VAHİT ŞAHİN
Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Yalçın, zamanı yönetme ve kaliteli kullanma açısından planlamanın önemine dikkat çekerek, “Önceliklerinizi iyi belirleyin” dedi.
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığının, sanayi tesislerinin yönetici ve çalışanlarına eğitim desteği sağlamak amacıyla kurduğu AOSB Akademi kapsamında düzenlenen “Zamanı Nasıl Yönetebilirim?” konulu seminer, Bölge Başkanlığı Seyhan Salonu´nda gerçekleştirildi. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Yalçın, eğitime, zaman yönetiminin tanımını yaparak başladı. Zaman yönetiminin, bir zaman dilimi içerisinde yapılan işleri yönetme süreci olduğunu belirten Yalçın, “Zaman kıt bir kaynaktır. Zamanı yönetmek kıt kaynaklarımızı yönetmektir” ifadelerini kullandı.
“HAFTADA 168 SAATİMİZ VAR”
“Zamanım yok” cümlesinin, insanların en sık kullandığı cümlelerin başında geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Azmi Yalçın, şöyle devam etti:
“Unutmayın, günde 24 saat, haftada 168 saatiniz var. Bu zamanı nerede kullanıyoruz, buna bir bakalım. Haftalık 168 saatin 49 saatini uykuda, 14 saatini yemekte geçiriyoruz. Giyinme için 7 saat, ulaşım için 5 saat, diğer faaliyetler için 14 saat, çalışma için 40-50 saat harcıyoruz. Aileye ayrılan zaman, dinlenme, eğitim, okuma, hobiler, boş zaman için harcadığımız süre ise ortalama 30-40 saat.”
“ZAMANIMIZI ÇALAN “HIRSIZLAR”
Randevusuz misafirler, “hayır” diyememe, toplantılar ve telefon görüşmelerinin, zamanı çalan “hırsızlar” olarak karşımıza çıktığını belirten Yalçın, planlamanın önemine dikkat çekti. Randevu takvimi, yapılacaklar listesi, haftalık planlama ve gezi planlamalarının iyi yapılması gerektiğini vurgulayan Yalçın, “Önceliklerinizi iyi belirleyin. Bunları; en önemli öncelikler, acil olanlar, ne acil ne de önemli, acil ve önemli şeklinde kategorize edebilirsiniz. Bu size zamanı kaliteli kullanma açısından önemli faydalar sağlayacaktır” dedi.
Prof. Dr. Azmi Yalçın, zamanı kaliteli kullanma konusunda bazı tavsiyelerde de bulunarak,“Önemli işlerinizi çalışmayı en çok sevdiğiniz anlarda, önemsiz işleri ise daha az istekli olduğunuz zamanlarda yapın. Düşük değerli işlerde mükemmeliyetçi olmayın. Telefon konuşmalarını kontrol altına alın. Hızlı okuma alışkanlığı geliştirin” şeklinde konuştu.
AYA Yönetim ve Gelişim Merkezi iş birliğiyle düzenlenen eğitime, çok sayıda yönetici ve çalışan katıldı.
(VŞ)