Avrupalı Seçmen Sağa Kayıyor
DÜNYA 8.05.2021 06:29:00 499 0

Avrupalı Seçmen Sağa Kayıyor

Fransız Siyasi Yenileşme Vakfı tarafından Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere'deki seçmen üzerinde yapılan bir araştırma, Avrupa seçmeninin her geçen gün daha fazla sağa kaydığını ortaya çıkardı.

Avrupalı seçmeni "sağ ve aşırı sağa" kaydıran önemli nedenlerin başında "göçmenler ve İslamcı terör korkusu" geliyor. Araştırmada, özellikle "kimlik tartışmaları ve ekonomi" açısından seçmenin sağcı değerleri daha çok özümsediğine ve gençler arasında sağ oyların yükseldiğine dikkat çekiliyor.

Fondapol'un, Fransız Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne (SciencePo) bağlı Cevipof ve anket firması OpinionWay tarafından belirlenen "Siyasi Güven Barometresi" verilerine dayanarak yaptığı araştırma, Avrupa'da bir süredir gözlenen "sağ ve aşırı sağın yükselişini" rakamlarla ortaya koydu.

Araştırma, uzun süredir siyaset dünyasında tekrarlanan söylemin aksine, siyasette "sağ-sol ekseninin" yok olmadığını, Avrupalı seçmenin hala kendisini siyasi eksende belirlediğini ortaya koyuyor. Sağ-sol seçiminin ortadan kalkmadığını, ancak "kendisini yeniden keşfetme sürecinde olduğunu" tespit ediyor.

Fondapol'un araştırmasında, "Kendinizi politik yelpazede nerede buluyorsunuz?" sorusuna Fransız seçmenin yüzde 24'ü, Alman seçmenin yüzde 26'sı, İngiliz seçmenin yüzde 25'i, İtalyan seçmenin ise yüzde 27'si "solda buluyorum" yanıtını verdi.

Avrupalı seçmen içinde kendisini "sağda ifade edenlerin" oranı, Fransa'da yüzde 38, Almanya'da yüzde 36, İngiltere'de yüzde 40, İtalya'da ise yüzde 44 olarak belirlendi.

Kendini merkezde ifade eden seçmenlerin oranı ise, Fransa'da yüzde 17, Almanya'da yüzde 29, İngiltere'de yüzde 19, İtalya'da ise yüzde 13 oranında.

Ankete göre, bu dört ülkedeki sol seçmenin toplam seçmen içindeki ortalaması yüzde 27, sağ seçmenin yüzde 39, orta seçmenin oranı ise yüzde 20 olarak kaydediliyor.

Radikal sol (Tres a gauche), sol (a gauche), sol toplam (total gauche), merkez (centre), sağ (a droit), aşırı sağ (tres a droit), sağ toplam (total droit) ve bilmiyor (ne sait pas)
Radikal sol (Tres a gauche), sol (a gauche), sol toplam (total gauche), merkez (centre), sağ (a droit), aşırı sağ (tres a droit), sağ toplam (total droit) ve bilmiyor (ne sait pas)
Fransa'da, kendisini sağ çizgide ifade edenlerin sayısı 2017'de yüzde 33 iken, cumhurbaşkanlığı seçimlerine 1 yıl kala, 2021'de yüzde 38'e yükseldi. Ancak sol seçmen aynı dönemde, yüzde 25 oranında kaldı. Araştırmada, "Sağ oylar artarken solun yerinde sayması ya da kan kaybetmesinin solun başarısız olduğunu, uzun bir süredir insanları bir hedef etrafında birleştirecek ortak bir hayal sunamadığını" gösterdiği ifade ediliyor.

Gençler daha çok sağa kayıyor

Avrupa'nın 4 ülkesinde yapılan araştırma, politikadaki "Yaşlandıkça tutucu ve muhafazakar oluruz" önyargısını da kırıyor. Araştırmaya göre, yeni ve genç nesil içinde, kendilerini en sağda konumlandıranların oranı bir hayli yüksek.

İncelenen 4 ülkede, 18-34 yaşındakilerin yüzde 41'i kendisini sağ ve aşırı sağ yelpazede konumlandırıyor. Gençlerin ardından, "65 yaş ve üstü yaşlı seçmenin yüzde 40'ı, 50-64 yaş grubunun ise yüzde 36'sı kendisini sağda ifade ediyor.

Araştırma sonucunda, "Uzun vadede, genç seçmenlerin sahip olduğu bu sağcı yaklaşım, yapısal olarak Avrupa'daki sağ partilere katılmalarına ve sağ partilerin güçlenmesine yol açabilir" tespitine de yer veriliyor.

İslam ve cumhuriyet

Avrupalı seçmenin sağa kaymasındaki en önemli nedenler, "İslamcı terör ve göç dalgası" olarak ortaya çıkıyor. "Size göre İslam devlet için bir tehdit oluşturuyor mu? sorusuna, Alman ve Fransızlar'ın yüzde 62'si, İtalyanlar'ın yüzde 57'si, İngilizler'in ise yüzde 50'si "İslam'ın bir tehdit olduğuna inandıkları" yanıtını veriyor.

Terör saldırılarıyla sarsılan Franzılar'ın yüzde 63'ü göçmenlere kapıların açılmasına karşı olduklarını, yüzde 62'si ise, "İslamcı terörün cumhuriyete yönelik bir tehdit olduğunu dile getiriyor.

Araştırmada "Ülkenizde çok fazla göçmen olduğu sözüne katılıyor musunuz?" sorusuna, 4 ülkedeki seçmenin yüzde 60'ı "evet", yüzde 36'sı ise "hayır" yanıtını veriyor.

"Ülkeniz göç alımına kapanmalı mı?" sorusuna karşılık ise; Fransız seçmenin yüzde 63'ü, Alman ve İtalyan seçmenin yüzde 54'ü, İngiliz seçmenin ise yüzde 53'ü "evet" diyor.(Kaynak:VOA-Arzu Çakır)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false