ABD, "Çin teknoloji hırsızı"

ABD,

Çin'in içeride ve dışarıdaki siyasi, ekonomik ve askeri faaliyetlerinin "hayati ABD çıkarlarına" tehdit olduğunun öne sürüldü.

 Beyaz Saray'dan hazılanan raporda, Trump yönetiminin, bir önceki yönetimlerin aksine, "ABD halkını, yurdunu ve yaşam tarzını korumak, ABD refahını yüceltme, barışı güçle koruma ve ABD etkisini diğer ülkelerde ilerletme" adına iki ülke ilişkilerindeki pürüzleri tolere ettiği öne sürüldü.

Raporda, Çin'e "teknoloji hırsızlığı, merkantilist ekonomik faaliyetler, Bir Kuşak Bir Yol projesiyle dünya ekonomisini kendi lehine çevirme girişimleri" gibi suçlamalar yöneltiliyor. Raporda ayrıca Çin'in "'ABD değerlerine' meydan okuduğu ve Pekin'in kendine özgü olan sosyalizmi kapitalizme karşı üstün kılmak için Batı'yla ideolojik yarışmaya girdiği" belirtiliyor.

Raporda, aynı zamanda Çin'e "egemen ülkelerin içişlerine karışarak buralarda siyaset mühendisliği yaptığı" ve söylemleri ve davranışlarıyla  Batı'daki şirketleri, spor takımlarını ve siyasetçileri etkilediği ileri sürülüyor. Raporda, söz konusu suçlamalara ilişkin somut bir örneğe yer verilmediği kaydediliyor.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler: " teknoloji hırsızı"