KAŞIKÇI CİNAYETİ’NİN SORUMLUSU VELİAHT BİN SELMAN’A DOĞRUDAN YAPTIRIM YOK
DÜNYA 27.02.2021 12:59:00 484 0

KAŞIKÇI CİNAYETİ’NİN SORUMLUSU VELİAHT BİN SELMAN’A DOĞRUDAN YAPTIRIM YOK

ABD'li bir  yetkili, veliaht prens Muhammed bin Selman'a doğrudan yaptırım uygulanmamasını, "Yaptırım kararları, Veliaht Prens ile bir çalışma ilişkisini korumak üzere tasarlanmış görünüyor,” dedi

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da öldürülmesiyle ilgili Amerikan istihbarat raporunun kamuoyuyla paylaşılmasının ardından ABD’nin , Suudi bireylere yönelik yaptırımları açıklandı. Veliaht Prens bin Selman ise doğrudan hedef alınmadı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yabancı hükümetler adına aktivist, siyasi muhalif ve gazetecilere yönelik tehdit ve saldırıda bulunan bireylere müsamaha gösterilmeyeceğini belirterek 76 Suudi Arabistan vatandaşına yaptırım uygulanacağını bildirdi.

Blinken, "Kaşıkçı yasağı" adı altında "yabancı bir hükümet adına ülke toprakları dışındaki muhaliflere karşı ciddi eylemlere doğrudan dahil olduğuna inanılan bireylere yönelik vize kısıtlama politikası uygulanacağını" ifade etti. Dışişleri Bakanı, yaptırımların Cemal Kaşıkçı cinayetini kapsadığını ancak Kaşıkçı cinayetiyle sınırlı olmadığını da belirtti.

Blinken, alınan ek önlemlerin, "sınırları ötesine uzanarak temel haklarını kullanan gazeteci ve muhalifleri tehdit eden ve saldıran hükümetleri hedef aldığını" kaydetti.

Hazine Bakanlığı'ndan da yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı da Kaşıkçı cinayetinde rol oynadığı düşünülen Suudi Kraliyet muhafızlarına bağlı  "Acil Müdahale Gücü" (RIF) ve Suudi Arabistan istihbaratının eski başkan vekili Ahmed Asıri'ye yönelik yaptırımlar açıkladı.

Hazine Bakanı Janet Yellen, Kaşıkçı cinayetine dahil olanlardan hesap sorulması gerektiğini belirterek "RIF ve cinayete doğrudan dahil olan eski üst düzey bir yöneticiye yaptırımlar uygulanacağını" ifade etti.

Yellen, "ABD, şiddet ve göz korkutmaya karşı gazeteciler ve siyasi muhaliflerin yanındadır, Özgür bir toplumun temeli olan ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz" dedi.

Reuters haber ajansına konuşan ve kimliği açıklanmayan üst düzey ABD'li yetkili, veliaht prens Muhammed bin Selman'a doğrudan yaptırım uygulanmamasını, "Yaptırım kararları, Veliaht Prens ile bir çalışma ilişkisini korumak üzere tasarlanmış görünüyor, Hedef bağları koparmak değil ayarları yenilemek" diye değerlendirdi.

RAPOR’A TEPKİLER

Öte yandan Washington’un en yakın Arap müttefiklerinden Suudi Arabistan, ABD istihbaratı tarafından yayınlanan ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldürme planının Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından onaylandığı sonucuna varılan raporu reddetti.

Suudi Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada raporun Krallık liderleriyle ilgili negatif, yanlış ve kabul edilemez değerlendirmeler içerdiği belirtildi.

Açıklamada, ‘‘Bu çirkin suçun sorumluları Suudi mahkemelerinde yargılandı ve adalet yerini buldu’’ denildi.

Riyad, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın kaşıkçı cinayetine karıştığını reddediyor.

Sosyal medyada ise Suudi yönetimi yanlısı yorumcular ülkenin fiili lideri olarak görülen Veliaht Prens’i Suudi politikalarını destekleyen, Washington’daki Arap Vakfı’nın eski başkanı Ali Şihabi ,raporun yeni bir unsur içermediğini ve iddialarla ilgili açık delil olmadığını savundu.

Şihabi, Twitter’dan yaptığı açıklamada ‘‘kısa’’ raporun Muhammed bin Selman’a karşı güçlü deliller olmadığının da göstergesi olduğunu kaydetti.

Suudi yönetiminin kontrolundaki bir medya grubunun başkanı Abdulrahman el Raşid ise suçlanan ekibin Kaşıkçı’yı öldürmek için seyahat ettiklerinin kesin olmadığının raporda da yer aldığını söyledi ve suçlamalar için açık delil olmadığını belirtti.

Suudi Arabistan’ın en büyük gazete ve televizyon kanalları raporun yayınlanmasını haber yapmazken, Suudiler’in sahibi olduğu El Arabiya haber kuruluşu akşam haberlerinde rapora kısaca değindi ve içeriğinin suçlamalar karşısında somut deliller bulunmadığının kanıtı olduğu yorumunu yaptı.

Aktivistler ve insan hakları gruplarıysa sosyal medyada adalet ve Suudi Arabistan’la Muhammed bin Selman’a yaptırım çağrısında bulundu.

Kaşıkçı’nın kurucusu olduğu, merkezi Amerika’da bulunan Arap Dünyasında Demokrasi adlı insan hakları grubu açıklamasında Cemal Kaşıkçı davasında şeffaflığı sağladığı için Başkan Joe Biden’a teşekkür etti. Açıklamada ‘‘Şimdi olayın sorumlusu Muhammed bin Selman’a yaptırım uygulanması gerekir’’ denildi.

Raporun açıklanmasının ardından sosyal medyada ‘‘MbS Kaşıkçı’nın katili’’ etiketi öne çıktı.

Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz ise yazdığı Twitter mesajında ‘‘#justiceforjamal’’ (Cemal için adalet) ifadesini kullandı.Yönetim yanlılarıysa raporun açıklanmasından dakikalar sonra Twitter’da ‘‘Hepimiz Muhammed bin Selmanız’’ etiketiyle paylaşımlar yaptı.

Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin rapor hazırlayan ve Suudi yetkililerin cinayetteki rolünü öne çıkaran Birleşmiş Milletler Yargısız ya da Keyfi İnfaz Özel Raportörü Agnes Callamard, ABD istihbaratının değerlendirmesini kamuoyuna açıklamasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Agnes Callamard konuya ilişkin yaptığı kapsamlı açıklamada, “ABD hükümetine cinayete ilişkin bulgular üzerindeki gizliliği tamamen kaldırması ve adaletin sağlanması çabalarına öncülük etmesi” çağrısında bulundu.

ABD hükümetinin Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a yaptırım uygulaması gerektiğini belirten BM raportörü, ABD’ye veliaht Prens devlet başkanı olmadığı için Kaşıkçı cinayetiyle ilgili kamu davalarında dokunulmazlık vermemesi çağrısı yaptı.

Agnes Callamard’ın 2019 yılında Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin hazırladığı raporda cinayette Veliaht Prens Muhammed bin Selman dahil olmak üzere üst düzey Suudi yetkililerin sorumluluğu olduğuna ilişkin güvenilir delil bulunduğunu kaydetmişti.

Callamard, “Uluslararası toplum sahte soruşturmalar ve baştan savma yargılamaların suç ortağı haline getirilmesine izin vermemelidir” ifadelerini kullandı.

BM raportörü, cinayetin ardından Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin bulunmadığını da hatırlatarak, “Gerçekten ne olduğunu bilenler Suudi Arabistan’da hükümetin kontrolunda yaşıyor. Suudi Arabistan hükümetine Kaşıkçı’nın cesedinin olay yerinde yok edilip edilmediği; ya da nerede ortadan kaldırıldığını açıklama çağrısında bulunuyorum” dedi.

Callamard, “Gazeteciler, muhalifler ve insan hakları savunucularına karşı gerçekleştirilen ciddi ihlallerin ve cinayetlerin soruşturulması için kalıcı bir uluslararası mekanizma oluşturulması çağrımı yineliyorum” ifadelerini kullandı. ABD’ye gazetecilere ve insan hakları savunucularına yönelik tehditler konusunda bilgi paylaşımı amacıyla düzenli ve koordineli mekanizmaların kurulması çağrısında bulundu.

BM uzmanı, özel izleme/gözetleme teknolojilerinin dünya çapında satılması ve transferine yönelik yasak getirilmesi çağrısını bir kez daha gündeme getirdi.

Callamard, “İzleme teknolojisi Kaşıkçı’ya karşı işlenen suçta muhtemelen kolaylaştırıcı rol oynadı ve bu teknoloji dünya genelinde muhalifleri baskılamak için kullanılıyor. Uluslararası toplum, gerekli satış ve ihracat denetimleri getirilene kadar, izleme teknolojilerinin baskı geçmişine sahip olan Suudi Arabistan gibi devletlere satılmasına son verilmesine vesile olmalı” dedi.

İngiltere: ‘‘Suudi yönetimiyle temaslarımızda gündeme getireceğiz’’

İngiltere, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi konusunu Suudi Arabistan yönetimiyle görüşmelerinde gündeme getireceğini bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan Kaşıkçı raporuyla ilgili yapılan değerlendirmede Kaşıkçı’nın ölümünün ‘‘korkunç bir suç’’ olduğu kaydedildi.

Açıklamada ‘‘Sorumlulardan hesap sorulması konusunda derin, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma yapılması çağrısı yaptık ve cinayete karışan 20 kişiye yaptırım uyguladık’’ denildi.

Dışişleri Bakanı’nın geçen yıl Riyad’ı ziyaretinde konuyu gündeme getirdiği kaydedilen açıklamada Suudi yönetimiyle temaslarımızda konuyu gündeme getirmeye devam edeceğiz’’ denildi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli