(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


GIDA OYUNLARI, TOPLUM SAĞLIĞI, ULUSAL BEKA

Gün geldi bir de baktık hepimizin D, B12, demiri eksik. Yılların ölçü birimi mi değişti, standartları mı yükseltildi, yoksa ulusça başka bir coğrafyaya mı taşındık anlam veremedik. ***  


İnsanoğlu, bir garibiz. Bir yandan kıtlık, açlık eşiğini aşmaya çabalarken, diğer yandan gıda, ilaç, beslenme tuzaklarına düşmemeye çalışmaktayız.

Akıl oyunlarını anımsatan gıda endüstrisi, ilaç sektörü savaşları, algı yönetimli yeni beslenme taktiklerinin, uzun vadede ulusal güvenlik ve beka sorununa dönüşmesi ihtimal dışı değildir.

***

Bir dönemin gündemi doktor/hekim, İlaç/bitki ikilemlerini belirli bir mantık çerçevesine oturtabilmişken şimdilerde yeni sınavlarla cebelleşmekteyiz.

Hatırlarsanız, yıllarca yumurtaya, tereyağına dokunamadık. Kırmızı et yasak, sakatat tamamen ‘cıs’ idi. Kolesterol kabusumuzdu.

Psikolojik yönlendirme, mahalle baskısı o kadar ‘baskın’ idi ki, ister istemez ayak uydurduk, uymayanları ayıpladık, aforoz ettik. Sonra bir baktık, aynı uzmanlar bu gıdaların itibarını iadeyle, ‘pardon’ yanılmışız demeye başladı.

Gıda endüstrisi, ilaç sanayii ve beslenme kanaat önderleri adeta el ele, bir kuşağı yanlış yönlendirerek, eksik beslemişti.

***

Beslenme karmaşası günümüzde de sürmektedir.

Bir yanda, ot değil etoburuz, et yiyelim; sakatat hayattır; kolesterol şarttır; tereyağını çaya da katalım; şeker tu kaka; koyun değiliz, yeşillik, salata gereksiz; inek sütü insana uymaz; sabahları 5 yumurta; kaya tuzu yalanıp, yutulsun; zeytinyağı bardakla; meyve gereksiz; işlenmemiş gıda, sakın raftan alma!

Öte yanda doktordan şaşma, kolesterole dikkat; eti yağı azalt; tereyağı hayvanidir; kibrit kutusu peynir; 5-6 zeytin; 3 beyaz zehir!

Güneş girmeyen eve doktor girerdi, ama bir dönem güneş de ötelendi, şimdi yeniden güneşe döndük üstelik ışınlar tam dik iken!

Gün geldi bir de baktık hepimizin D, B12, demiri eksik. Yılların ölçü birimi mi değişti, standartları mı yükseltildi, yoksa ulusça başka bir coğrafyaya mı taşındık anlam veremedik.

***  

Birbiriyle çelişen radikal beslenme önerileri geleceğimizi düşündüren kuşkular yaratmaktadır. Kamuoyunda öne çıkan tespitlerin çoğu bilimsel olmayıp kişisel görüşlerin yansımasıdır.

Çokuluslu ilaç sektörü çıkarları, gıda endüstrisi yönlendirmeleri ve ulusal stratejilerin çakıştığı, aldatıcı algıların çarpıştığı bir zeminde, toplum yararına uygulama geliştirilmesi her zaman mümkün olamamaktadır.

Ulusal beslenme ve gıda stratejilerinin de isabetsiz veya yönlendirilmiş olabileceği akılda tutulmalıdır. İlaç ve gıda sanayiine ters düşebilecek küçük çaplı bir uygulamanın dahi acımasız dev çarkları kolayca harekete geçirebileceği hesaplanmalıdır.

***

Birbirine temelden zıt radikal beslenme ve sağlık bakım önerilerinin, uzun vadede ulusal bekamıza tehdit oluşturma olasılığı dışlanmamalıdır.

İçinden geçtiğimiz kaotik arayış sürecinde, tatminkar bir ortak kanaat oluşuna dek yeni önerilere ihtiyatla yaklaşılmasının isabeti aşikardır. Aksi halde sonucu kestirilemeyecek bir ‘toplumsal deneklik’ yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00