Muhsin Durucan


YOZLAŞAN İNSAN DAVRANIŞLARI


 

Dost; acı söyleyen değildir. Acıyı tatlı söyleyebilendir.”

Hz. Mevlana

 

“Hayatımızdaki gölgelerin çoğu, kendi güneşimizin önünde durmamızdan oluşur.

Ralph Waldo Emerson

 

Medeni olmayan insanlar, medeni olanların ayakları altında kalmaya mahkûmdurlar.”

 

Mustafa Kemal Atatürk

 

*Günlük hayatımızda bize yansıyan, bize zomlanan ‘hoş olmayan görüntüler’ ya da ‘rahatsızlık veren objeler’ var, diyebiliriz. İnsanlar, giyimleriyle karşılanır, düşünceleriyle uğurlanır. Sözcüklerini de çağrıştırır. Bu tümcedeki giyimleri ile karşılanır, sözcüklerinin anlamı: İlk dikkat çeken insanın kıyafetidir. Ek olarak, görüntüsüdür.

 

TV ekranlarında, toplu taşıma araçlarında, şurada, burada kimi gördüğümüz görüntüler, bu yazımızda konu edildi. Neler mi bunlar? Değerlendirmeyi okurlarıma bırakarak düşüncemi aktarmaya çalışacağım.  Olumsuz ve denetimden uzak tv dizileri ve kanallardaki kimi programlar; yuvaları yıkmakta ve izleyenleri yanlış yönlendirmektedir. İffetsiz programlar yayından kaldırılmalıdır.

 

Traş olmaktan erinen sakallı, Arap görünümlü erkekler… Bunun yanı sıra güzelim saçlarını yanlara taramayıp arkaya atan ya da topuz yaparak yüzünü ve kulaklarını açan çebiç görünümlü bayanlar… Bakan gözlerin hoşnutluğunu ötelemektedir. Giyimde hoş olmayan görünüş, birazda tembellikten kaynaklanmaktadır. Böylesi yakınmayı, çevremdeki çoğu insanın sesli düşünmesinden de duyuyorum.

 

İlk gençlik yıllarımdan bu yana edindiğim alışkanlık; günlük tranşımı olmak, ütülü elbisemi giyinmek, aynaya bakarak yakışıp yakışmadığını görmek, diyebilirim. Bizim kuşak böyle yetişti ve olumlu davranışları edindi. Şimdi profesörlerde de o görüntü yok… Bir konferansta duydum: “ Her gün her saat aynaya dön bak, arzu ettiğin insan sen misin değil misin?

 

Toplu taşıma araçlarındaki insanların kimi görünümleri dikkatime yansır: Bacak bacak üstüne atmalar, bacakları ayırarak oturmalar, yırtık ve ipliği sarkan pantolonlar, ellerinden düşürmedikleri telefonla dans etmeler, çok sesli konuşmalar, gibi…

Şunu da belirteyim: Ortaokulda beden eğitimi dersi için aldığımız beş liralık keten ayakkabı evrimleşti ve fiyatını artırdı. Üstelik hiç temizleme zahmetinde bulunmadan yaz-kış ayaklarda görüntü vermektedir.

 

Yaşamdan hep olumsuzluklar mı yansıyor? Sorusu akla gelebilir. Elbette az sayıda da olsa baktığınızda bir daha bakmanızı sağlayan güzel görüntüler de var. Dilerim bu tür görüntüler çoğalsın!

 

Yozlaşan İnsan

 

Anlamadım bu nasıl iş, /  Saçlar toplu kulaklar açık / Bayan tamı tamına çebiş.../ Erkeklerde görüntü geçmişi özler / Yüzler kirli mi kirli / Basit örtü kaba sakal…/ Kaçar oldu bakan gözler / Acaba neden dersiniz /Anladığım kadarıyla belli / Nedenini siz de bilirsiniz. / Tembellik ve özenti uygulanan…

 

*

 

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00