İSG laboratuvarı ilk olarak Üsküdar Üniversitesi
EĞİTİM 20.09.2021 13:24:00 980 0

İSG laboratuvarı ilk olarak Üsküdar Üniversitesi'nde kuruldu

Ülkemizde 2012 yılında İSG Kanunu’nun kabul edilmesiyle çalışma ve iş hayatının en önemli unsurlarından biri haline gelen iş sağlığı ve güvenliğinde, bu alandaki eğitim de büyük önem taşıyor.

Donanımlı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının yetiştirilmesinde üniversitelerin sahip olduğu imkanlar öne çıkıyor. Uzmanlar, geleceğin İSG uzmanlarının sektörle buluşmasının, laboratuvar ve uygulama imkanları sunulmasının önemini vurguluyor. Eğitim süresince derslerin alanında uzman kişilerle yürütüldüğünü belirten Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünden Tuğçe Oral, teknik bir bölüm olmasına rağmen İş Sağlığı ve Güvenliği Laboratuvarını Türkiye’de ilk kuran üniversite olduklarını belirtti.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma Görevlisi Tuğçe Oral, iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İş Sağlığı ve Güvenliği nedir?

 Araştırma Görevlisi Tuğçe Oral, istihdamın olduğu her alanda çalışanların emniyetli ve sağlıklı şekilde görevlerini icra edebilmeleri için tehlikelerin ortadan kaldırılması ya da optimal koşulların sağlanması amacıyla yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalara iş sağlığı ve güvenliği denildiğini söyledi.

İş sağlığı ve güvenliği bölümü olarak, bu alanda nitelikli kişilerin yetişmesini hedeflediklerini kaydeden Oral, “İş sağlığı ve güvenliği teknikeri olarak mezun olan öğrencilerimiz kamu ya da özel tüm iş kollarındaki kurum, kuruluş ve işletmelerinde, ticaret merkezleri, çok katlı yüksek binalar, üniversiteler, meslek liseleri ve yerleşke şeklindeki okullar, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma benzeri acil durum kuruluşlarında görev alabilmektedir.” dedi.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurmak bir zorunluluk

 2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun kabul edilmesiyle istihdam olanağı yaratan ve tehlike derecelerine göre sınıflandırılan tüm işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği birimi kurulmasının zorunlu hale getirildiğini belirten Tuğçe Oral, şunları söyledi:

“Bu kanun kapsamında her işletme kolunda bulundurulma zorunluluğu iş imkânlarını arttırmaktadır. Bu programın kazandırmış olduğu 'İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri' unvanına sahip olan kişiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına katılma hakkına sahip olup, başarı ile tamamlamaları halinde 'C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı' unvanına sahip olmaktadırlar. İSG-Kâtip sistemine tanımlı olarak fiilen iş güvenliği uzmanlığı yapanlar gerekli süreyi doldurduklarında sırasıyla 'B' ve daha sonra 'A' sınıfı olabilmektedirler.”

Her işyerinde ihtiyaç var

 “İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü mezunları için istihdamın olduğu her işyerinde ihtiyaç vardır  diyebiliriz” diyen Tuğçe Oral, “Bu yüzden bölüm mezun öğrencilerimizin en büyük avantajı, çalışmak istediği sektör veya alanları kendileri belirleme imkânlarına sahip olmakla beraber; uzmanlık seviyelerini belirlemek yine öğrencilerimizin elinde olmaktadır. Kısaca, kariyer yükselişleri tamamen kendi sorumluluklarındadır. Bu açıdan bakıldığında da bu imkânı sunabilen nadir mesleklerden olması, iş sağlığı ve güvenliği bölümünü diğer bölümlerden ayrıcalıklı kılmaktadır.” dedi.

İSG kültürü oluştu

Araştırma görevlisi Tuğçe Oral, ülkemizde 2012 yılında İSG Kanunu’nun kabul edilmesiyle her geçen yıl alanında nitelikli ya da uzman kişilerin yetişmesiyle toplum içerisinde güvenlik kültürünün oluştuğunu belirterek “Özellikle üniversitelerde İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü eğitim öğretiminin örgün olarak sağlanmasına öncelik verilmesi, bu kültürün oluşmasında büyük önem taşımaktadır. Her sektörde istihdam alanı bulabilen bir bölüm olarak, eğitim ve öğretimin uygulamalı olarak desteklenmesi, üniversite sektör ve öğrenciler arasında etkili iletişimi sağlamaktadır. Böylece, bilinenin aksine iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının aslında işveren, toplum ve devlet açısında pozitif katkıları daha net gözlemlenmektedir.”dedi.

Sektör, öğrenci ve akademisyen buluşmasına destek veren bir üniversiteyiz

 Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı olan İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü öğrencilerinin, başta Endüstri Mühendisliği olmak üzere, Kimya Mühendisliği, Ergoterapi, Acil Durum ve Afet Yönetimi, Çevre Sağlığı, İlk ve Acil Yardım, Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sosyal Güvenlik bölümlerinde ÇAP (Çift Anadal Programı) yapma hakkına sahip olduğunu ifade eden Tuğçe Oral, “Türkiye’de tüm İş Sağlığı ve Güvenliği lisans bölümü olan üniversiteler arasında sektör, öğrenci ve akademisyen buluşmasına en fazla önem ve destek veren ilk ve tek üniversite olduğumuzu söyleyebiliriz.” dedi.

İSG laboratuvarı olan tek üniversiteyiz

 Pandemi koşullarında bile her ay kesintisiz, ücretsiz ve katılım sertifikalı olarak sürdürülen ‘1 KONU 1 KONUK’ etkinliği ile öğrencilerini sürekli desteklediklerini belirten Araştırma Görevlisi Tuğçe Oral, “İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili öğrencilerimizin akademik çalışmalar hazırlayıp, sunabilmesi için öğrenci kongreleri düzenleyerek, basılı kitap haline getirmesini sağlamaktayız. Lisans eğitimi süresince, alınan tüm derslerde alanında uzman kişilerle anlaşmalar sağlayarak, öğrencilerimize deneyimlerini aktarmasını sağlamaktayız. Tüm bunlara ek olarak, teknik bir bölüm olmasına rağmen İş Sağlığı ve Güvenliği Laboratuvarını Türkiye’de kuran ilk üniversiteyiz.”diye konuştu.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu