CHP’DEN AŞI RAPORU
SİYASET 18.01.2021 12:44:00 660 0

CHP’DEN AŞI RAPORU

CHP'li İlgezdi,“Yapılan aşı planlarında 18 yaş altı tüm ülkelerde ihmal edilmektedir. 18 yaş üzeri değil, 18 yaş altının da mutlaka planlanması gerekmektedir"dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi aşılama ile ilgili 18 yaş ve üzeri çalışmaların yetersiz olduğunu ifade ederek, “Yapılan aşı planlarında 18 yaş altı tüm ülkelerde ihmal edilmektedir. 18 yaş üzeri değil, 18 yaş altının da mutlaka planlanması gerekmektedir. Uzmanlara göre bu tür patojenlerin yayılımını tam olarak kesebilmek için belirtisiz veya az belirti gösteren kişilerin de yani çocukluk döneminin de mutlaka aşılanması gerekmektedir” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, aşı konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dünyadaki aşı uygulamaları ile ilgili konusunda uzman Çin, Amerika, İsveç, Almanya ve Türkiye’den enfeksiyon hastalıkları uzmanları, virologlar, halk sağlığı uzmanları, aşı geliştirme uzmanları, biyologlar, bioteknologlar ile bir zoom toplantısı gerçekleştirdiklerini aktararak, “Toplantıda ülkelerin aşı politikaları, aşılama süreçlerinde yaşananlar, Türkiye’nin aşı konusunda yaptıkları ve yapması gerekenler uzmanlar tarafından aktarılmıştır” diye konuştu. 
CHP’li Akkuş İlgezdi açıkladığı Aşı Raporunda, çarpıcı tespitlere yer vererek, “Öncelikle aşılamanın 18 yaş altını da kapsaması gerekiyor” dedi. “Ülkemizde aşının işe yaraması için çocuklar dahil yaklaşık 70 milyonun aşılanması, bunun için de en az 150 milyon doz aşının olması gerekiyor. Bu 150 milyon doz aşının 1 yıl içinde yapılması durumunda pandemi süreci rahatlayacaktır” diyen Genel Başkan yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, bu aşılama için yeterli aşının olmadığını ve yakın gelecekte de bunun için bir çaba harcanmadığını kaydetti.
Çocukluk dönemi aşı sıkıntısı
Pandeminin başka sorunlara da neden olduğunu raporunda açıklayan Akkuş İlgezdi, “Aşı çalışmaları pandemiye yoğunlaştığı için mevcut çocukluk dönemi aşılarında bir daralma olması muhtemeldir. Bu durum gelecek için ciddi sağlık sorunları yaratacaktır” diyerek Türkiye’nin en azından aşı takviminde yer alan en temel aşıları üretmesi gerektiğinin altını çizdi.
Aşıyı bulsak da üretemeyeceğiz!
CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi ülkemizde gerçekleştirilen aşı çalışmalarında en iyi ihtimalle 2021 Mayıs- Hazirandan önce faz 3 sonuçları alınamayacağını ortaya koyarak, “Ülkemizin aşı üretimi için ciddi teknolojik yatırım yapması gerekiyor. Aşı araştırmaları sonucunda, bir aşı bulunsa bile, bunu gerekli şartlarda üretecek ülkemizde sadece bir yer mevcut. Bu da pandemi dönemi için maalesef yetersiz” dedi.
Şeffaflık şart
“Sağlık Bakanlığının şeffaflıktan uzak tutumu ülkemizde aşı karşıtlığını artırmaktadır” diyen Akkuş İlgezdi, “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar İlaçlar Kurumu, Amerikan FDA, Alman Robert Koch Enstitüleri gibi tüm verileri şeffafça açıklamalıdır” açıklamasında bulundu.  
PCR hataları yüzünden Covid-19 daha hızlı yayıldı
Ülkemizdeki PCR testlerinin hatalı çıkması nedeniyle Covid-19’un daha hızlı yayıldığını açıklayan CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, “PCR testleri için, izole edilmiş bir virüsün sekans bilgisine ihtiyaç vardır. Böyle riskli bir durumda birden fazla yerden bu bilgiler alınıp çalışmaların yapılması gerekirken, Türkiye sadece Amerikan CDC’den bu bilgileri almıştır ve bu bilgiler Amerika’da da sorun yaratmıştır. Dünyanın diğer ülkelerinin yaptığı gibi birden çok yerden bilgi alınmadığı için Türkiye’de de maalesef sorunlu testler kullanılmıştır” dedi.
“Türkiye ayrıca testlerde farklı bir metot kullanmıştır. Türkiye şu an RNA izolasyonu yapmadan virüsü bir kırıcı çözeltinin içine koyarak içerisinde çok hızlı bir şekilde analiz yapmaktadır. Bu yöntem, genel anlamda işe yarasa da zayıf pozitiflerin testte saptanamamasına neden olmaktadır. Bu da hastalığın daha hızlı bir şekilde yayılmasına yol açmıştır” diyen Akkuş İlgezdi, bu durumun yeterince konuşulmadığının da altını çizdi.
Pandemin bitmesi için tüm dünya aşıya ulaşmalı
CHP’nin raporu pandemilerde, ülke bazında bir çözüm olamayacağını ortaya koyarak, “Sadece belirli kesimleri aşılayıp, süreci garanti altına alamazsınız. Afrika ülkelerinde, insanlar bu virüsü hâlâ taşıyor, bu virüsü hâlâ sirküle ettiriyorsa ve bu virüsten hâlâ hastalanıp ölüyorlarsa, bu mutasyonların çıkmayacağı ve bu mutasyonların tekrar yayılıp bir pandemiye neden olmayacağının garantisi yoktur” dendi.  
Doğru politikalar uygulanmıyor
Türkiye’nin pandemide aşı süreçlerini doğru organize ederek salgının etkilerini en aza indirmek için doğru politikalar uygulayamadığını verdiği örneklerle açıklayan Gamze Akkuş İlgezdi, “Şeffaflıktan uzak, yeterli miktarda ve çeşitlilikte aşının olmadığı, aşı planlamalarının yapılmadığı bir ortamda, aşılamaların da yeterli düzeyde olamayacağı açıktır. Sağlık Bakanlığı ve iktidarın, bir an önce bilim insanlarının gösterdiği yolda, yapılan yanlışlardan geri dönerek süreci yönetmeleri, ülkemizin ve dünyanın sağlığı için büyük önem taşımaktadır” dedi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli