SİYASET 14.11.2019 13:19:00 626 0

"İklim krizine karşı ortak mücadele etmeliyiz"

CHP PM üyesi ve İstanbul Milletvekili Av. Sera Kadıgil, iklim krizinin etkilerinin araştırılması için verilen önergede, Partisi adına Genel Kurulda konuştu.

İklim krizinin dünyayı yok oluşa sürüklediğinin altını çizen Kadıgil, TBMM’de, geçen yasama yılında bütün partilerin ortak kararıyla gündemden çıkarılan, termik santrallara havayı kirletmelerine imkân veren düzenlemenin tekrar gündeme alınmasına tepki gösterdi. Kadıgil “ Daha üzerinden bir yıl geçmeden aynı ahlaksız teklif Meclis önüne getiriliyor. Biz bugün hemen burada, kendi aramızda anlaşıp Meclisin tüm itibarını ayaklar altına alan tasarıyı geri çektirebiliriz.  Biz Vekiller olarak, insanlığın geleceğini kurtarmak için sokağa çıkan 10 yaşındaki çocuklar kadar cesur olmayı başarabilmeliyiz. Ekonomik büyüme, enerji bağımlılığını çözme masallarını bir yana bırakıp havamızın, suyumuzun, toprağımızın, toprağımızın altının şirketlere peşkeş çekilmesine engel olabiliriz. Unutmayın bugünün yetişkinlerini daha da zengin etmek uğruna, biz, yarının çocuklarını öldürüyoruz şu anda!” dedi.

“İKLİM KRİZİ DEDİĞİMİZ ŞEY, ARTIK SADECE KUTUPTAKİ BİR AYININ, AMAZONLARDAKİ BİR AĞACIN DERDİ DEĞİL”


Kadıgil;  iklim krizinin ,” iklim değişikliği” adı altında  manasız bir hassasiyet, romantik bir mesele ya da 100 yıl sonrasını ilgilendiren bir sorun olmadığının altını çizerek “İklim krizi dediğimiz şey, artık sadece kutuptaki bir ayının, Amazonlardaki bir ağacın derdi değil, hepimizin derdi, biz, hepimiz şu anda bunun etkilerini yaşıyoruz” dedi.  


CHP’li Vekil,  iklim krizi nedeniyle en yüksek sıcaklığın yaşandığını, buzulların eridiğini ve karbondioksit yoğunluğunun dünya tarihinde görülmemiş bir noktaya yükseldiğini ve her gün 200’e yakın canlı türünün yok olduğunu kaydetti. Türkiye’deki  durumun hiç iç açıcı olmadığını ifade eden Kadıgil “Sadece son kırk yılda 1,3 milyon hektar sulak alan kaybettik. Yağışsızlık, anormal sıcaklıklar nedeniyle kuraklıklar yaşıyoruz. Çiftçimiz toprağını ekemiyor şu anda, bunun müsebbibi iklim krizidir. Bazı bölgelerimizde eşi benzeri görülmemiş sel felaketleriyle baş etmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin havası,  AB ortalamasına nazaran yüzde 33 daha kirli artık” dedi. 

“HER YIL 30 BİN YURTTAŞIMIZ HAVA KİRLİLİĞİNDEN ÖLÜYOR”


Türkiye’de  her yıl 30 bin yurttaşımızı hava kirliliğinden kaybettiğimizi söyleyen Kadıgil,” Hangi ekonomik büyüme, hangi kalkınma bu canlardan daha kıymetli?” diye sordu. Kadıgil Türkiye ve dünyada iklim krizi  nedeniyle felakete sürüklenirken  hükümetin icraatlarını ise şu şekilde sıraladı; “Yeni 7 tane kömürlü termik santral açacağımızı müjdeliyoruz mesela. Sanki mevcutların hâli çok iyiymiş gibi, bir de yenilerini yapma vaatleriyle övünüyoruz burada. Plastiği azaltalım diyoruz, bir yandan poşeti paralı hâle getirirken bir yandan atık ve çöp ithalatında ne yazık ki rekor üstüne rekor kırıyoruz biz. Paris Anlaşması'nı imzaladık, hâlâ yürürlüğe sokmadık biz. Tüketimimizi on yıl sonra azaltmayı taahhüt ettik ama ne yazık ki 2020'de Çevre Bakanlığına kuş kadar bir bütçeyi reva görüyoruz.”


“SİYASİ GÖRÜŞÜMÜZÜ BİR TARAFA BIRAKIP İKLİM KRİZİNE KARŞI ORTAK MÜCADELE ETMELİYİZ”


Kadıgil iklim krizi ile ilgili önlemler alınması için, Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın söylediği gibi önümüzde bir 100 yıl olmadığının altını çizerek  “Hemen bugün şu an bir mucize olsa, fosil yakıt kullanımını tamamen durdursak, hepimiz bugün vegan olsak bile her şeyi düzeltemiyoruz, o seviyeyi geçmiş bulunuyoruz” dedi.  


Türkiye ve dünyadaki vekillere iklim krizine karşı ortak mücadele için çağrıda bulunan Kadıgil “Hani ülkemizi kendi doğru bildiğimiz şekilde yönetmek için burada bu kavgaları ediyoruz ya, biz böyle devam edersek ortada ne muhafazakâr kalacak ne demokrat kalacak ne de milliyetçi kalacak, ortada yönetecek insan bulamayacağız.  Meclisin yaş ortalaması 52 ve çoğunuz bu bahsettiğim büyük yıkım geldiğinde ölmüş olacaksınız. Ama ben mesela o gün geldiğinde 65 yaşında olacağım, beni bırakın Rümeysa var AK PARTİ'de, Rümeysa henüz 52 yaşında olacak, Dersim henüz 52 yaşında olacak ve biz hâlâ yaşıyor olsak bile sizin yüzünüzden nefes alamıyor olacağız arkadaşlar. Yani böyle devam edersek iklim krizi hepimizi öldürecek. Hadi bizi öldürmedi, çocuklarınızı öldürecek, torunlarınızı öldürecek arkadaşlar; susuzluktan ölecekler, açlıktan ölecekler, kuraklıktan ölecekler ama bu çocuklar ölecekler ve bizim yüzümüzden ölecekler, önlem almadığımız için ölecekler… Buradan tüm dünyadaki genç parlamenter arkadaşlara seslenmekle kendimi artık mükellef hissediyorum. Lütfen derhâl harekete geçin ve siyasi görüşünüz her ne olursa olsun iklim krizi için bir araya gelin, hükûmetlerinize baskı yapın ve bilime kulak verin arkadaşlar. Bu kötülüğü durdurmak, bu çarkı yıkmak bizim elimizde. Tek ihtiyacımız olan inanın bunu fark etmek ve o sokağa çıkan 10 yaşındaki çocuklar kadar cesur olmayı başarabilmek”(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı