Ermenistan
DÜNYA 26.02.2021 10:18:00 660 0

Ermenistan'a barışçıl yol çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Ermenistan'da Genelkurmay Başkanlığı'nın Başbakan Nikol Paşinyan'a istifa çağrısında bulunmasının ardından yaşanan gelişmelere ilişkin açıklama yaptı.

Basın toplantısı düzenleyen Dujarric, "Ermenistan'da gördüklerimiz bizi son derece endişelendiriyor. Tüm tarafların sakin kalması çok önemli. İtidale ve gerilimi düşürmek ve siyasi anlaşmazlıkları çözmek için kapsayıcı diyaloga çağırıyoruz. Bu, anayasaya ve demokratik sürece tam saygı çerçevesi içinde yapılmalı" ifadelerini kullandı.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu da, sosyal medyadaki açıklamasında, Ermenistan'daki gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi.

Lungescu, "Siyasi farklılıklar barışçıl yollarla ve Ermenistan anayasasına uygun şekilde demokrasiyle çözülmelidir"  dedi.
Ermenistan'da ordu Paşinyan'ın istifasını istedi, Paşinyan destekçilerini sokağa çağırdı

ERMENİSTAN'DA NELER OLDU?
   
Ermenistan ordusu Başbakan Paşinyan ve hükümetini istifaya çağırdı. 
Paşinyan ülkede darbe girişimi olduğunu belirterek destekçilerini sokağa çağırdı.

Paşinyan ülkede bir darbe girişimi olduğunu belirterek destekçilerini başkent Erivan'da toplanmaya çağırdı, ayrıca televizyondan bir ulusa sesleniş konuşması yapacağını açıkladı. 

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayımlanan muhtırada, Genelkurmay birinci yardımcısı Tikran Haçaturyan'ın görevden alınmasına tepki gösterilerek bu karar "devlet karşıtı ve sorumsuzca" olarak nitelendi. Paşinyan ve hükümetinin doğru kararları alamadığı savunulan muhtırada "Görevdeki makamları gözden düşürmeyi amaçlayan saldırılara uzun süredir sabırla tahammül ettik. Her şeyin bir sınırı vardır” ifadeleri kullanıldı. Bildiride "Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Ermenistan Başbakanı ve hükümetinin istifasını talep ediyor" denildi. Muhtırada Genelkurmay Başkanı Onnik Gasparyan ile 30'un üzerine komutanın imzası yer aldı.

Paşinyan 'darbe girişimi' dedi, Genelkurmay Başkanı'nı görevden almak için kararname imzaladı
Paşinyan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Genelkurmay'ın açıklamasını bir askeri darbe girişimi olarak görüyorum. Tüm destekçilerimizi Cumhuriyet Meydanı'nda toplanmaya çağırıyorum. Yakında ulusa sesleniş konuşması yapacağım" dedi.

Paşinyan ayrıca Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını açıkladı. Gasparyan'ın görevden alınması için imzalanan kararname henüz Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadı. 

Paşinyan ordunun istifasını istemesi sonrası Erivan'da toplanan destekçilerinin yanına geldi.
Erivan'daki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan destekçilerinin yanına gelen Paşinyan, istifa etmeyi düşünmediğini ve ülkeyi terk edeceği söylentilerinin doğru olmadığını belirtti.

Muhalefet partileri ise Paşinyan'ı ülkeyi iç savaşa sürüklemeye çalışmakla suçladı.

Paşinyan muhalifleri başkentteki Opera Binası önünde toplandı. Paşinyan destekçilerinin yürüyüşü sırasında buradaki grubun "hainler" diye bağırmasının ardından iki grup arasında arbede yaşandı. 

Karabağ liderinden arabuluculuk önerisi
Öte yandan Karabağ'daki Artsakh Cumhuriyeti lideri Arayik Harutyunyan, Paşinyan ile Ermenistan ordusu arasında arabuluculuk teklifinde bulundu. Tarafları sağduyulu olmaya çağıran Harutyunyan "Yeterince kan döküldü. Şimdi krizlerin üstesinden gelme ve yola devam etme zamanı. Erivan'dayım ve bu siyasi krizin üstesinden gelmek için arabulucu olmaya hazırım" açıklamasını yaptı.

Kremlin'den itidal çağrısı
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov "Ermenistan’daki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Ancak yaşananlar, Ermenistan’ın içişleri meselesidir" dedi. Peskov taraflara anlaşmazlıkların barışçıl yolla ve anayasal çerçeve içinde çözülmesi çağrısı yaptıklarını söyledi.

Kremlin Sözcüsü, Paşinyan'ın dünkü bir söyleşisinde Rus yapımı İskender füzelerinin arızalı olduğunu ima eden açıklamasının hatırlatılması üzerine bu konuda bir yorum yapmayacağını belirterek "Rus askeri teknolojisi, etkinliğini sayısız defa kanıtlamıştır" ifadesini kullandı.

İskender füzeleri eleştirisi
Paşinyan'ın dün verdiği bir söyleşide, Serj Sarkistan'ın “Karabağ Savaşının 3'üncü veya 4'üncü gününde İskender'in neden kullanılmadığına şaşırdım” sözlerini hatırlatılması üzerine "Öyleyse, örneğin kullanılmış İskender füzelerinin neden patlamadığını ya da yüzde 10’unun patladığını söyleyebilirler mi?" demişti.

Agos'un aktardığına göre Rusya Duma Savunma Komitesi'nin Başkan Yardımcısı Aleksandr Şerin ise Paşinyan'ın Rus silahını eleştirerek bu konuda suçsuz çıkmaya çalıştığını belirtmiş ve Ermenistan Başbakanı'nı açıkça özür dilemeye çağırmıştı. Şerin “Sanırım Paşinyan askeri işlerle hiç ilgilenmedi. 10 İskender'in kullanıldığı ve sadece birinin patladığı nasıl hesaplanabilir? Ve diğer 9 nerede düştü ve patlamadı? Bence Paşinyan açıkça özür dilemeli” diye konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı Sarkisyan'dan itidal çağrısı
Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan yaptığı açıklamada ülkede sıkıyönetimin halen yürürlükte olduğunu söyledi ve tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

TÜRKİYE'DEN DE İTİDAL ÇAĞRISI

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanların, Başbakan Nikol Paşinyan'ı istifaya çağıran bir bildiri yayımlamasına ilişkin yaptığı açıklamada "Derin endişe duyuyoruz" dedi.

Altun, Twitter'dan İngilizce olarak yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

"Ermenistan'daki son gelişmelerden derin endişe duyuyoruz. Ortaya çıkan durumu bir darbe girişimi olarak görüyor ve kesin olarak kınıyoruz. Türkiye, her zaman demokrasinin ve vatandaşların özgür iradesinin yanında yer almaktadır. Bu kişiler dünyanın neresinde olursa olsun saldırı altında olabilirler."

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Twitter hesabından "Ermenistan'daki darbe girişimini kınıyoruz. Darbeler her zaman demokratik süreçleri inkıtaya uğratmış ve kaosa neden olmuştur. Ermenistan'da sürecin ivedilikle normale dönmesini temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Ermenistan ordusunun, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetine istifa etme çağrısı yapmasına ilişkin açıklamada bulundu.

Çelik, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Her zaman olduğu gibi tüm darbe girişimlerine karşıyız. Bölgemizde istikrarsızlaştırıcı olayların artmasını istemiyoruz. Ermenistan’daki darbe girişimi bölgesel istikrarsızlığı kışkırtan sonuçlar doğurur" ifadelerini kullandı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı