Gürer,
SİYASET 24.02.2021 14:05:00 573 0

Gürer, "İhracatta Rusya’nın insafa gelmesini bekliyoruz"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Rus kotasını Meclis gündemine getirdi. Bakan Pekcan, sorunun çözümü için görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

GÜRER, RUS KOTASINI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Rusya Federasyonunun ülkemize uyguladığı ithalat yasağının kaldırılması yönündeki çalışmaların hangi aşamada olduğunun açıklanması amacıyla, Ticaret Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

RUSYA’NIN KOTA UYGULAMAYA DEVAM ETTİĞİ ÜRÜNLER 

Gürer önergesinde, “Rusya’ya hayvansal ürün ihracı yapmasına izin verilen firmaların sayısı kaçtır? Halen onay süreçleri devam eden ve bekleyen Türk firması sayısı kaçtır? Rusya’nın halen kota uygulamaya devam ettiği tarım ürünümüz var mıdır? Rusya Federasyonu ile ikili ve transit karayolu kotalarının artırılması konusunda yapılan çalışma hangi aşamadadır?” şeklinde sorular yöneltti. 

DOMATESTE KOTA 250 BİN TON 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Ülkemiz ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin kademeli olarak iyileşmesine paralel olarak, Bakanlığımız ile Tarım ve Orman Bakanlığının yoğun çabalarını müteakip domateste uygulanan ithalat yasağı 2017 tarihi itibarıyla kaldırılmakla birlikte hâlihazırda Rusya Federasyonu tarafından ülkemiz menşeli domatese 250 bin tonluk bir kota uygulanmaktadır. Bu kapsamda, sözü edilen 250 bin tonluk kotanın kaldırılması için iki ülke arasındaki görüşmeler sürdürülmektedir” dedi.

GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Rusya Federasyonunun 20 Ocak 2021’de domates kotasını 200 bin tondan 250 bin tona çıkardığını anımsatan Bakan Pekcan, “Ancak yalnızca ülkemize yönelik uygulanan bu kotanın kaldırılması hususu Rusya Federasyonu nezdinde her seviyede yoğun bir şekilde dile getirilmekte olup söz konusu kotanın dolmasının ardından hızlı bir şekilde tekrar artırılması noktasında da Tarım ve Orman Bakanlığı ile eşgüdüm halinde girişimler sürdürülmektedir” dedi.

119 FİRMA İHRACAT ONAYI BEKLİYOR 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Rusya Federasyonu’na hayvansal ürün ihracatı yapabilecek Türk firmalarının, Rusya Federal Bitki Sağlığı ve Karantina İdaresi tarafından ihracat yapmasına izin verilen firmalar listesine alınmasının zorunlu olduğuna işaret ederek, “Hâlihazırda, toplam 119 firma ihracat izin onayı beklemektedir. Federal Bitki Sağlığı ve Karantina İdaresinde hâlihazırda ihracat izin onayı için bekleyen ihracatçılarımız için Tarım ve Orman Bakanlığı ile müşterek girişimlerde bulunulmaktadır. Söz konusu ihracat onaylarının hızlandırılması hususu Rusya Federasyonu’na her platformda dile getirilmektedir. Son olarak 22 Haziran 2020 tarihinde gerçekleştirilen Türk- Rus Ticaret, Yatırımlar ve Bölgesel İşbirliği Çalışma Grubu Protokolü’nde de anılan hususa yer verilmiştir” açıklamasında bulundu.

Bakan Pekcan, “Kovid-19 salgını nedeniyle ülkemiz ile İran sınır kapılarının TIR taşımacılığına kapatılması üzerine özellikle Orta Asya ülkelerine ihraç taşımalarımız kapsamında Gürcistan üzerinden geçişlerde iki alternatiften biri olarak Rusya Federasyonu transitli taşımalar gündeme gelmiştir. Rusya Federasyonundan talep edilen transit taşımacılık ile ilgili izinler Kara Ulaştırması Karma Komisyonu toplantılarında kararlaştırılmaktadır.

Bu kapsamda Bakanlığımız ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının koordineli girişimleri neticesinde 2020 yılı için mevcut kota miktarlarımıza ilave olarak 5.000 adet ikili, 5.000 adet transit ve 1.000 adet üçüncü ülke geçiş belgesi teati edilmiştir. Söz konusu kota miktarlarının daha da artırılması noktasında girişimlerimiz devam etmektedir” dedi. 

GÜRER: “RUSYA İTHALAT VE İHRACATTA KİRİTİK ÜLKE”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise sadece domateste değil, ihraç ettiğimiz diğer bazı ürünlerin de Rusya Federasyonu tarafından geri gönderildiğini anımsatarak, “Öyle anlaşılıyor ki tarımda ihraç ettiğimiz ve ithal ettiğimiz ürünler konusunda Rusya ile olan önemli bağ sürekli sorun üretme dönemine girdi. Buğday ve bitkisel ham yağı önemli miktarda Rusya’dan alıyoruz. Rusya buğday ve bitkisel ham yağda gümrüğü yükseltince ülkemize geliş maliyeti artıyor. Domatesin en iyi alıcılarından biri Rusya, buna rağmen Domatese kota koyuyor ve kimi zaman gümrükten ürünü geri gönderiyor. Hem ithalatta, hem ihracatta tarım açısından Rusya’yla önemli bir bağımız var. Bu da sorunlu ve riskli bir durum” dedi

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli