Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


GÜNDEMDEKİLERLE AKLIMIZA GELENLER

Tarihçilerin araştırması, konuşması, tartışması gereken konuları siyasetçiler, siyasette kazanım adına konuşmaya başladığında, toplumsal değerler zedelenmeye başlar. Çünkü devreye gir


Tarihçilerin araştırması, konuşması, tartışması gereken konuları siyasetçiler, siyasette kazanım adına konuşmaya başladığında, toplumsal değerler zedelenmeye başlar. Çünkü devreye giren ideolojik kavramların çıkarlara göre değişiminde, tartışmalar kavgalara dönüşerek, hedef kitleleri böler. Bilinir ki tartışmaların kazananı olmaz. Tartışmalar, kazanmak için değil, doğrulara ulaşabilmek için yapıldığında anlamını bulur. Ancak, güç odakları, tartışmaların yarattığı kaotik ortamda, gerçek hedeflerine ulaşabilmek için önemli fırsatlar yakalar. Bu maksatla da kaotik gelişmeleri destekleyerek, tartışmaların kavgalara dönüşmesi ve çıkan kavgaların dozunun yükseltilmesi için projeler geliştirir.  

Bu tuzağın bilincinde, tartışmaların saygın ölçülerde yapılmasıyla, kavgaya dönüşmesinin engellenmesi önem kazanır. Çünkü kavgalar, toplumsal yapılarda oluşan kutuplaşmalarla, halkı böler. Üstelik bu bölünme, dogmaların etkisinde, manipüle ya da ajite edilmiş değerlerin baskısıyla, düşmanlıklara dönüşmeye meyillidir. Kendi içinde tartışmaların seviyesizliğinden kavgalara ve kavgaların kırdığı gönüllerden düşmanlıklara yönlenen toplumlar, tıpkı, yakın zamanda başlatılan ancak tarihsel derinliği olan, Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında bir anda başlatılarak, tüm Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren ve Arap Baharı olarak isimlendirilen proje gibi, toplumların, güç odaklarının çıkarları ve istemleri doğrultusunda bölünmesinin önünü açar. 

Tarihsel yaşanmışlar, ancak kendi dönemlerindeki konjonktüre uygun olarak değerlendirildiğinde anlamlı bir çıkarım yapılabilir. Tarihsel yaşanmışlıktaki hemen her olay ve alınan kararlar, sanki olay bugün yaşanıyor ve karar bugün veriliyormuş gibi değerlendirildiğinde, ulaşılacak sonuçlar kesinlikle hataya götürürken, cehaletin esaretindeki beyinleri de etkisinde oldukları ideolojilerin kazanımları doğrultusunda, geçmişi, geçmişte var olan önemli karakterleri ve geçmişte alınan kararları küçümsemeye, haksız, yersiz, mesnetsiz eleştirilere yönlendirir. Bu gelişme de farklı görüşlerin kavgasından, düşmanlıklara uzanarak, toplumu böler.

Tarihsel kararlar da doğal olarak tartışılır olmalı ama döneminin koşulları doğrultusunda tartışılmalıdır. Tarihsel karakterler de birçok farklı açıdan tartışılabilmelidir. Ancak, bu tartışmalar döneminin koşullarında değerlendirilerek, eleştiri yapılacaksa, kesinlikle saygı kuralları içinde ve özellikle hakaretten uzak, doğru verilerle temellendirilerek yapılmalıdır. Unutmamalıdır ki bugün karar verici konumundakiler ile eleştirel yaklaşımda söz sahibi olanların vermiş oldukları kararlar da tarihsel boyutta, gün gelip tartışılacaktır. Ayrıca, tarihsel karakterlerin birçoğunun eğitim seviyesi incelendiğinde, dönemlerinin en ileri seviyeli ve modern eğitimi ile yetiştirildikleri ve yine birçoğunun, dönemlerinde ulaşılabilen önemli kitapları okudukları; dönemlerinin sosyal, felsefi, siyasi konularına hâkim oldukları görülür.   

Binlerce yıldır bilinen bir gerçek var. Düzen için denge gerekir. Denge, gücünü zıt kutuplardan, farklılıklardan alır. M.Ö 2800’lerdeki Yi Çing’den, M.Ö 500’lerdeki Herakleitos’dan bu yana, yani binlerce yıldır, çözüm her daim tartışmalarda aranmış. Tartışmaların doğrulara ulaştırdığına inanılmış ki bu bilinen önemli bir gerçek.

Tartışmalardan kaçınılmamalı ama yapılan tartışmaların maksadı doğruları tespite yönelik olmalı, ideolojik etkilerin baskısından uzak, bilimsel çerçevede, saygıda kusur etmeksizin, kavgalara dönüşmesinin önü kapatılarak tartışma yapılmalıdır.

Tartışmalar,  doğruların ortaya konulmasında önem kazanırken, tartışmanın katılımcılarının da doğru tespiti gerekir. Çünkü bir tartışmaya dâhil olabilmek için, tartışılan konularda, en az yeterlilik seviyesinde bilgi sahibi olunmalıdır. Herkes, her konuyu tartışmaya başladığında kaotik bir ortam oluşur ve bu kaotik ortam, çıkar odaklarının gri propagandası için en elverişli ortamdır.

O halde günümüz gelişmeleri, karar vericiler, tarihsel yaşanmışlar, tarihsel karakterler, halka mal olmuş olay ve karakterler doğaldır ki tartışmalar için önemli konulardır ve tartışılmalıdır. Ancak tartışmalar, kesinlikle doğru veriler üzerinden, halkı yanıltmaksızın, kişilik haklarına saygılı, özgürlüklerin bilincinde; kanunların, üzerinde amir hüküm kurduğu konulara dikkat edilerek, konu hakkında ilgili, bilgili kişiler tarafından yapılmalıdır. Aksi halde tartışmaların, hizipçilikten, kaos yaratmaktan, halkı kışkırtmaktan öte hiçbir anlamı kalmaz.

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00