Erdoğan-Macron’dan Suriye ve Libya’da Birlikte İlerleme Arzusu
DÜNYA 15.06.2021 08:25:00 496 0

Erdoğan-Macron’dan Suriye ve Libya’da Birlikte İlerleme Arzusu

Erdoğan ile Suriye ve Libya konusunda birlikte çalışma kararı aldıklarını belirten Macron, “Kendisiyle uzun süreyle baş başa görüştüm. Değerlerimiz ve Libya ve Suriye’de faydalı bir yol bulma arzumuzu konuştuk” dedi,

Türkiye ve Fransa arasında uzun süre yaşanan gerginliğin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, NATO karargahında biraraya geldi.

Macron zirve sonrası düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesine ilişkin ayrıntılar paylaştı. Erdoğan ile Suriye ve Libya konusunda birlikte çalışma kararı aldıklarını belirten Macron, “Kendisiyle uzun süreyle baş başa görüştüm. Değerlerimiz ve Libya ve Suriye’de faydalı bir yol bulma arzumuzu konuştuk” dedi,

Türkiye’da tutuklu bulunan Fransız vatandaşı Fabien Azoulay konusunu da ele aldıklarını aktaran Macron, “Azoulay’ın serbest bırakılarak Fransa’ya hızla gönderilmesi şartları ilerliyor. En kısa zamanda bunun olacağına inanıyorum” ifadesini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı, Erdoğan’la görüşmesinin her bakımdan önemli olduğunu vurguladı.

Bir gazetecinin “Libya’dan çekilme konusunda somut taahhütler aldınız mı?” sorusu üzerine Macron, “Ateşkesi koruma, 24 Aralık seçimlerinin gerçekleşmesi, bugün mevcut hükümete eşlik etmek, yabancı savaşçı ve paralı askerlerin Libya’yı terketmesi konuusunda birlikte çalışma kararı aldık. Sanıyorum bu çok önemli bir gelişme” diye konuştu.

Macron, “Erdoğan ile görüşmenin atmosferi nasıldı? Fransa İslamı ve güvenlik yasası sırasında dile getirdiği sözlerden dolayı sizden özür diledi mi?” sorusuna ise Macron, “Görüşme sakin bir havada geçti. Bir özür dile getirilmedi. Birlikte yeniden çalışma arzusu dile getirildi. Son aylarda kamuya yapılan açıklamalar daha sakindi, bundan mutluluk duyuyoruz. Her ikimiz de, ortak fayda çerçevesinde birlikte çalışma kararı aldık” dedi.

Macron şunları kaydetti: “Yanlış anlamaların olduğu ve formundan çıkarılan bazı konulara açıklık getirdim. Fransa’da İslam dinine inanan, her gün ibadetini yerine getiren milyonlarca Fransız yaşıyor. Bu bir devlet sorunu değil. Bu sadece cumhuriyet yasalarına uyulmasını sağlama isteği. Bu açıklığı getirmek önemliydi. Sadece Türkiye’de değil, pek çok bölge ülkesinde yanlış anlaşılmaların giderilmesi önemliydi. Erdoğan’ın bunları anladığını düşünüyorum. Tüm dinlere saygının Fransa için önemli olduğunu hatırlattım” dedi.

Elysee kaynakları: "Görüşme verimli geçti"

Elysee kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşme "verimli” geçti. Toplantının beklenenden uzun sürdüğüne vurgu yapan Fransız diplomatlar, her iki devlet başkanının da tüm konuları derinlemesine tartışma fırsatı bulduklarını bildirdi.

Macron, Twitter hesabından görüşmeye ilişkin “Zirve öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’la, başbaşa uzun bir görüşme oldu, birlikte saygı, açıklık ve istekle ilerlemek için” mesajını paylaştı.
Fransa ve Türkiye’nin farklı duruşlar sergilediği Suriye ve Libya konusunda “iki liderin birlikte ilerleme arzusunu dile getirdiği” açıklandı.

Fransız kaynaklara göre, Macron, NATO içinde müttefiklerarası ilişkiler konusunu gündeme getirdi. Türkiye’nin, Suriye’ye düzenlediği operasyonun ardından “NATO’nun beyin ölümünde” olduğunu açıklayan Macron, bu konudaki görüşlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da aktardı. NATO içindeki ilkeler ve kurallara açıklık getirilmesi, NATO müttefiklerinin çıkarlarını ve güvenliğini ilgilendiren adımlardan önce, muhatapları bilgilendirilmesi ve görüş alışverişinde bulunması gibi ilkelerin hayata geçirilmesini istedi.

Stratejik konularda NATO’nun yanısıra Avrupa Birliği’yle de diyalog içinde olunmasını isteyen Macron “daha fazla diyalog ve fikir alış verişi” olması gerektiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Hz. Muhammed karikatürleri nedeniyle Türkiye ve Fransa arasında yaşanan gerginliği de gündeme getirdi. Macron, Fransa'nın İslam'a ve Müslümanlara saygı duyduğunu, Fransız laikliğinin tüm dinlere saygı duyulması için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Fransız kaynaklara göre Macron, laiklik ilkesinin cumhuriyetin önemli değerlerinden birisi olduğunu, bu değerlere saygı duyulması ve başka amaçlar için kulanılmaması gerektiğini de hatırlattı.(Kaynak:VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false