SİYASET 7.11.2019 13:03:00 468 0

"Üç Okula Bir Hizmetli Düşüyor"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in 2019-2020 eğitim öğretim yılı ile ilgili çeşitli verilerin açıklanması için yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan yanıt geldi

“Bir yıl önce 31 bin 355 olan hizmetli sayısı bu dönemde 10 bin azaldı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in bir yıl önceki soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bakanlığın merkez ve taşra teşkilatlarında 31 bin 355 hizmetlinin görev yaptığını açıklamıştı. Okullardaki hizmetli sorunu bu kadar aşikârken hizmetli sayısındaki belirgin azalma da dikkatleri çekti.

 

“O sorular..”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2019 ve 2020 eğitim öğretim yılında eğitim verilecek okul binası sayısı ile görev yapacak öğretmen sayısını sorduğu önergesinde, “2019 ve 2020 eğitim öğretim yılında görev yapacak kadrolu, sözleşmeli ve vekil öğretmenlerin sayısal dağılımı nasıldır? M.E.B’e bağlı okullarda görev yapacak kadrolu hizmetli sayısı ne kadardır? TYP kapsamında çalıştırılacak görevli sayısı ne kadardır? Öğretmen açığı bulunan okul sayısı ne kadardır? Yabancı dil öğretmeni bulunan okul sayısı ne kadardır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi.

 

“Bu sorular yanıtsız kaldı”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularının bir kısmını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Öğretmen açığı bulunan okul sayısı ne kadardır? Yabancı dil öğretmeni bulunan okul sayısı ne kadardır?” şeklindeki sorulara yanıt vermekten kaçındı.

 

“Üç okula 1 hizmetli düşüyor!”

27 Eylül 2019 tarihi itibariyle 2019-2020 eğitim öğretim yılında resmi ve özel 69.521 okulda eğitim öğretim yapıldığını ifade eden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bakanlığın 02.10.2019 tarihli MEBBİS veri tabanı kayıtlarına göre 842.993 kadrolu ve 103.223 sözleşmeli olmak üzere toplam 946.216 öğretmen görev yapmakta olup resmi eğitim kurumlarındaki hizmetli sayısı 21.225'tir” yanıtını verdi.

 

“80 bin TYP’li 9 ayın sonunda yine işsiz mi kalacak?”

Ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli eğitim Bakanlığı arasında imzalanan "Toplum Yararına Program (TYP)” Protokole göre, 2019-2020 eğitim öğretim yılı için 60.000 temizlik görevlisi ile 20.000 güvenlik görevlisinin 9 ay süreyle istihdam edileceğini bildirdi.

 

“Ağaçların kuruduğu, çiçeklerin olmadığı, bakımsız bahçeleri olan okullar var artık”

Ülke genelinde okulların ve bahçelerin bakım ve temizliğinin yeterli olmadığı yönünde velilerden şikâyetler geldiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Milli Eğitim Bakanlığında hizmet verenler de ayrıştı. İŞKUR vasıtası ile işe alınan geçici çalışanlar, Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında işe alınanlar, okul aile birliklerince ücret verilip çalıştırılanlar, günlük yevmiye ile geçici çalışanlar, hatta öğretmen ve öğrenci ile yapılan çalışmalar ile okullarda hizmet işleri yapılıyor. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, toplu sözleşme haklarından mahrum, işsizlik fonundan yararlanamayan, okullar açık iken ücret ödenen, hakları budanan mağdur binlerce Milli Eğitim çalışanı var. Geçmişte, her okulda kadrolu çalışanlar vardı. Öğretmenlerden sonra en çok tanınan, bilinen, güvenilen kişilerdi, şimdi iş garantileri dahi yok. Bu alanda çok ciddi mağduriyetler var. Ayrıca kadrolu çalışanların yetersizliği, okul bahçelerini bakımsız kıldı. Ağaçların kuruduğu, çiçeklerin olmadığı, bakımsız bahçeleri olan okullar var artık. Büyük kentlerde belediyeler katkı vermese okullarda temizlik ve bakım soruna dönüşecek. Eğitimde iktidar sorun çözme değil günü idare etme ile işi götürüyor. Eğitim kalitesi, dersler kadar kurumun dokusu ile de doğrudan ilgilidir” dedi.(CO).

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli