SİYASET 21.04.2020 10:29:00 606 0

"İran sınırında 200 tır muz çürümeye terk edildi"

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, İran’a ve Türki cumhuriyetlere ihraç edilmek üzere transit ihracatı gerçekleştirilen 200 TIR muzun korona virüsü gerekçe gösterilerek sınırlarda çürümeye terkedilmesine tepki gösterdi.

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, 200 TIR muzun transit ihracatının engellenmesini eleştirdi. Korona kriziyle birlikte İran gerçekleştirilen ihracatta çözülemeyen sorunlar yaşandığını belirten Gökçel, son dönemde özellikle muz ihracatında yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Iğdır Dilucu Sınır Kapısından Nahcivan’ın Culfa Serbest Bölgesine geçerek yük boşaltan TIR’ların çıkışına izin verilmediğini söyleyen Gökçel, 10 günlük bekleyişin ardından TIR’ların Van Kapıköy Gümrük Kapısına tren vagonlarıyla sevkiyat için yönlendirildiğini ancak burada da sevkiyatın gerçekleştirilmediğini ifade etti. Gökçel, sektör temsilcilerinin tren ile sevkiyatın yaş meyve ve sebze sevkiyatı için uygun olmadığını aktardı.

200 TIR MUZ ÇÜRÜYOR

Van Kapıköy Gümrük Kapısına yönlendirilen 200 TIR muzun burada da bekletildiğini ve muzların çürüdüğünü söyleyen CHP’li Vekil, “Bu muzlar transit ihracata konu olan ürünler. Mersin Limanına geldikten sonra ya Mersin Serbest Bölgede paketlenerek ya da doğrudan İran’a ve Türki cumhuriyetlere sevk ediliyor. Hem ihracatçımız ülkemize döviz kazandırıyor, hem lojistik sektöründe çalışanlar bu işten ekmeğini kazanıyor. İç piyasaya sürülmeyen bu muzların çürümesi demek ihracatçının kazanamaması demek. Lojistikçiye ücretinin ödenmemesi demek. Bu ihmal sonucunda yüzlerce aile ekmeğinden oluyor. Bu uygulama sadece bugünü değil yarını da etkiliyor. İhracat ve lojistik sektörünün ciddi uyarıları var. Böyle giderse transit ihracat işi Dubai, Kuveyt ve Um Kasr Limanlarına kayacak. Önemli bir ticaretimiz sona erecek ve kaybeden Türkiye olacak. İhracatçımız, lojistikçimiz kaybedecek. ” dedi.

ÇÖZÜM KOLAY UYGULAYAN YOK

Muz transit ihracatının hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için sektör paydaşlarının çözüm önerileri olduğunun altını çizen CHP’li Cengiz Gökçel, fiziki şartları uygun olan Doğubeyazıt Gürbulak Sınır Kapısına tampon bölge oluşturulabileceğini veya bu ürünlerin Hakkâri Esendere Sınır Kapısı kullanılarak İran’ın Sero kapısına boşaltılabileceğini belirtti.

“İhracatçı kan ağlıyor, lojistikçi kan ağlıyor. Yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştiren tüm paydaşlar tedirgin. Muz ihracatı için ödenen paralar muzlarla birlikte çöp olmasın istiyoruz. Yarın sert çekirdekli kayısı, şeftali ve nektarin ihracatı başlayacak. Üreticiden ihracatçıya herkes tedirgin. Ülkece zor zamanlardan geçtiğimiz bu günlerde hem üreticilerimize hem de sektörde faaliyet gösteren tüm iş kollarına güvence vermemiz gerekir. Ancak ne yazık ki uygulama tüm tarım sektörüne endişe veriyor. İktidar kulağını açıp sektörün taleplerini ve önerilerini dinlese çözüm çok kolay ama uygulayan yok.”(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı