Ahmet ERDOĞDU


   ERMENİ SORUNUYLA İLGİLİ ABD SENATOSU KARARI ve ABD’NİN TÜRKİYE HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK “Ermeni Sorunu denilen ve Ermeni milletinin gerçek olmayan isteklerinden çok, dünya kapitalistlerinin ekonomik yararlarına göre çözülmek istenen sorun”                                                                        1 Mart 1921 tarihindeki konuşmasından"


 

Değerli okur,

Son yazımızda ABD Senatosunun aldığı “Ermeni Soykırımı” kararı üzerine, tarihsel süreç içerisinde geçmişte aldığı kararları yazmaya başlamıştık, devam ediyoruz.

9 Şubat 1916 tarih 12 sayılı karar: “Senato açlık, hastalık ve anlatılamayan acılara maruz bırakılan Ermenilere yardım için şimdilerde yükseltilmiş olan, tahsis edilen fonlarla katkıda bulunmak suretiyle bu ülke yurttaşlarının sempatisini kazanmasının bir ifadesi olarak, ABD Başkanının bir gün ilan etmesini saygıyla ister.”

1 Mart 1918 tarihinde ABD Temsilciler Meclisi üyesi Edward C. Little, şöyle diyordu:

“Anadolu’da yaklaşık 1,5 milyon Ermeni yaşamaktaydı. Sevk ve iskân sırasında yaklaşık 500 bin Ermeni hayatını kaybetti.”

Şimdi sormayalım mı; Hani Türkler 1,5 milyon Ermeni’ye soykırım yapmışlardı? Aşağıda da okuyacağınız gibi o tarihlerde Ermenilerin kendi belgelerine göre 700 bin Ermeni Türkiye’den kaçarak başka memleketlerde yaşamaktadır.

22 Haziran 1919: ABD. Dışişleri Bakanı Hughes, Barış Konferansında “Bütün Ermenistan’ın işgal altına alınmasını” istedi.

16 Ağustos 1919: ABD Hükümeti Ermeni konusunda Türk Hükümetini Bristol’a gönderilen bir telgraf vasıtasıyla tehdit etti.

28 Ağustos 1919: King-Crane Komisyonu Raporu: “Türkiye toprakları İstanbul, Türkiye ve Ermenistan olarak üçe bölünsün.”

1 Haziran 1920: Amerikan Senatosu kararına göre: “ABD’ye maddi bir kazanç getirmeyeceği gerekçesiyle, Ermenistan üzerinde ABD mandasını reddetti.”

30 Aralık 1922: ABD’nin Lozan Azınlıklar Alt Komitesine sunduğu “Ulusal Yurt Muhtırası” ile Ermenilere Türkiye’de bir yurt verilmesi isteklerini destekler, bunun üzerine Türk Heyeti müzakereleri keserek oturumu terk eder. 

Lozan’da İsmet İnönü başkanlığındaki heyete gitmeden önce verilmiş yazılı talimata göre, Ermenilere hiçbir şekilde bir toprak veya yurtluk verilmemesiydi.

Lozan öncesi ve sonrasında Birleşik Ermeni Heyeti, birçok hükümet başkanlarına yazıyla müracaat ederek yukarıda da bahsettiğimiz gibi Türkiye’den kaçan 700 bin Ermeni’nin hangi devletlerde yaşadığını bildiriyor.  Taraflarına verilmiş olan sözleri hatırlatıyor ve I. Dünya Savaşı’nın başından beri itilaf devletlerinin çağrısı sebebiyle Ermeni gönüllülerini alay alay onların bayrakları altında savaştıklarını bildiriyordu.

Ayrıca 100 bin yetimin hayır cemiyetleri tarafından verilen iaşelerle beslendiğini belirtiyordu.

18 Ocak 1927: ABD Senatosu yapılan görüşmeler sonunda, 6 Ağustos 1923 tarihinde Lozan’da imzalanan Türk-ABD Dostluk ve Ticaret Antlaşmasını reddetti.

Değerli okur,

ABD Senatosunun  bugün ülkemizle ilgili; F 35, S 400, Türk Akım Projesi konusunda aldığı kararlar gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne kendi emperyalist çıkarlarına hizmet etmesi için aldığı birçok karar bulunmaktadır. Yeri geldikçe hepsini tek tek yazacağız.

 

                                                                                                                                     Saygılarımla

 

çetin türker
20.12.2019 14:14:43
Bilgiler için teşekkürler, abd dünyanın en adi, en aşağılık emperyalist ülkesi olduğunu her fırsatta her tarihte sergilemektedir, acı olan ülkemizdeki işbirlikçilerinin ve onları savunanların hala menfaatleri için olaylara kör ve sağır kalmalarıdır. Kahrolsun emperyalistler ve onların yerli uşakları.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05