SALICI, CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN
SİYASET 30.04.2020 13:13:00 746 0

SALICI, CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN'A KİRALANAN ARSAYI SORDU

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden Boğaziçi Ön Görünümü Bölgesi'nde yer alan bir arsayı ayda 258 TL gibi komik bir rakama kiralamasını sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden Boğaziçi Ön Görünümü Bölgesi'nde yer alan bir arsayı ayda 258 TL gibi komik bir rakama kiralamasını sordu.
Genel Başkan Yardımcısı Salıcı'nın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önerge şöyle:
"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98, TBMM İç Tüzüğü'nün 96. Maddeleri uyarınca Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Oğuz Kaan SALICI
İstanbul Milletvekili
"Yeni Koronavirüs Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM'de yapılan görüşmelerin ardından kabul edilerek 7244 sayılı kanun numarasıyla 17 Nisan 2020 Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Anılı kanunun "bazı alacakların ertelenmesi, alınmaması veya yapılandırılması" başlıklı 1. Maddesi uyarınca;
- Hazine taşınmazlarına ilişkin olarak sözleşmeye istinaden ödenmesi gereken bedeller ile ecrimisil bedellerinden 1/4/2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gerekenler başvuru şartı aranmaksızın 3 ay süreyle ertelenmiş,
- Devlet ormanlarında gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri adına verilen izinler ile Devlet İhale Kanunu gereğince kiraya verilen mesire yerleri ve taşınmazlardan 1/4/2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken bedeller başvuru şartı aranmaksızın 3 ay süreyle ertelenmiş,
- Millî Parklar Kanununa tabi yerlerde 2886 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılan kiralamalardan 1/4/2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken bedeller başvuru şartı aranmaksızın 3 ay süreyle ertelenmiş,
- Büyükşehir belediyeleri, belediyeler, il özel idareleri ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinin mülkiyetinde veya tasarrufunda olan taşınmazlara ilişkin olarak ilgili mevzuatlarca yapılan satış, ecrimisil ve kiralamadan kaynaklanan bedellerin veya tutarların, 19/3/2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken kısımları 3 ay ertelenmiş,
- Ve tahsilatların ertelenmesine ilişkin belirlenen 3'er aylık bu sürelerin 3'er ay daha uzatılabilmesi için ilgili kurum ya da kuruluşlara yetki verilmiştir.
Diğer yandan ise "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kanun Teklifi" de TBMM'de yapılan görüşmelerin ardından kabul edilmiş ve 7226 kanun numarasıyla 26 Mart 2020 Perşembe tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Anılı kanunun 33. Maddesiyle; 20/2/2008 tarih ve 5737 sayılı Vakıflar Kanunu 20. maddesine bir fıkra eklenmiş ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne veya mazbut vakıflara ait taşınmazların kiralamalarında, sözleşme süresi içerisinde 3 aylık kira bedeli ödenmediği takdirde, 15 gün içerisinde genel müdürlükçe kiracıya ihtarname tebliğ edilmek suretiyle kira bedelinin tamamının tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği, aksi halde taşınmazdan hiçbir hüküm ve karara bağlı olmaksızın Mülki Amirlikçe tahliye edileceği, verilen sürede borcun tamamını ödemeyen kiracının sözleşmesinin feshedilmiş sayılacağı şeklinde düzenleme yapılmıştır.
Böylelikle 7244 sayılı Kanun ile virüsün neden olduğu ekonomik krizin yaratacağı olası olumsuz etkiler bertaraf edilmeye çalışılırken diğer yandan 7226 sayılı Kanun ile vakıf taşınmazlarını kiralayan kiracılar söz konusu korumadan ayrı tutulmuştur.
Bu bağlamda;
1. 21 gün ara ile yapılan her iki düzenleme arasındaki bu çelişkinin, ekonomik krizin etkilerini yaşayan yurttaşlar arasında eşitsizlik meydana getirdiğini düşünüyor musunuz?
2. Virüs salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkilerini azaltmak amacıyla mülkiyeti hazineye ait taşınmazların kira ödemelerinin 3 aylık dönemler halinde ertelenmesine karar verilirken, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait taşınmazların kiralarının gecikmesi halinde sözleşmelerin feshedileceği şeklinde bir düzenlemenin yapılmasının gerekçesi nedir?
3. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden Boğaziçi Ön Görünümü Bölgesi'nde yer alan bir arsayı ayda 258 TL gibi komik bir rakama kiraladığı gündeme gelmişken, Coronavirüs salgını sırasında artan ekonomik zorluklar altında Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait gayrimenkullerin kiralarının ödemesinin gecikmesi fırsat bilinerek bu gayrimenkullerin mevcut kiracılardan veya bu gayrimenkullere büyük masraflar yaparak yatırım yapan kişilerden alınarak (Fahrettin Altun örneğinde olduğu gibi) Saray Hükümetine yakın kişilere bedelinin çok çok altında bedellerle verilmesi mi planlanmaktadır ?
4. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait gayrimenkullerin kira bedellerinin ödenmemesi, ertelenmesi veya taksitlendirilmesi amacıyla yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?"

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli