Dışişleri:
DÜNYA 1.03.2021 07:22:00 411 0

Dışişleri: " 80 binden fazla sığınmacı ülkemize geri itildi"

Dışişleri Bakanlığı Şubat ayında onlarca sığınmacının Yunanistan'dan Türkiye'ye 'geri itildiğini' belirterek Atina'ya ve AB'ye çağrı yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Yunanistan tarafından geri itilen sığınmacılara ilişkin bir açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasını geçen yıl AKP'nin yarattığı sığınmacı krizinin yıldönümünde yapması dikkat çekti.

Bakanlık Şubat ayında onlarca sığınmacının Yunanistan'dan Türkiye'ye "geri itildiğini", son dört yılda Türkiye'ye geri itilen sığınmacı sayısının 80 binden fazla olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Yunan hükümetine "uluslararası hukukun, AB hukukunun ve 18 Mart Mutabakatının yasakladığı geri itmelere ve insan hakları ihlallerine son verme", AB'ye ise "AB hukukunu ve AB Temel Haklar Şartı’nı, insan onurunu esas alacak şekilde üye devletlerde uygulanmasını gözetme" çağrısı yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"23 ve 24 Şubat 2021 tarihlerinde meydana gelen iki ayrı olayda Yunan güvenlik güçleri tarafından darp edilen, aralarında kadın ve çocukların da olduğu sığınmacı/göçmenler, telefonları, paraları, değerli eşyaları ve ayakkabıları çalındıktan sonra, Meriç Nehri’nin ortasındaki adacığa botlarla getirilerek, çaresizce ölüme terkedilmiştir. 23 Şubat tarihinde 22; 24 Şubat tarihinde 29 sığınmacı/göçmen, sınır birliklerimizce ölümden kurtarılmıştır.

Geri itilen kişilerle yapılan mülakatlar neticesinde, bazılarının Sırbistan ve Bulgaristan üzerinden Yunanistan’a gelen ve ülkemize geri itilen yabancılar oldukları tespit edilmiştir.

18 Şubat 2021 tarihinde, yine Yunan güvenlik güçleri tarafından, Midilli adasındaki mülteci kampından COVID-19 testi gerekçesiyle çıkarılan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 13 kişilik Afgan sığınmacı grubu, darp edildikten, değerli eşyaları, paraları alındıktan sonra ülkemize geri itilmiştir.

Yunanistan’ın sistemli bir politika içinde yürüttüğü, bazı olaylarda AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı/FRONTEX’in de dahil olduğu geri itmeler ve hukuk tanımaz uygulamalar, yıllardır devam etmektedir. Son dört yılda 80 binden fazla sığınmacı ülkemize geri itilmiştir.

Yunan hükümetini ve geri itmelere dahil olan tüm unsurları, uluslararası hukukun, AB hukukunun ve 18 Mart Mutabakatının yasakladığı geri itmelere, insanlık onuruna aykırı muamelelere ve insan hakları ihlallerine son vermeye çağırıyoruz. Avrupa Birliği’ni de, AB hukukunu ve AB Temel Haklar Şartı’nı, insan onurunu esas alacak şekilde üye devletlerde uygulanmasını gözetmeye davet ediyoruz."

Geçen yıl ne olmuştu?
AKP iktidarı geçen yıl İdlib'de 38 askerin yaşamını yitirmesinin ardından Avrupa'ya gitmek isteyen sığınmacıları artık durdurmayacaklarını duyurmuş ve Türkiye'nin her yerinden sığınmacılar kaldıkları Göç İdare Merkezi ya da bulundukları kentlerden Yunanistan sınırına doğru harekete geçmişti.

Meriç Nehri'nden geçip Yunanistan sınır güvenliği tarafından yakalananların, pasaportlarına, cep telefonlarına ve diğer kişisel eşyalarına el konulup, darp ediliyor, ardından çıplak bir şekilde Türkiye tarafına geri gönderiliyordu. Bu tür olaylar bir hafta boyunca sayısız kez yaşandı.

Sınırdan geçmek için yaşanan trajedilerin, yoğun şiddet içeren günlerin sonunda 3 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı, yüzlerce kişi hastanelere tedavi için başvurdu."

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı