Boğaziçi Dayanışması’ndan “Direnişe Devam” Kararı
EĞİTİM 22.08.2021 11:12:00 866 0

Boğaziçi Dayanışması’ndan “Direnişe Devam” Kararı

Hocaların yüzde 95’i Profesör İnci’nin rektörlüğüne karşı çıktı.Boğaziçili akademisyenler: ‘‘Üniversitemizin iradesi hiçe sayılarak yapılan bu atamadan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz’’dediler

Yedi ay süren protestolar sonrası görevden alınan Profesör Melih Bulu’nun yerine eski rektör yardımcısı Profesör Naci İnci atandı.

Eski rektör tarafından rektör yardımcılığına atanan Profesör İnci, Bulu’nun görevden alınmasının ardından vekaleten rektörlük görevini yürütüyordu.
Boğaziçili akademisyenler: ‘‘Üniversitemizin iradesi hiçe sayılarak yapılan bu atamadan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz’’

Bu görevlendirme aylardır Boğaziçi Üniversitesi’nde devam eden gösterilerin sona ermesini sağlamayacak gibi görünüyor.

Zira ''Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri'' imzasıyla bugün yayınlanan bildiride bu atamanın kabul edilmediği açıkça ortaya kondu.

Açıklamada, ‘‘2 Ocak günü Melih Bulu’nun atanmasına karşı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri olarak “Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz” diyerek başlattığımız mücadelemizde itirazımız sadece üniversite dışından bir kişinin atanmasına yönelik değildi. Kabul etmediğimiz temel hususlar; rektör atama sürecinin üniversitenin ilgili kurullarının hiçbiri muhatap alınmadan, kurumun iradesi hiçe sayılarak ve şeffaf olmayan bir şekilde yapılmasıydı. Üniversitemizin iradesi hiçe sayılarak yapılan bu atamadan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz’’ dendi.

Daha önce rektör adaylığı açıklayan ve okul içi seçimlerde Profesör İnci’den daha fazla destek alan diğer profesörlerin neden görüşmeye çağrılmadığını da soran Boğaziçi Üniversiteli akademisyenler, yeni rektör İnci’nin vekâleten rektörlük yaptığı sürede Boğaziçili öğretim elemanları Can Candan ve Feyzi Erçin ile CİTOK Koordinatörü Cemre Baytok’un işlerine hukuksuz ve keyfî bir şekilde son verdiğini, karar alma süreçlerinde kurum içi usul, kural ve hukuki düzenlemeleri yok saydığı, yüze yakın akademisyene çeşitli davalar açtığını, öğrencilere haksız ve hukuksuz disiplin soruşturmaları açarak baskı altına aldığını dile getirdiler.

Hocaların yüzde 95’i Profesör İnci’nin rektörlüğüne karşı çıktı

Boğaziçi Üniversitesi hocalarının Prof. İnci’nin rektörlüğüne karşı çıkarken altını çizdikleri seçim, 31 Temmuz’da yapıldı. ‘‘Oylama Koordinasyon Komisyonu’’ aracılığıyla çevrimiçi sistemle 17 rektör adayını oylayan akademisyenler yüzde 95’i Profesör İnci’nin rektörlüğüne karşı çıktı.

746 akademisyenin yüzde 82’sinin katıldığı oylama sonrası yapılan açıklamada ‘‘Adaylıklarını Boğaziçi Üniversitesi kamusu ile paylaşmamış ve oylamamıza dahil edilmemiş hiçbir aday Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri tarafından desteklenmemektedir. Bilimsel olarak özgür ve kurumsal olarak özerk, şeffaf, demokratik, hesap verebilir kamu üniversitesi tüm toplumun müşterek değeridir. Gerçekleştirdiğimiz oylamanın bu müşterek değeri savunmaya odaklı bir çözüm olmasını umuyoruz’’ ifadelerine yer verildi.

Öğrencilerin de büyük çoğunluğu İnci’ye karşı

Öğrenci, çalışan ve mezunların yaptığı seçimlerde de Profesör Mehmet Naci İnci adaylardan diğer rektör yardımcısı Prof. Gürkan Kamburoğlu ile birlikte en az oy alan aday olmuştu.

Çalışanların yüzde 67’si, mezunların yüzde 89’ü ve öğrencilerin yüzde 92,5’i bugün resmen Boğaziçi Üniversitesi’nin rektörlüğüne getirilen Profesör İnci’nin atamasına karşı çıkmıştı.
Doçent Erensü: “Bu kararın özerklik, kamu yararı, kurumsal uyum ve demokrasiyle açıklanır bir yanı olabilir mi?”

Birçok Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Profesör İnci’nin atanmasına sosyal medya hesaplarından itiraz etti.


Onlardan biri olan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Sinan Erensü, oylamada en çok karşı çıkılan ismin atanırken diğer adayların Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) görüşme için bile çağrılmadığının açıklanmasını istedi.

Doçent Erensü, “Farklı disiplin ve dünya görüşünden tam 17 Boğaziçili profesör, hocaların desteğini alarak YÖK'e rektörlük başvurusu yaptı. Ankara ise yüzde 95 güvensizlik oyu alan Prof. Bulu'nun yardımcısını atadı. Bu kararın özerklik, kamu yararı, kurumsal uyum ve demokrasiyle açıklanır bir yanı olabilir mi? Ankara'nın 17 liyakatli adaydan birini dahi neden rektörlük için uygun görmediğini, mülakata dahi çağırmaya gerek duymadığını, açıklaması lazım gelir” ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Dayanışması’ndan “Direnişe Devam” Kararı

Boğaziçi Dayanışması da Profesör Bulu’nun rektörlüğünün son bulması ve demokratik bir seçim yapılması için süren eylemliliğin Profesör İnci’nin rektörlüğüne karşı da devam edeceğini duyurdu.
Yeni rektör Profesör İnci kimdir?

Adaylığını açıkladığı metinde akademik ve idari personelinin kullanımına sunulan lojman sayısının yüzde 100 artırılması, hukuk ve iletişim fakültelerinin bu alanlarda Türkiye’nin en iyi fakülteleri olarak yapılandırılması, üniversiteye yeni arazilerin tahsisinin sağlanması ve üniversite sanayi işbirliğinin kurulması dahil 20 vaatte bulunan Profesör Mehmet Naci İnci, kuralları belli ve katılımcı bir yönetişim sistemiyle üniversiteyi yönetme, atamalarda ve görevlendirmelerde liyakati gözetme sözü verdi.

Ancak Profesör İnci’nin ilk icraati dersleri öğrenciler tarafından yoğun ilgi gören ve Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin protesto eylemlerini görüntüleyen Dr. Can Candan’ın sözleşmemesini uzatmamak oldu.

Profesör Melih Bulu’nun rektör yardımcılığını kabul ettiği gün okul bahçesinde öğrencilerin yoğun protestolarıyla karşılaşan Profesör İnci, 1987 yılında Marmara Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu.

1993 yılında Amerika’nın önde gelen yüksek öğretim kurumlarından Stanford Üniversitesi’nde doktorasını tamamladıktan bir yıl sonra Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı.

1999 yılında geçtiği Sabancı Üniversitesi’nde altı yıl görev yaptıktan sonra yeniden Boğaziçi’ne dönen Prof. İnci, 16 yıldır tam zamanlı öğretim üyesi olarak çalışıyor. Profesör Bulu’nun rektörlüğünde altı ay rektör yardımcılığı yapan Profesör İnci 2005-2010 yılları arasında Fizik Bölümü başkanlığını üstlenmişti.(KAYNAK:HİLMİ HACALOĞLU/VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false