Vahit ŞAHİN


Selahattin Çolak’ın Adana Metrosu


Adana Metrosu ile ilgili genelde şu eleştiriler yapılır.

“Aytaç Durak, metroyu, hemşerileri olan Karaisalıların yoğun yaşadığı mahallelere götürdü”

Adana Belediyesi eski Başkanlarından Sayın Selahattin Çolak, bir seçim broşüründe metro projesini açıklamıştı. Bunu bildiğim, okuduğum ve Belediyeyi yakından takip eden biri olarak “Aytaç Durak, metroyu, hemşerileri olan Karaisalıların yoğun yaşadığı mahallelere götürdü” eleştirilerine hep karşı çıktım.

Selahattin Çolak’ın projesini Sayın Aytaç Durak, her zaman söylediği gibi “Devlette devamlılık esastır” prensibine sadık kalarak projeyi hayata geçiren kişi olmuştur. Durak, son yazdığı “Adana Metrosu- Metronun Dünü-Bugünü” başlıklı kitabında bu konuda, “Bu hususun bilincinde olan Başkan Selahattin Çolak zamanında güzergahı, fizibilitesi, projesi hazırlanmış olup ihaleyi devlet üstlensin isteniyordu. Devlette devamlılık prensibine uymayıp da çoğu belediye başkanları gibi, önceki dönemi karalayıp projeyi iptal mi etseydim” diye yazmış.

Ankara Metrosu projesini sosyal demokratlar yapmış, ihalesi yapılıp, çalışmalara başlanmış, ama bitirilişi Necmettin Erbakan’ın Başbakanlığı döneminde Melih Gökçek’e kısmet olmuştu. Hatta rahmetli Erbakan ve Melih Gökçek metronun açılış törenine katılarak güzergah üzerinde birlikte basına görüntüler vermişlerdi.

Adana’da ise ilk deneme seferi Aytaç Durak’a kısmet olmuş, dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet’in de katıldığı bir törenle gerçekleştirilmişti.

Sayın Durak’ın görevden alınması üzerine esas açılış Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili ve Yüreğir Belediye Başkanı Sayın Mahmut Çelikcan zamanında olmuştu.

Sayın Aytaç Durak’ın da dediği gibi “Bu proje Adana’ya çağ atlatacak düzeydeydi”.

Böylesine büyük projeleri birileri düşünür, diğerleri tamamlar, açılışını ise o an görevde olan yapar.

Bu bir kısmet ve şans işidir.

Adana Metrosunu da sosyal demokratlar düşündü, Aytaç Durak hayata geçirdi, Mahmut Çelikcan açılışını gerçekleştirdi.

Aytaç Durak, 29 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde 5. kez Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine getirildi. 5.kez seçildiği dönemde 2 aylığına görevden alınmıştı. Daha sonra ise, 21 defa geçici olarak görevden alınma işleri devam etmemiş olsaydı, metroyu bitirip hayata geçiren kişi olarak Sayın Durak’a kısmet olacaktı.

Ama Adana kamuoyunda genel kanı ise:

Adana Metrosu Aytaç Durak’ın çok önemli bir hizmetidir.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05