MECLİS’E GELEN FEZLEKELER KONUSU TARTIŞILIYOR
SİYASET 27.02.2021 11:49:00 585 0

MECLİS’E GELEN FEZLEKELER KONUSU TARTIŞILIYOR

CHP bunu bir devlet krizi olarak nitelerken, HDP ise partilerinin tasfiye edilmek istendiğini,  İYİ Parti ise fezlekelerin içeriğini inceleyeceklerini söyledi

Düzenlediği basın toplantısında CHP Sözcüsü Faik ÖZTRAK, “Millet ittifakının ortaklarından İYİ Partinin HDP’li vekillerin dokunulmazlığının kaldırılmasına evet deme kararına ne diyorsunuz? CHP’nin bu konudaki tavrı ne olacak? Ayrıca devlete karşı işlenen suçların öne çekilerek ele alınması da gündemde. Sizin bu konudaki yorumunuz nasıl olur?,” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Her partinin kendine has bir tavrı olması normaldir. Ama Anayasamızın 83. maddesine göre siyasi partilerin bu konuda bir grup kararı alması da mümkün değildir. Ama bu çerçevede yapılan uygulamalara, konuşmalara baktığımızda devlet krizinin nasıl vahim bir boyuta ulaştığı görülmektedir. Bir ülke düşünün Cumhurbaşkanı aynı zamanda partisinin Genel Başkanı. Cumhurbaşkanı koltuğunda oturan partinin Genel Başkanı bağımsız mahkemelere her türlü talimatı verebiliyor. “Fezlekeleri Meclis’e gönderin, kararı şöyle yazın” diyebiliyor. Çünkü hakimi de, savcıyı da sonuçta o atıyor. Genel Başkanımıza tazminat cezasını bozan, milletvekilimiz Enis Berberoğlu’nun cezasını bozan hakimlerin özel bir kararnameyle nasıl görevlerinden alındığını biz hala unutmadık. Diğer taraftan aynı Cumhurbaşkanı partisinin milletvekillerini de kendisi belirliyor zaten. Ondan sonrada Anayasa “grup kararı alamazsın” demesine rağmen kendi belirlediği milletvekillerine talimat veriyor. Hani bu en sert kuvvetler ayrılığı olacaktı bu yeni rejimde? Ne diyor? “Fezleke meclise gelince milletvekillerinin elleri hemen iner, kalkar” diyor. Şuraya bakın, bu milletvekillerinin kendi iradesi yok mu? Bu millet iradesine nasıl bir saygısızlık?

Arkadaşlar, bu ucube rejimde kuvvetler ayrılığının olmadığını gösteren en müşahhas olaylardan biride budur. Tek kişinin ağzından çıkacak sözlerle milli iradenin ve milletvekilinin kaderine karar veriliyor. Böyle bir ortamda adalet tecelli edebilir mi? Kökleri Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nde olan, Genel Başkanı “Her şeyden önce hak, hukuk, adalet” diyen ve Ankara’dan İstanbul’a yürüyen partimizin görüşü, bu vesayet rejimi karşısında hangi partiden olursa olsun milletvekilinin dokunulmazlığının korunmasının önemli olduğudur. Bu milletin iradesini, milletvekillerinin kaderini Tayyip Erdoğan’ın kibrine ve zulmüne emanet edemeyiz.”

HDP’NİN TEPKİSİ

 HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise partisinin milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması tartışmalarıyla ilgili olarak iktidarın tutumunu eleştirdi.

 Oluç, "Şimdi İnsan Hakları Eylem Planı açıklanacak. İnsan Hakları Eylem Planı'nın demek ki birinci maddesi, HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırıp, yargılamak, hapse atmak; ikinci maddesi HDP'yi tasfiye etmek. Böyle mi olacak?" dedi.

