Emel Erkayıran-EMEKÇİ KADILARIN SESİ


Kardeşliğin temsili “kurban bayramı”


Çok değerli Yeni Adana gazetesi okurları, sevdiklerimize sarılıp huzur bulduğumuz her gün bayramdır aslında 28-29-30 Haziran 2023 günlerinde kutlayacağımız kurban bayramınızı gönülden tebrik ediyorum. Yüce Allah kesilen kurban etlerini ihtiyaç sahipleriyle paylaşmayı ve hayır dualarını almayı nasip etsin.

Kurban ibadeti Hz. İbrahim ve oğlu arasında başlar. Hz. İbrahim bir gün evinde uyuduğu esnada, rüyasında oğlu İsmail’i kurban ettiğini görmüştür. Bu rüya üzerine Mekke’ye gitmiştir ve oğlu İsmail’i annesinin yanında görmüştür.
Oğluna rüyasından bahsetmez, ip ve bir bıçak almasını söyler. Baba ve oğul vadiye doğru ilerlerken, şeytan insan kılığında Hz. İbrahim’in karşısına çıkar ve Allah’ın bu emrini yerine getirmemesi için aklını çelmeye çalışır Fakat Hz. İbrahim bu oyuna kanmaz.
Sonrasında baba, oğluna: “Ben seni rüyamda Allah için kurban ediyordum.” diyerek rüyasını açıklar. Oğlu ise bu duruma “Babacığım sana emrolunanı yap. Beni kurban etmek istediğin zaman, iple sıkıca bağla ki benden sana karşı, bir şey isabet edip de ecrim eksilmesin.Beni boğazlamak için yatırdığın zaman ise yüzükoyun yatır, alnımı da yere getir. Çünkü yüzüme bakınca kalbin incelir ve bu durumun Allah’ın sana emrettiği şeyi yerine getirmene engel olabilir.” der.
Sonunda Hz. İbrahim tam oğlunu kurban edecekken, Allah tarafından “Ey İbrahim! Rüyana sadakat gösterdin, işte sana oğlunun yerine boğazlayacağın kurbanlık, onu boğazla!” emredilmiştir. O günden beri kurban ibadeti günümüze kadar bu dini değer ile korunmaktadır.

Kurban bayramı Müslümanlar arasında dayanışma, yardımlaşma ve paylaşma duygusunu güçlendirir. Kurban edilen hayvanın eti, yoksul ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşılır. Bu durum, zenginlerin, varlıklarını paylaşarak, toplumdaki dengesizlikleri azaltmayı amaçlamıştır.

Ve Müslümanlar, kurban keserek Allah’ın rızasını kazanıp, sevap elde etmek amacıyla hayır işlerinde de bulunurlar.

Dokunulmasa da görülmese de yürekten yer verilir bazı kimselere!Cemal ÜREYYA bakın konuyu nasıl da özetlemiş anlayanlara…

Ne çıkar yanımda olmasan,
Kalbim senden ibaret değil mi?
Uzaktan sevmek zor demişsin
Etme sevdam görmeden sevmek ibadet değil mi?

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19