(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


PARALI SAVAŞÇILAR ÖLÜM MAKİNESİ

‘’Ukrayna toprakları, Çeçen’in Çeçenle hesaplaştığı, binlerce Suriyeli savaşçının para uğruna hiç tanımadıkları insanları öldürmeye geldiği bir coğrafyaya dönüştü’’


İnsan bilmediği coğrafyalarda, tarafı olmadığı davalarda, hiç tanımadığı insanları öldürür mü?

Maalesef para hırsı ve öldürme dürtüsü bunu mümkün kılmakta.

Delikli demir icadolduğunda mertlik bozulduğu gibi paralı askerlerle de eski savaşlar bozuldu.

Kadim uygarlıklarda da varolduğu bilinen kiralık savaçlılar gerçeği günümüzde de en acımasız şekliyle devam etmekte.

Gönüllü ya da paralı asker dediğimiz yabancı savaşçılar daha çok savaşmayı meslek edinmiş, savaş tecrübesi olan, eski asker ya da eğitim almış elemanlar olarak bilinir.

Savaşların insani, siyasî veya ekonomik sonuçlarıyla ilgilenmeden, ücret mukabili hizmetlerini ölüm makineleri gibi yerine getirirler.

Sadakatleri aldıkları paraya göredir. Komisyoları verdikleri tahribata ve öldürme oranlarına göre artar. 

Savaş suçu, insanlık suçu nedir, bilmeleri beklenmez. Bir anlamda kendi varlıkları insanlık suçudur.

UKRAYNA

Rusya’nın işgali ile başlayıp neredeyse bölgesel sıcak savaşa dönüşmekte olan Ukrayna Krizi, tarafların yabancı paralı askerlere kucak açmasıyla yeni bir safhaya girmiştir.

Ukrayna, maruz kaldığı ezici insani ve alt yapı tahribatı karşısında ‘’imdat’’ diyerek diyasporasına ve yabancı gönüllülere kapılarının açık olduğunu ilan etmişti.

Ukrayna Dışişleri, çağrılarına 52 ülkeden 20 binden fazla gönüllünün talip olduğunu açıkladı.

Avrupa’dan aralarında Kraliçe’nin birkaç özel muhafızı da dahil çok sayıda gönüllünün Ukrayna’ya akmaya başladığı, çoğu savaş görmüş, askeri eğitim almış bu güçlerin Ukrayna askerleri ile birlikte mevzileneceği bildirildi.

İngilizler, Afganistan’da da görev yapmış 200 kadar eski İngiliz askerin Ukrayna’ya savaşmak için gittiğini teyit etti.

Ukrayna birliklerine Çeçen Dudayev milislerinin de destek vermekte olduğu biliniyor.

RUSYA

Bu arada Rusya profesyonel Wagner paralı askerlerine ilaveten Kadirov liderliğindeki Çeçen birliklerinin de kendi saflarında savaşmaya hazırlandığını duyurdu.

Yabancı savaşçı tırmanışı giderek Avrupa dışına taşıp Orta Doğu coğrafyalarına da genişledi.

Rusya’nın savaşılan her gün için en az bin dolar vadettiğinin duyulması üzerine daha çok Orta Doğu kaynaklı hareketlenme başladı. Sadece Suriye’den 40 bin savaşçının başvuruda bulunduğu, bir kısmının Ukrayna sınırlarına yakın kamplarda eğitime alındığı bilgisi sızdırıldı.

Binlerce Suriyeli ya da Suriye’ye sığınmış Orta Doğulu savaşçı, belki de vizeyle ziyaret edemeyeceği bir ülkeye, tarafı olmadığı savaşta hiç tanımadığı insanları öldürmek için geliyordu.

ÇEÇEN HESAPLAŞMASI

Rus karşıtı Çeçen Lider Dudayev milisleri Ukrayna tarafında savaşırken Kadirov komutasındaki birlikler de Rusya saflarında cephe almakta.

Dudayevciler, hiçbir Çeçenin 300 yıldır kendilerine eziyet etmekte olan Rusya safında savaşmasına inanamadıklarını, Kadirov’un Çeçen davasına ihanet ettiğini, bu birliklerin baskı, zulüm ve ailelerin tehdit edilerek oluşturulduğunu iddia etmekte.

Gariptir, Çeçen Çeçenle tarafsız sahada, Ukrayna topraklarında hesaplaşmaktadır.

TÜRKLER

Yakın çevremizdeki bazı çatışmalarda rol aldığını bilip, kanıksadığımız Türklerin, Kazakistan ve Ukrayna’daki çatışmalarda da yer aldığı duyumu, paralı savaşçılar sektöründen de geri kalmadığımızı göstermekte.

Türklerin ölüm makinesi mekanizmalarındaki rolü ve ilgisi başka bir yazımıza konu olacak.

KİRLİ SAVAŞ

Ukrayna toprakları, mevcut çatışmaları tırmandırarak şiddetin dozunu arttırması muhtemel gönüllü, paralı yabancı savaşçıların manevra alanına dönmüş durumda.

Bu tırmanış sahada ve uluslararası arenada ciddi şekilde tartışılmakta olan insanlık ve savaş suşları iddialarına hız kazandıracaktır.

Avrupa’nın ortasında Avrupa dışı savaşçıların hesaplaşması, terör örgütleri sızmaları, Ukrayna coğrafyasını kanlı vekâlet savaşlarına teslim ederek kirli insanlık dramlarına açık hale getirebilir.

Soner İsmail Şenel
22.03.2022 12:22:53
Maalesef insanlık çok utanç verici.

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92