CHP
SİYASET 5.07.2020 10:32:00 501 0

CHP'Lİ ÇELEBİ, "İKTİDAR DEMOKRASİYİ VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KATLETTİ"

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, TELE 1 ve Halk TV’nin yayınlarının 5 gün boyunca durdurulması kararı ile sosyal medya ağlarının kapatılması girişiminin basın özgürlüğü ve demokrasi açısından büyük bir utanç olduğunu söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, siyasal iktidarın uygulamaları nedeniyle, TBMM’nin kuruluşundan itibaren ilmek ilmek dokunarak geliştirilerek bugünlere gelen demokrasiden eser kalmadığını vurguladı. Çelebi, “Haber yaptığı için gazetecilerin hapse atıldığı, basın kuruluşlarının yandaş kuruluşlar haline getirildiği, devlet televizyonunun iktidarın propaganda aracı haline dönüştürüldüğü, ekonomik ve siyasi baskılarla basın kuruluşlarının sindirildiği, sosyal medya ağlarının kapatılmaya çalışıldığı,  iktidarın sopası gibi hareket eden RTÜK’ün sadece muhalif yayın yapan kuruluşlarına yaptırımlar uyguladığı, basın kuruluşlarının ve basın meslek örgütlerinin basın özgürlüğünü dahi savunamadığı ülkemizde demokrasiden de basın özgürlüğünden de söz etmek mümkün değildir. İktidar 18 yıllık dönemde basın özgürlüğünü ve demokrasiyi katletmiştir” dedi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN VE DEMOKRASİNİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL İKTİDARIN KENDİSİ

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, RTÜK’ün Halk TV ve TELE 1’in yayınlarının beşer gün süreyle durdurulması yönündeki kararı ile siyasal iktidarın sosyal medya ağlarının kapatma girişimiyle ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’de basın özgürlüğünün ve demokrasinin önündeki en büyük engelin iktidarın kendisi olduğunu söyledi.
 

İKTİDARIN BAĞIMSIZ BASININ KARŞISINDAKİ ÇARESİZLİĞİNİN GÖSTERGESİ

TELE 1 ve Halk TV’nin 5 gün süreyle kapatılmasının, halkın haber alma hakkını ortadan kaldırdığını dile getiren Çelebi, bu yaptırımın ifade özgürlüğüne de ağır bir müdahale olduğunu kaydetti.  Çelebi, “Medyanın tamamına yakınını yandaş hale getiren iktidar, iki elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki özgür ve bağımsız TV kanalının yayınları karşısındaki çaresizliğini bu kararla ortaya koymuştur. Farklı seslere, görüşlere tahammülü olmayan iktidar, RTÜK eliyle bu kuruluşları susturmaya çalışarak Anayasamızın 28.maddesinde yer alan ‘Basın hürdür, sansür edilemez’ hükmünü ihlal etmektedir” diye konuştu.
 

TÜRKİYE’NİN İHTİYACI DAHA ÇOK ÖZGÜRLÜK, DEMOKRASİ VE ADALETTİR

İktidarın sosyal medya ağlarının tamamen kapatılması yönündeki girişiminin de aynı çaresizliğin bir sonucu olduğunu vurgulayan Çelebi, “İnsanların konuşmasını, eleştirmesini, düşünmesini, paylaşmasını, iletişim kurmasını sosyal medya ağlarını kapatarak engelleyemezsiniz. Türkiye’nin ihtiyacı olan daha çok baskı, daha otoriter bir yönetim anlayışı değil, daha çok özgürlük, demokrasi ve adalettir”  ifadelerini kullandı.

 

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAVRAMINDAN ESER KALMADI

Basının yasama, yürütme ve yargından sonra “4. Güç” olarak anıldığını anımsatan Çelebi, tek adamlık rejimiyle birlikte tüm güçlerin tek elde toplandığını ifade etti.  Çelebi, “Geldiğimiz noktada basın özgürlüğü kavramından eser kalmadığı için, özgür ve bağımsız basın kuruluşlarının büyük bölümünün yerine yandaş basın aldığı için basının denetim görevi de neredeyse kalmadı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün raporuna göre basın özgürlüğü konusunda 2002’de 100. Sırada bulunan Türkiye, 2020’de 154. sıraya geriledi. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın 2019-2020 Türkiye Basın Özgürlüğü Raporuna göre 86 gazeteci cezaevinde” dedi.
 

BASIN KURULUŞLARI VE MESLEK ÖRGÜTLERİ DAHİ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNAMIYOR

Gazetecilerin haber yaptığı için hapse atıldığını, basın kuruluşlarının yüzde 95’inin yandaş kuruluşlar haline getirildiğini, devlet televizyonu TRT’nin iktidarın propaganda aracı haline dönüştürüldüğünü, ekonomik ve siyasi baskılarla basın kuruluşlarının sindirildiğini belirten Çelebi, şöyle devam etti:

“Sosyal medya ağlarının kapatılmaya çalışıldığı,  yandaş kanallardaki ahlaksızlıklara, hakarete, tehdide, ulusal değerlere, Ülkemizin Kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Atatürk ve ailesine yönelik aşağılık saldırılara sessiz kalırken, iktidarın sopası gibi hareket eden RTÜK’ ün sadece muhalif yayın yapan kuruluşlarına yaptırımlar uyguladığı, basın kuruluşlarının ve basın meslek örgütlerinin basın özgürlüğünü dahi savunamadığı ülkemizde demokrasiden de basın özgürlüğünden de söz etmek mümkün değildir. İktidar 18 yıllık dönemde basın özgürlüğünü ve demokrasiyi katletmiştir”  ifadelerini kullandı.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false