Oluç, HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına destek vereceğini açıklayan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu'na ise "Çok ciddiye almıyoruz kendisini. AKP-MHP'nin kapısında ikbal avcılığı yaptığını düşünüyoruz" sözleriyle tepki gösterdi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, bir grup gazetecinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

TBMM'ye hafta içinde gelen 33 fezlekeden 28'inin HDP milletvekillerine ait olduğunu belirten Oluç, 1336 dokunulmazlık fezlekesinden 955'inin HDP milletvekilerine ait olduğuna dikkat çekti.

İYİ PARTİ’DEN ÜÇ AÇIKLAMA

6-8 Ekim olayları nedeniyle 9 HDP'li vekili hakkında Meclis'e gönderilen fezlekelerle ilgili İYİ Parti'nin tavrı konusunda, Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu, "Biz HDP'yi problemli görüyoruz, terörün gölgesinde görüyoruz. Dolayısıyla 'Evet' diyeceğiz" dedi.

Bir televziyon prormında Ahmet Hakan'ın "6-8 Ekim olaylarının azmettiricisi olmak" suçundan haklarında fezleke hazırlanan 9 HDP'li hakkında nasıl bir tutum sergileyeceklerine ilişkin sorusuna yanıt veren Ağıralioğlu, "Biz HDP'yi problemli görüyoruz, terörün gölgesinde görüyoruz. Dolayısıyla TBMM'de bu üslupla siyaset yapmalarını uygun bulmuyoruz. Evet diyeceğiz." ifadelerini kullandı.

İYİ Partili Dervişoğlu ise  TBMM'ye iletilen fezlekelere ilişkin açıklamasında fezlekelerin içeriğinin görülmesi gerektiğini söyledi

İYİ Parti Grup Başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, TBMM'ye iletilen fezlekelere ilişkin, "Bu fezlekeleri görmeden, içeriğini bilmeden ve onun hukuki değerlerini anlamadan hemen bir karar verebilmek asla mümkün değildir" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a bulunan Dervişoğlu, beraberinde parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Genel Başkan Yardımcısı Salim Ensarioğlu ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini (DESOB) ziyaret etti.

Gazetecilerle bir araya gelen Dervişoğlu, "İYİ Parti olarak farkımızı hissettirmek, siyasete yeni bir dil kazandırmak ve iki parti arasına sıkışmış bölgeye alternatif parti olmak amacıyla buradayız." diyen Dervişoğlu, vatandaşlara ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

 Fezlekelere ilişkin olarak Dervişoğlu, şunları kaydetti:

"Burada grup kararları alınamıyor. Milletvekilleri özgür iradeleriyle oy kullanıyor. Bu, kamuoyunda konuşulduğu ya da varsayıldığı gibi değil. TBMM'de fezlekeler milletvekillerinin hakkındaki isnatlarla ilgili soruşturma ve dava açılmasına izin veren bir soruşturma izni niteliğindedir. Bu fezlekeleri görmeden, içeriğini bilmeden ve onun hukuki değerlerini anlamadan hemen bir karar verebilmek asla mümkün değildir. Kimse, dokunulmazlık kalkacak ve milletvekillerinin vekilliği düşecek gibi görmesin. Bu soruşturma izni benimle ilgili de olabilir başka milletvekili arkadaşımız için de olabilir."

İYİ Parti Genel Sekreteri Poyraz da fezlekelerin içeriğinin partinin hukukçuları tarafından inceleneceğini ifade etti.

"Bu fezlekelerin hukuk normlarına ne kadar uygun hazırlanıp hazırlanmadığı, ortaya konulan delillerin neler olduğu ve bunlarla ilgili bir eksiklik olup olmadığına ilişkin milletvekillerimiz bilgilendirildikten sonra bu sürece ilişkin el kaldırabilir ya da kaldırmayabilirler. Bu fezlekelerin hepsinin irdelenmesi ve incelenmesi mecburiyeti vardır. Evrensel ve ulusal hukukumuzun da gereği budur. Dolayısıyla bu konuya ilişkin açıklamalarımızı çok net olarak ortaya koyduk. Gelecek fezlekelerin içeriğine ilişkin partimizin hukukçuları, milletvekillerimizi bilgilendirecek. Ondan sonra takdir milletvekillerimizin olacaktır."

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı