Cumali KARATAŞ


İSMAİL POLAT’I KAYBETTİK

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden İsmail Polat, Adana İl Radyosu‘nun kuruluşunda,  çeşitli turne ve çay bahçelerinde sahne alıp, okuduğu eserlerin plaklarda yer aldığı bir ses sanatçısı olarak, uzun yıllardır TRT Ankara Radyosu’nda görev almıştı.


Adana İl Radyosu ve TRT Adana Radyosu Türk Halk Müziği sanatçılarından İsmail Polat’ın vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. 16 Eylül günü vefatının haber alındığı Adana İl Radyosu ile TRT Ankara Radyosu’nun Türk Halk Müziği sanatçısı İsmail Polat, sağlık sorunları nedeniyle son yıllarda oldukça sıkıntılı günler yaşamıştı.

Bir süreden beri rahatsız olan ve evinde tedavi gören Adana İl Radyosu’nun ilk Türk Halk Müziği sanatçılarından olan İsmail Polat uzun yıllar Adana İl Radyosu’nda görev yapmış, daha sonra da TRT Ankara Radyosu’nda Türk Halk Müziği sanatçısı olarak görev almıştı. Emekli olduktan sonra Adana’ya dönen İsmail Polat müziğin dışında bir yaşam sürdürmeye başlamıştı. 

            Radyo sanatçılığının öncesinde hafızlık yaptığından hafız olarak da anılan İsmail Polat, Adana ve Ankara Radyolarının başarılı ve sevilen bir Türk Halk Müziği sanatçısı olarak iz bırakmıştı. Son yıllarda sağlık sorunlarıyla uğraşan İsmail Polat, alzheimer hastalığına yakalanmıştı.

            Adana İl radyosu kurulduğunda Adana İl Radyosu kadrosundayken İskenderun’dan Mersin’e kadar Çukurova genelinde radyo konserlerine katılmaktaydı. Adana İl Radyosu’un kurulduğu yaklaşık 70 yıllık öncesinden bugüne uzanan zaman diliminde başarılı çalışmalarıyla tanınmaktadır. 

Okuduğu eserlerle plaklarda yer alan İsmail Polat, Türk Halk Müziği’nin önemli ses sanatçılarından biri olarak anılan İsmail Polat, Adana Radyosu programlarında en çok program yapan sanatçılardan biri olarak da dikkat çekmektedir.

            Adana Radyosu’nda, can dostu olduğu görülen ve ölümüne oldukça üzülen Adana İl Radyosu’nun usta saz sanatçılarından, Türk Halk Müziği’nde “Sulara Basma Yârim” adlı popüler olan türküsüyle tanınan sahne arkadaşı Şaban Gen’le can dost oldukları da bilinmektedir.

Bir zamanlar Adana ve Adana dışında sahne aldıkları da bilinen Şaban Gen ile İsmail Polat’ın kadim dostlukları günümüze kadar gelmişti. Orhan Gencebay’la da bir dönem sanatsal birliktelikleri olan ve hâlâ sanatıyla anımsanabilen usta saz, kıymetli besteci Şaban Gen’i son yıllarda en çok üzen olaylardan biri İsmail Polat’ın acı kaybıdır.  

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22