CENGİZ ARCAN


FATMA KAPLAN HÜRRİYET


Berin’de bulunan İzmit Belediye Başkanını tanımamız ve dinlememiz için fırsat yaratan  CHP Berlin Birliği başkanı Kenan Kolat ve Berlin’deki Türk derneklerine her zaman kapılarını açan TDU yöneticilerini takdir ettim, kendilerine teşekkürü bir borç biliyorum...

İzmit Belediye Başkanı Fatma hanım, İşte Belediyecilik, işte Belediye Başkanı böyle olur” dedirten duruşuyla ve diksiyonuyla salondakilerin ilgisini üzerine topladı. İzmit Belediyesindeki çalışmalarını anlattıkça izleyicilere “Türkiye’de ne güzel şeyler oluyormuş” dedirtti.

Başarılı insanlara hasretmişiz! Belediyecilikle ilgili anlatımları tüm Belediyelere ders niteliğindeydi.

Açılış konuşmasını yapan Kenan Kolat, “Kadına şiddet” konusunda “bu bir erkek sorunudur” diyerek kadın izleyicilerden büyük alkış aldı ve sözü Fatma Kaplan hanımefendiye bıraktı. Fatma hanım da “bu sorun, erkek sorunu değil insan sorunudur” diyerek konuyu bir başka boyuta taşıdı.

Kadına şiddet sorunu ne erkek ne de insan sorunu; bence bu yöneticilerin sorunu!

Bugün yaşadığımız “Ataerkil toplum” yapısında kadına şiddet var. Hem de köylerden daha çok şehirlerde; yüksek öğrenim görmüş ve ekonomik şartların yüksek olduğu yerlerde de bu sorun fazlasıyla var.

Kadına şiddet sadece bizim değil dünyanın sorunu. Zaten Türkiye %38, Amerika %36 ile at başı yarışıyor bu konuda...

Uzak geçmişte, Ataerkil toplumlardan önce Anaerkil toplumlarda da kadınlar tarafından erkeklere şiddet uygulanmış. Yani gücü eline geçiren alttakileri ezmiş...

Şiddet; kadın, erkek veya insan sorunu değil, bu yönetenlerin gücü elinde tutabilmek için kullandıkları bir silah...

Bu silahı elinde tutanların elinden almak için yönetimleri eşit olarak paylaştırmak gerekir. Ailede, köyde, şehirde ve devlet yönetimlerinde kadın erkek eşitliği sağlanmadıkça şiddet devam edecektir.

Atatürk, milletvekilliği sayısının yarı yarıya eşit olmasını istemiştir fakat o günün şartlarında okur yazar kadın bulmak zor olduğundan, isteğini 50 ile sınırlandırmış, yine de 30 kadın milletvekili zor bulunmuştur.

Bugünün şartları Atatürk’ün isteğine uygundur; Fatma Kaplan hanımefendi Atatürk’ün bu hasletini İzmit Belediyesinin üst yönetim kadrosu arasında uygulamış ve başarılı olmuştur. Atatürk’ün hasletini yerine getirerek ruhunu şad etmiştir.

Fatma hanımın bu uygulaması başta  TBMM’de ve tüm devlet kurumlarında uygulanmalı ve kanunen sınırları çizilerek şartlara bağlanmalıdır. Bu konu başta siyasi partiler olmak üzere bir zümrenin veya bir kimsenin inisiyatifine bırakılmamalı!..

Unutulmamalı ki, bir grubun yok sayılması veya azınlığa düşürülmesi eşitsizlik ve şiddet doğuracaktır. Adalet ve eşitlik, yönetimlerin paylaşımında başlar.

Özgürlüklerin ve fırsat eşitliğinin sağlanması, hatta sadece kadın erkek arasında değil erkekler arasındaki, insan arasındaki eşitsizliklerin de kaldırılması gerekir.

Halk sözlerini/Atasözlerini severim ama bir sözümüz var ki, tam bir yalan!

Yöneticilerin uydurduğu bir yalan!..

 “Kadının saçı uzun aklı kısadır” Kim demişse yalan söylemiş!

Yönetimi elinde bulundurmak isteyen erkeğin uydurduğu bir yalan!

Kadını sömürmeye, köleleştirmeye dayalı bir yalan!..

 

Kadın, erkekten zekidir ve bir çok konuda daha güçlüdür. İnanmayanlar bu işin uzmanlarına sorabilir.

 

Ve ben, kadın ve erkeğin farklı varlıklar olduğuna, dolayısıyla eşit olmadıklarına, özgürlüklerde ve fırsatlarda eşit olmalarına ve her yerde eşit temsil edilmelerine inananlardanım...

 

Biz toplum olarak gösterişi severiz. Bunu siyasilerimizde de fazlasıyla gözlemleyebiliriz. Çünkü devletin parasıyla savurganlık ve gösteriş yapmak daha kolaydır.

Fatma hanımın makam arabası yok; kendi özel arabasını kullanıyor ve benzin parasını Belediyeden değil de kendi cebinden ödüyor.

Emri altındakilere “Ben karar vericiyim, sizin paranızı ben vermiyorum, millet veriyor. Ve milletimiz çok akıllıdır; şikayet dinlemez, çözüm ister” diyor...

 

Biliyor musunuz?

Fatma hanımı şaşkınlıkla ve takdirle dinledim. Şaşkınlıkla diyorum çünkü alışık olmadığımız bir siyasetçi profili...

Partisini hiç merak etmedim. Zaten partiler üstü bir insan profili çizdi.

Genç, güzel ve dinamik.

Aydın fikirli ve çevresine pozitif enerji yayıyor.

İşini ciddiyetle ve severek yapan biri

Millete hizmeti aşk edinmiş bir kadın.

Dilinden dökülen kelimelerle beden dili tam bir uyum içinde,

Türkiye’nin gerçek yüzü; kendimizden biri.

İşte size bir TÜRK KADINI...

Sevgiyle kalın

 

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92