Fransa, Çin’in Uygurlara yönelik baskısını kınadı

Fransa, Çin’in Uygurlara yönelik baskısını kınadı

Fransız Bakan, “Çin’in, Sincan bölgesindeki Uygurlara karşı haksız uygulamalarının yanında yaygın kurumsal baskı ve sansür sistemini gösteren tanıklıklar ve belgelere ulaştık” dedi.

Paris/Şarku’l Avsat
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde video konferans aracılığıyla yaptığı konuşmada, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Müslüman Uygurlara uyguladığı ‘kurumsal baskıyı’ kınadı.

AFP’ye göre Fransız Bakan, “Çin’in, Sincan bölgesindeki Uygurlara karşı haksız uygulamalarının yanında yaygın kurumsal baskı ve sansür sistemini gösteren tanıklıklar ve belgelere ulaştık” dedi.

İnsan hakları örgütleri, Sincan bölgesindeki kamplarda en az bir milyon Uygur ve diğer Müslüman azınlığın zorla tutulduğunu öne sürüyor.

Çin ayrıca, çocuk sahibi olmalarını önlemek için Uygur kadınları kısırlaştırma ve zorunlu çalışma sistemi dayatma suçlamalarıyla da karşı karşıya.

Pekin, uzun bir süre bu kampların varlığını reddettikten sonra buraların gençleri radikalizm ve terörizmden uzak tutmayı amaçlayan mesleki eğitim merkezleri olduğunu iddia etti.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