AĞBABA, “GÜVENCESİZ SOKAK EMEKÇİLERİ TÜKENMİŞ DURUMDA”
SİYASET 15.01.2021 08:44:00 709 0

AĞBABA, “GÜVENCESİZ SOKAK EMEKÇİLERİ TÜKENMİŞ DURUMDA”

CHP'Lİ AĞBABA, ESNAFLARLA DÜZENLEDİĞİ BSAIN TOPLANTISINDA,“310 GÜNDÜR KEPENK KAPATAN ESNAFA İCRA MEMURU GÖNDERİYORLAR.-“HER GÜN ORTALAMA 273, SON BİR YILDA 100 BİN ESNAFIMIZ İFLAS EDEREK KEPENK KAPATTI”DEDİ.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, aylardır açlığa terk edilen esnaf ve sanatçılarla birlikte CHP Genel Merkezi’nde ortak basın açıklaması yaptı. Ağbaba, “310 gündür kepenk kapatan, iş yapamayan esnafa, iktidar üç ay süre boyunca aylık 1000 TL para lütfetti. Faturasını ödeyemeyen esnafa icra memurları gönderdi. Kredi borcunu ödeyemeyen esnafın borcunu yine faiz bindirerek erteledi” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Genel Merkezinde, salgın döneminde açlığa terk edilen sokak esnafları, aylardır kapalı olan kafe, restoran, bar çalışanları ve müzisyenlerle birlikte esnaf ve çalışanların yaşadıkları sorunları dile getirdikleri ortak bir basın açıklaması yaptı.
SALGININ 310’NCU GÜNÜNDE ESNAF PERİŞAN
Ağbaba basın açıklamasında; “Bugün salgının 310. Günündeyiz. 310 gündür tedbirlerle faaliyeti kısıtlanan, iş yeri kapatılan, salgın nedeniyle iş yapamayan 2.2 milyon esnafımız için çabaladık, onların seslerini duyurmaya çalıştık. CHP olarak esnafımızın kapalı olduğu süre içerisinde “SGK, BAĞ-KUR prim borçları devlet tarafından ödensin” dedik. Birikmiş kira ve faturaları devlet tarafından karşılansın dedik. Esnafımıza yönelik “icra işlemleri durdurulmalıdır” dedik. “Sicil affı çıkarılsın” dedik ve “Esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilsin” dedik. Peki AKP ne yaptı? En küçük esnafın dahi pandemi sürecinde toplam kaybı 50 bin TL’yi aşmışken 310 gündür kepenk kapatan, iş yapamayan esnafa, iktidar üç ay süre boyunca günlük 33 TL, yani aylık 1000 TL para lütfetti. Faturasını ödeyemeyen esnafa icra memurları gönderdi. Kredi borcunu ödeyemeyen esnafın borcunu yine faiz bindirerek erteledi” dedi.
İFLAS EDEN ESNAF SAYISI 100 BİNE ULAŞTI
“Esnaf ve Sicil Gazetesi verilerine göre bu yıl meslekten ve sicilden terkini yaparak kepenk indiren, yani iflas eden esnaf sayısı 100 bine ulaştı” diyen Ağbaba, “Yani son bir yılda her gün ortalama 273 esnafımız kepenk indirmek zorunda kaldı, 100 bin aile işsiz ve gelirsiz kaldı. İktidardan ne bir Allah’ın kulu esnafların, çalışanların sorunlarını dinledi, ne etkili bir çözüm üretti, ne de bu insanların aileleriyle hayatlarını devam ettirebileceği bir yardım verdi. Bugün, güvencesi olmayan, evde kal denilip açlığa terk edilen hepimizin her gün iç içe olduğu ama görmediğimiz, günlük kazanıp günlük geçinen önemli bir kesimin sorunu gündeme getirmek için buradayız” ifadelerini kullandı.
İKTİDARDAN BİR ALLAH’IN KULU ESNAFLARIN SORUNLARINI DİNLEMEDİ
Türkiye’de soksak esnaflarının çok ciddi sorunları olduğunu kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “500 Bin pazarcı,500 bin kâğıt toplayıcı,30 bin simitçi,10 bin çiçekçi,1 milyon el işçisi, 1 milyon ev temizlikçisi ve gündelikçi, toplamda 6 milyonu bulan sokak esnafı var ama Saray’da bu insanların sesini duyan tek bir kişi yok. Ülkemize toplam 6 milyon istihdam sağlayan, ekonomiye günlük bir milyar; yıllık 200 milyar TL katkıda bulunan sokak ekonomisi koronayla birlikte tükenmiş durumda. Türkiye’de Covid-19’un görüldüğü günden bu yana tam 310 gün geçti. Devlet sokak çalışanlarına tek bir delikli kuruş vermedi. İktidardan ne bir Allah’ın kulu esnafların, çalışanların sorunlarını dinledi, ne etkili bir çözüm üretildi, ne de bu insanların hayatlarını devam ettirebileceği bir yardım verildi” dedi.
