Mehmet BABACAN, Eğitimci- Yazar ve Şair


 KÖY ENSTİTÜLERİNDE 19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI BİR OKULDU


19 Mayıs Atatürk’ün Samsun’a çıktığı gündür.19 Mayıs Atatürk’ün “ Doğum Günüm” dediği gündür. 19 Mayıs Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı gündür. Ama 19 Mayıs Sosyo- Pedagojik bir okulun da adıdır.

***

Doğada her canlı, var olduğu andan başlayarak bir koşuya girer.  Yaşam koşusudur bu. Büyümenin, gelişmenin koşusu, “ Ömür” diyoruz ona. Ömürleri birbirine yakın olanların grup adı “ Kuşak” tır. Her kuşak sona yaklaştıkça durgunlaşır ve konumunu koruma derdine düşer.

Yeni kuşakların atılgan enerjisi korkutur onları.  O yüzden genç kuşakları, gelenek- görenek baskısıyla denetim altına almaya çalışır.  Başaramazsa uzak durmayı yeğler ki, araya bilimsel eğitim girmezse “ Kuşak Çatışması” kaçınılmazdır. Genç kuşağın eski kuşakça denetim altına alınması, tutucu bir yaklaşım olmakla gericiliğe kucak açmış olur. Kuşak çatışması halinde ise, gençliğin ilkesiz savruluşu tüm yanlışlara gebedir. Öyleyse “ İnsan Hak ve Özgürlükleri” temelinde “ Laik- Demokratik Eğitim” le gençliğin atılganlığı denetim altına alınmalıdır.

Ancak, zaman isteyen bir çözümdür bu. Oysa genç Türkiye Cumhuriyeti’nin zamanı yoktur.

Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmayı hedef seçmiştir.  Yeni Devlete çatışmalardan uzak, imece ruhunda üretime yönelmiş, bilinçli yurttaşlar gereklidir.

***

Genç kuşakların enerjilerini, en somut biçimde ortaya koyabilecekleri ekinlikler Spor gösterileridir.  Folklorla da buluşabilen gösterilerin çekiciliği yadsınamaz.  Bu gösterileri estetik figürlerle de süsleyip kurallara bağlayarak, çekim merkezi yapmak akılcı bir yaklaşımdı.  Bu merkezin adı “ Gençlik ve Spor Etkinliği” olabilirdi.  Planlı- programlı gösterilerle genç kuşak başarının onurunu yaşarken, eski kuşak da kendi çocuklarının başarısından gurur duyacaklardı. Gençlik ve spor etkinliğinin bayram olması ve 19 Mayısın seçilmesi Atatürk’ün akılcılığıydı.  Çünkü bayram psikolojisinin barışıklığı ve 19 Mayısın ulusalcı etkisi, coşkulu bir bayramın doğmasında etken olmakla; kuşak çatışmasına fırsat vermeyen bir zemini de oluşturabilirdi.  Zaten 1935 yılına kadar “ Atatürk’e Saygı Günü” olarak kutlanan 19 Mayıs “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kabul edildi.

Bayram önerisini ilk kez ortaya atan, Galatasaray ve Fenerbahçe’yi de ikna etmekte çaba harcayan Beşiktaş Spor Kulübünü, bu yılki şampiyonluğu ile de iki kez kutlamak gerekir.

***

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramının etkisi sanıldığından daha büyük olmalı.

Çünkü yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti kısa sürede, çağdaş değerlere dayalı devrimler yapmıştır. Somutça göz önünde olmasa inanılır gibi değildir. Bazı konularda çağdaşlığın bile önüne geçilebilmiştir.  Tüm bunları yurttaşlık bilinci gelişmiş, kuşaklar arası barışık bir toplumun başarabileceği sır değildir.  Ne yazık ki günümüzde Laik—Demokratik kazanımlar erozyona uğratılmakta; onun yerine metafizik düşünce sistemleri konmaya çalışılmaktadır.

O nedenle, yeni kuşaklar Ortaçağ kültürleriyle yüklemeye çalışılmaktadır. Oysa o sistemlerin 21. Yy gençliğini kontrol edebilmesi olanaksızdır. Deizm, Ateizm gibi yaklaşımlardaki artışın nedeni budur. Aslında kuşak çatışmasıdır. Gençliğin isyanıdır.  Somut baskıcıyı göğüslemeye gücü yetmeyen genç, görünmez baskıcıya başkaldırmaktadır Bu tür tepkiler “ İnsan Hak ve Özgürlükleri” bilinciyle buluşmadıkça, toplumsal çelişkilerden kurtulamazlar.

 

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04