Ahmet DUMAN


Altta Kalanın Canı Çıksın!

Altta Kalanın Canı Çıksın!


 

İkinci Dünya Savaşından sonra taşlar bir türlü yerine oturmadı. Kapitalizm 1930’lu yıllarda yaşadığı büyük krizden ancak Dünyayı baştan sona kana bulayarak çıktı. Bir daha ekonomik ve sosyal sorunlar yaşamamak için kendilerince bir dizi önlemler aldılar ve kurumlar oluşturdular. Aldıkları bu önlemleri oluşturdukları kurumlar aracılığıyla çözmeye çalıştıkça yeni sorunlar çıktı bu sorunlar çözüldükçe arkasından daha yenileri ve sorunlar çıkmaya devam ediyor…

Polisiye yazınının önemli yapıtlarını üretmiş olan Agatha Christie cinayetlerin çözülmesi aşamasında öncelikle, zanlı olsun ve olmasın herkesi bir salona topluyor ve sorguluyor. Sorgularken de hep bir “şey” arıyor nedir bu şey biliyor musunuz? Bu cinayetten kimin yararı var o!

Çıkan sorunlara eleştirel bir yaklaşımla baktığınızda birilerinin bu sorunlardan yararlandıklarını hemen anlayabiliyorsunuz.

İkinci Dünya Savaşı 1945 yılında sona erdi ermesine ama hemen arkasından dünyanın ikiye bölünmesi sonucu ortaya çıktı. Dünya halkları, komünizmin ya da kapitalizmin babalarından miras kalmış köle toplumlar gibi görülmeye başlandı.

Dünya o tarihten sonra kendini toparlayamadı. Ülkelerin yönetim biçimlerine kaynaklarını kullanma özgürlüklerine hatta ne okuyup yazacaklarına SSCB ve ABD karar veriyordu.

Bu iki süper güç SSCB nin dağılması ile bittiği sanılan soğuk savaş dönemi boyunca birbirlerine mantar tabancası bile doğrultup patlatmadılar. Ama ülkeler birbiriyle sürekli ya gerginlik ya da sıcak savaş yaşadılar ülkeler kendi içlerinde kamplaşıp bölündüler kardeş kardeşle savaştı oluk oluk kan aktı. Bu arada doğal kaynaklar el değiştirdi kıtalar arası sömürü örgütleri olan çok uluslu şirketler milyonlarına milyonlar kattı. Uzunca bir süredir küreselleşme palavrası altında devletler halklar parça parça edilip yok ediliyor. Çevremize şöyle bir bakalım son 50 yılda haritalar durmadan yenileniyor!

Şimdi de Ukrayna sorunu çıktı. Ukrayna’nın başına gelenler ilk değil: yakın bir geçmişte aşağı yukarı aynı sorunları yine yaşamıştı.

Pekiii savaş olasılığı var mı? Bana kalırsa yok gibi. Ama gelecekte olmayacak anlamına gelmiyor.

Biz ne yapıyoruz yani Türkiye? Nereye gidiyoruz? 

Ya ben yanılıyorsam savaş çıkarsa?

Şöyle bir korkunç gerçekle yüz yüzeyiz: Eğer savaş çıkarsa ne olur bu ülkenin hali? Kara kara düşünüyoruz. Halbuki savaşla aramızda koca bir Karadeniz var. Hiç de endişelenecek bir durum yok daha doğrusu olmaması gerek. Ama çok endişeliyiz.  Neden? Çünkü ekmek yapacak buğdayı Ukrayna’dan alıyoruz. Çünkü doğal gazı Rusya’dan alıyoruz. Bu kadarı endişelenmek için yeter de artar bile. Etrafımızda iyi ilişkilerimiz olan tek sınır komşumuz yok.

Yıllardır bu acı gerçekle yüzyüzeyiz:Türkiye iyi yönetilmiyor kadrolar yetersiz. Ülkeyi yönettiğini iddia edenlerin ufku, bakış açısı, çıkarlarıyla sınırlı.

Yıllardır uğraşa uğraşa bitirdiğimiz tarım şimdi bizden hıncını alacak. Adam akıllı bir enerji politikamız yok. Bu ikisi yeter de artar bile.

Daha ne söyleyelim savaş çıkarsa sadece buğday ve doğalgaz bizi bitirmeye yeter. Ham petrol, ihracat, turizm hepsinde ne sorunlar yaşayacağız Allah bilir.

Gerisi teferruat.

 

 

  

 

Erdoğan Aksoy
25.02.2022 12:09:48
İnsankar(devletler), barış daha ucuz, daha insani iken, daha pahalı ve daha vahşi olan savaşı neden tercih ederler? "Yurtta barış, Dünyada barış", diyen yüce Atatürk'ün ruhu şad olsun. Sayın Duman, emeğine, yüreğine sağlık.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00