5 MASKEYİ DAĞITAMAYAN İKTİDAR, SOKAKTA ATIK TOPLAYICISINA ‘MASKESİ YOK’ DİYE CEZA KESİYOR
Ağbaba, “Milyonlarca insan bu sektörlerden ekmek kazanıyor, milyonlarca seyyar satıcı sokaktan ekmeğini çıkarıyor. İktidardan tek bir kişi, bu insanların seslerini duymuyor. Bu insanların artık dayanacak gücü kalmadı. Bu insanların çoğu zaten kayıt dışı ve güvencesiz çalışıyor. Günübirlik yevmiyelerle çalışıyor. Sigortası yok. Bunlar yetmezmiş gibi 5 maskeyi dağıtamayan iktidar, sokakta atık toplayıcısına maskesi yok diye ceza kesiyor, atık toplayıcısı “maske alacak param yok” diyor.” ifadelerini kullandı.
DIŞARIDA VİRÜSTEN ÖLMEYECEKSEN, EVDE AÇLIKTAN ÖL
Ağbaba konuşmasının devamında; “Maske alacak parası olmayan bu insanlara “evde kal” demek, “Dışarıda virüsten ölmeyeceksen, evde açlıktan öl” demektir. Türk-İş’in rakamlarına göre açlık sınırı 2 bin 592 TL, yoksulluk sınırı 8 bin 436 TL oldu. Dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama sadece bir yılda 1.392 TL arttı. Marketteki peynire alarm takılan ülkemizde, günübirlik çalışan bu insanlar; Kira masrafından temel gıda ihtiyacına kadar bu insanlar ne yiyecek ne içecek? Yüzde 12 zam gelen elektrik faturasını nasıl ödeyecek? Nasıl ısınacak, çocuğunun okul masrafını nasıl karşılayacak? İktidardan hiç kimse bu soruların yanıtını vermiyor, veremiyor! İktidardan hiç kimse seyyar satıcısının, sokak çalışanının, esnafın sesini duymuyor” dedi.
AKLA, VİCDANA SIĞAR MI ?
Kafeler, lokantalar, kahvehaneler 54 gündür kapalı olduğunu barların ise 298 gün önce kepenk kapattığını kaydeden “Türkiye’de buralarda çalışan yaklaşık 2 milyona işçimiz işsiz ve gelirsiz kaldı. “Ya tedbirler alınsın, mekanlar açılsın .Ya da bize insanca yaşayabilecek bir yardım yapılsın” diyorlar. Saray’dan bir kişi, bu kadar kafe çalışanı, bu kadar müzisyen salgında ne yaptı, nasıl geçindi diye hiç düşündü mü? Burada çalışanların da sigortaları yok, Kısa çalışma ödeneği de alamıyorlar. Müzisyenler için barları kapattık, düğünler zaten yasak, özel etkinlikler, hafta sonu sokağa çıkmak yasak.. AKP’ye düğün miting serbest ama müzik yayınları yasak.Hiç kimse yasağa karşı değil ama anlık kararlarla bu kadar insana tek bir kuruş para vermeden eve kapatmak akla, vicdana sığar mı diye hiç düşündüler mi?Özellikle eğlence sektöründe, barda çalışan yüz binlerce insanın, müzisyenin 298 gündür ne yiyip ne içtiğini bilen yok. İş yerlerini kapatınca bu kadar insanın ekmeğini kazanacağı başka bir yer yok” dedi.
SALGIN BAŞLADIKTAN SONRA YÜZE YAKIN MÜZİSYEN İNTİHAR ETTİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, “Müzik-Sen’in verilerine göre salgın başladığından bu yana intihar eden müzisyenlerin sayısı yüze yaklaştı. Ekmek teknesi müzik aletlerini satarak evini geçindirmeye çalışan müzisyenler var. Pandemi sonrası ne yapacaklarını bilmiyorlar.2 milyon esnafın beşte birine sadece üç ay boyunca günlük 33, aylık 1000 lira verdikleri desteği yere göğe sığdıramayanları, marketlere, pazara, sokağa çıkmaya davet ediyoruz. Biz, CHP olarak, halk sağlığını ve hayat pahalılığını ülkemizin en önemli gündemi olarak görüyoruz. Milyonlarca insanı doğrudan açlığa mahkûm eden anlayışa da sessiz kalmadık, kalmayacağız!” ifadelerini kullandı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli