PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


GÖRSEL MATEMATİK (Visual Mathematics)


Görsel matematik nedir?

Sinirbilimcilerden gelen farklı kanıtlar bize beynimizin matematik hakkında görsel olarak düşünmek istediğini söylüyor. Öğrencilerin matematiksel anlayışını geliştirmek, yalnızca beynin soyut sayılarla ilgili bir alanını güçlendirmek anlamına gelmez, aynı zamanda beynin alanları arasındaki bağlantıları ve görsel yolları güçlendirmek anlamına gelir.Matematiği görsel yapmak, beynimizin görsel simgeler ile daha soyut simgeler veya hesaplamalar arasında bağlantılar kurabilmesi anlamına gelir. Görsel matematik kitaplarında matematiğin tüm yazılı kurallarından rahatsız olan herkes için matematiğin ne kadar anlamlı olduğunu görün. Görsel Matematik, öğrencilerin matematiğin neden mantıklı olduğunu görmelerinisağlamak için tasarlanmıştır. Mantıksal matematik kavramlarını resimlerle birleştirerek, daha önce net olmayan görüntüler kaybolacaktır. Resimler, grafikler ve diyagramlar, sayı kavramları ve özellikleri, kesirler, oranlar ve orantılar, yüzdeler ve daha çok alandaki matematik sorularını anlamanıza yardımcı olur. Geleneksel matematik kurallarında güçlük çeken öğrenciler için özel olarak tasarlanan görsel matematik kitapları, matematik problemlerini çözmenize yardımcı olacak resimlerle adım adım yönergeler sunar. 

Görsel öğrenenler için özel olarak tasarlanan bu kitaplar şekilleri birçok farklı bakış açısıyla araştırıyor. Sorular ve yanıt açıklamaları, öğrencilerin matematik sorularına hızlı ve kendinden emin bir şekilde yanıt verebilmeleri için resim olarak sunulmuştur. Görsel Matematik, matematiği eğlenceli hale getiren etkileşimli, uygulamalı bir deneyimdir. Şekiller, desenler, anlatım süresi, simetri çizgileri, toplama, çıkarma, ölçme ve daha çoğukatılmak üzere temel öğretim programları, etkileşimli öğe aracılığıyla açıklanır.

Aşağıdaki dört işlemi gerektiren matematik problemini çözünüz. Soru işareti yerine hangi sayı gelmeli?.

Problem çözme, matematik öğrenmenin özüdür.El becerilerini geliştirmek ve görsel öğrenme becerilerini keskinleştirmek için ideal olan Görsel Matematik, çocukların bırakmak istemeyecekleri uygulamalı bir deneyimdir. İlköğretimde matematiğin temel kavramları basit diyagramlar kullanılarak sunulmaktadır. Yapmaya çalıştığımızda bu görselleştirme, matematiksel fikirlerin görülmesi için çok yararlıdır. Bu yararlar:

· Hesaplama becerilerini geliştirmek · Kavramsal anlayışı güçlendirmek · Matematiği gerçek yaşam durumlarıyla ilişkilendirmek· Eleştirel düşünme, akıl yürütme ve iletişim kurma becerisini geliştirmek · Alışılmadık durumlara problem çözme becerilerini uygulama becerisini geliştirmek · Merak, güven, istek ve açık fikirlilik geliştirmek

Bölme, çarpma ve çıkarma işlemi gerektiren bir görsel matematik problemi. Soru işaretinin yerine hangi sayı gelmeli?

Görsel matematik okuryazarlığı: “bireyin günlük hayatta karşılaştığı problemleri görsel veya uzamsal, tersine olarak görsel veya uzamsal bilgileri de matematiksel olarak anlayabilmesi, yorumlayabilmesi, değerlendirebilmesi ve yaşantısında kullanabilmesi” şeklinde tanımlanabilir.

Görsel Matematikçiler için Kariyer nedir?

Matematiği içeren kariyerlerin genellikle temel çizelgeler ve zor sayılarla sınırlı olduğu düşünülür. Matematikte başarılıysanız ve mükemmel görsel uzamsal becerilere sahipseniz, görsel matematik içeren bir kariyerde başarılı olabilirsiniz. Görsel matematikçiler, sayı ve resimlerdeki kalıpları doğuştan fark ederler ve görselleştirme yoluyla karmaşık sorunları çözmede yararlı olabilecek ayrıntılı 3 boyutlu zihinsel görüntüler oluşturma yeteneğine sahiptirler.

Matematik becerileri ve sanatsal yaratıcılık genellikle birbirini dışlayan kişisel yeteneklerdir, ancak her ikisinde de yetenekliyseniz, mimarlık alanında bir kariyer sizin özel yeteneklerinizi gerektirebilir. Özellikle görsel, uzamsal becerilerden yararlanan mimarlar, tam ölçekli projeler tasarlar ve bina projeleri için tasarımlar oluşturmak için matematiksel ve karmaşık problem çözme becerilerine güvenirler. Matematik ilkeleri hakkında derin bir bilgiye sahip olmak ve projeleri zihinsel olarak görselleştirme yeteneğiniz size bu sektörde bir avantaj sağlayacaktır.

Temel matematik bilgi ve becerilerini kazanmamış birey, öğrenme sürecinde ve yaşamında çeşitli sorunlar yaşayacaktır. Matematiği öğrenme ve matematiğin farkında olma; çocukların ve gençlerin fikirleri ancak sözlü, sayısal, görsel, simgesel ve yazılı olarak sağlanabilir. Matematikte iletişim ve “gelişmek” matematikte daha güçlü” olmak;  eğitim ve öğretimde ulaşılması gereken temel bir amaç haline gelmiş ve her toplumun yatırım yapması gereken bir eğitim ve araştırma alanıdır.İngiliz matematikçi G. H. Hardy (1877-1947)’nin deyişiyle yazımızı sonlandırıyorum “Dünyadaki en masum (temiz) uğraş matematiktir”

Dostça kalın!...

KAYNAKLAR

ArvingGupta (2010) Visual-maths.pdf –(İnternet Bilgisi)

JessikaSobansk (2002) Visual Math: See How Math Makes Sense 

 

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92