Prof.Dr. Süleyman Bozdemir,”Eğitim sisteminde süreklilik sağlanmalıdır”
EĞİTİM 14.05.2020 10:20:00 1257 1

Prof.Dr. Süleyman Bozdemir,”Eğitim sisteminde süreklilik sağlanmalıdır”

Bozdemir, eğitimde değişim ve reform çalışmalarının biçimsel değişiklerle değil, eğitim programlarının yapı ve içeriğinin bilimsel temellere uygun çağdaş ve bilimsel bir temele dayandırmakla gerçekleştirilebileceğini  söyledi.

VAHİT ŞAHİN

ÇÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi ve Gazetemizin Yazarı Prof. Dr. Süleyman Bozdemir, “Cumhuriyetin 100. Yılını kutlamaya 3 yıl kala Türkiye, çağdaş eğitimin hedeflerini gerçekleştirmeyi en önemli gündem konusu olarak ele almalı; bunun için bir eğitim seferberliği ilan etmelidir” dedi.

Eğitim seferberliğinde en gerçekçi yolun, bilimsel yöntemi kullanarak çözüm aramak olması gerektiğini ifade eden Bozdemir, “Öncelikle hedefler, 2023 Türkiye’sinde nüfusumuzun %100’ünü okur-yazar duruma getirmek, genç nüfus arasında bilgisayar okur-yazar oranını en üst düzeye ulaştırmak olmalıdır.  Her ilde “vatandaşlık eğitim merkezi” ya da “yaşam boyu öğrenme merkezi” açılmalıdır” önerisinde bulundu.

Bozdemir, şunları söyledi.

“Her eğitim sisteminde olduğu gibi Türk eğitim sisteminde süreklilik sağlanmalıdır. Eğitim programları, araştırma ve geliştirmeye dönük bir şekilde hazırlanmalı ve çağdaş dünyaya uyum sağlayacak şekilde öğrencileri hayata hazırlamalıdır. Eğitim uygulamaları çağdaş dünya standartlarına uygun bir şekilde yürütülmeli, sorgulayan, araştıran, yaratıcı ve özgür düşünebilen, yeni teknolojileri kullanabilen bireylerin yetişmesine olanak sağlayacak şekilde yürütülmelidir.

Cumhuriyetin 100. Yılını kutlamaya 3 yıl kala Türkiye, çağdaş eğitimin hedeflerini gerçekleştirmeyi en önemli gündem konusu olarak ele almalı; bunun için bir eğitim seferberliği ilan etmelidir. Eğitim seferberliğinde en gerçekçi yol, bilimsel yöntemi kullanarak çözüm aramak olmalıdır. Öncelikle hedefler, 2023 Türkiye’sinde nüfusumuzun %100’ünü okur-yazar duruma getirmek, genç nüfus arasında bilgisayar okur-yazar oranını en üst düzeye ulaştırmak olmalıdır.  Her ilde “vatandaşlık eğitim merkezi” ya da “yaşam boyu öğrenme merkezi” açılmalıdır. Bu merkezlerde Türkçe okur-yazarlık kursları, bilgisayar okur- yazarlığı, medya okur- yazarlığı, dijital (ICT) okur –yazarlığı, demokrasi, vatandaşlık hakları ve anayasa gibi çeşitli konularda kurslar düzenlenmelidir. 2023’e kadar Türkiye’de eğitim seferberliğini ve dijital devrimini gerçekleştirebilmek için içi hizmet aşkıyla dolu emekli olanlar dâhil görev başındaki tüm öğretim elemanları ve öğretmenlerin katılacağı “ Bir Saat da Türkiye İçin Çalış” ya da “ Dijital devrim için çağdaş eğitim” kampanyası düzenlenmelidir.”

Eğitimde değişim ve reform çalışmalarının biçimsel değişiklerle değil, eğitim programlarının yapı ve içeriğinin bilimsel temellere uygun çağdaş ve bilimsel bir temele dayandırmakla gerçekleştirilebileceğini kaydeden Bozdemir sözlerinişöyle sürdürdü:

“Bu amaca ulaşmak için eğitim programlarında çağdaş dünyada yerini alacak şekilde değişmeler yapılmalıdır. Bu değişim süreci, süreklilik ve sürdürülebilirlik ilkesi içinde ele alınmalı ve 21. Yüzyılın bilgi toplumuna uyum sağlayacak bireyleri yetiştirmeyi hedeflemelidir. Özellikle temel eğitim aşamasında öğrencilerin yaratıcı, eleştirel ve yansıtmacı düşünme becerilerinin gelişimine ağırlık verilmeli, değişime sınıfiçi uygulamalardan başlanmalı ve uzun dönemde okul temelli program geliştirme çalışmalarına yer verilmelidir. Eğitimde dijital devrimi genç nüfusla gerçekleştirmemiz konusunda kimsenin bir kuşkusu olmamalıdır.”

ÇÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Bozdemir, “Gelecek, Türk gençlerinin, çağdaş, özgür, katılımcı, yaratıcı ve yenilikçi düşünce yapıları ile gerçekleşecektir. Bu bağlamda, Türk gençlerinin çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkma ülküsünü en üst düzeyde gerçekleştireceklerine olan inancımız tamdır” şeklinde konuştu.

(VŞ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ
Mehmet Nazif Ural
8.06.2020 20:32:28
Sayın Prof. Dr. Süleyman Bozdemir'in düşüncelerine katılmamak mümkün değil. Sn Bozdemir'in önerilerle beraber durum değerlendirmesi yol göstermesi takdir edilecek bir durum. Tanıdığımız Sn Bozdemir'den zaten bu tür davranışlar beklenir. Kendisine saygılarımı sunuyorum.

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli