışmışlık yaşarken, ABD, Asya Pasifikte dengelerle rahatlıkla oynayıp, Doğu Akdeniz’de de kazanımlar elde etmeye yönlenecek. Rusya, halen Libya ve Suriye’de bulunan birliklerinden bir kısmını geri çekerek, Ukrayna bölgesindeki planlamalarına dahil etmiş durumda. Bu da Rusya’nın küresel mücadelelerde elinin bir nebze de olsa zayıflaması demek ki ABD, yaptığı konuşlanmalarla böyle bir beklenti içinde olduğunu da göstermiş oldu.
Devam eden savaşta, Ukrayna, kendinden hiç de beklenmeyen seviyede bir direniş gösterirken, Rusya da küresel, siyasi ve ekonomik baskının etkisinden olsa gerek, kendinden beklenen sertlikte bir hamle yapmadı. Ancak, uzayan süreç, her iki tarafta da psikolojik sıkıntılara yol açarken, bölgeden sertlik doğrultusunda haberler gelmeye başladı ve uluslararası gözlemciler nezdinde de bu haberler doğru gibi görünüyor.
Savaşın başından bu yana, Ukrayna, Cumhurbaşkanı Zelenski yönetiminde ve doğrudan katılımıyla, muhteşem bir enformasyon mücadelesi verirken, görünen o ki Ukrayna tarafından alınmış tedbirler ve aslında doğrudan ABD’nin teknolojik desteğiyle, Rusya’nın bu doğrultuda hamleleri de engelleniyor.
Rusya’nın, Donbass Bölgesinin özerkliği gerekçesiyle başlattığı savaşta, esasen istemler çok net: Donbass Bölgesinin bağımsızlığının tanınması, Ukrayna’nın tam tarafsız konumda bir ülke olması, Ukrayna’nın silahsızlanması, Ukrayna tarafından, Kırım’ın Rusya toprağı olarak tanınması ve Ukrayna’nın, NATO’ya üyelik talebinde bulunmaması. Oluşan konjonktürde: Kırım, Rusya tarafından ilhak edilmiş durumda. Rusya, farklı istikametlerden başlattığı taarruzi harekatla, Donbass Bölgesinde kontrolü tam olarak sağlamak üzere ve Ukrayna’nın denizle tek bağlantısı, şimdilik Odessa üzerinden. Şimdilik diyoruz çünkü Rusya’nın alandaki tertiplenmesi, Odessa’nın da kuvvetle muhtemel hedefler arasında olduğunu gösteriyor.
Bu arada, çözüm önerilerinde, Ukrayna’nın ısrarlı garantör ülke uygulama talebinde, Türkiye yerini korurken, Türkiye, bir yandan Montrö gereğini yerine getirerek tarafsızlık örneği sergilerken, bir yandan da Ukrayna-Rusya görüşmelerinde aracılıkla dengeyi bulmaya çalışıyor. Ayrıca, İstanbul Boğazını tehdit eden serseri mayınlara da her an bir yenisi eklenecek gibi görünüyor. Bugüne kadar üç mayın imha edilirken, tatsız bir olayla karşılaşılmadı ama bu durum, hiç tatsız olayla karşılaşılmaz anlamına da gelmiyor.
Gelişerek devam eden süreçte, bir ara, Rusya’nın tüm istemlerine görüşülebilir yaklaşımı sergileyen Ukrayna Cumhurbaşkanı, Donbass ve Kırım konusunu yeniden öne çıkardı. Değişen söylem, birilerinin bu sürecin bitmesini istemediği yönünde kaygıları artırıyor. Görünen o ki bu savaş, tüm diğer savaşlar gibi acımasızlığıyla devam eder ve insanların hayatları tamamen etkilenirken, küresel güç dengeleri üzerine kurulan oyunlar da giderek sertleşecek.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00