TBMM GENEL KURULU
SİYASET 1.02.2023 12:19:00 953 0

TBMM GENEL KURULU'NDA EYT TARTIŞMASI

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, EYT'lilere ilişkin kanun teklifinin Meclis Başkanlığına sunulduğunu hatırlatarak, "EYT'de yaş sınırı kaldırıldı ancak bu kez prim gün sayısıyla ilgili sorun var" diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Haydar Akar başkanlığında toplandı.
AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker "Kocaeli'de çevreye yapılan yaptırımlar ve İzmit Körfezi'nin dip çamurunun temizlenmesi", İYİ Parti Aydın Milletvekili Adnan Sezgin "Aydın'ın sorunları", CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere "Adıyaman'ın sorunları" ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı.
Şeker, İzmit Körfezi'nin deniz uçağıyla havadan izlendiğini, karadan ve denizden sürekli denetlendiğini söyleyerek, kirliliğe neden olanlara ceza kesildiğini belirtti.
Körfez'deki gemilerin atıklarının, atık alma gemileriyle toplanarak bertaraf edildiğini dile getiren Şeker, İzmit Körfezi'nin ve şehrin kıyılarının, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin deniz süpürgesiyle sürekli temizlendiğini ifade etti.
Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK-MAM ve İstanbul Üniversitesinin ortak projesi kapsamında İzmit Körfezi'nde biriken 3,5 milyon metreküp dip çamurunun temizliğine başlandığını bildirdi.
Bu arada TBMM'nin konuğu olarak Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Güney Kore-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Yoo Ki Hong ve beraberindeki heyet, Kordiplomatik Locası'ndan milletvekillerini selamladı.
Genel Kurul çalışmalarını bir süre izleyen Güney Kore heyetine, Türkiye-Güney Kore Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Fatma Betül Sayan Kaya ve Nevzat Şatıroğlu ile CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan eşlik etti.
TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, EYT'lilere ilişkin kanun teklifinin Meclis Başkanlığına sunulduğunu hatırlatarak, "EYT'de yaş sınırı kaldırıldı ancak bu kez prim gün sayısıyla ilgili sorun var." diye konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in, EYT konusunda "1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400." demesine rağmen kanun teklifinde prim gün sayısının 5975'e kadar yükseltildiğini dile getiren Usta, "Bu, devlet ciddiyetine yakışmaz, mutlaka düzeltilmesi lazım." ifadesini kullandı.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "iktidarın, seçim telaşından Meclisi torba yasa noterliğine çevirdiğini" söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekçilerinin iş yükünün, asgari ücrete yapılan zam ve hizmet borçlanması nedeniyle üç katına çıktığını belirten Beştaş, "Bir yılda yaklaşık 400 bin kişi emeklilik işlemini yaparken yine SGK emekçileri çalıştı ve en düşük maaşı alan kamu emekçisi konumundalar." dedi.
Büro emekçilerinin, diğer kamu emekçilerinin ücretlerinden daha düşük ücret aldığını, 3600 ek gösterge kapsamının dışında tutulduklarını ifade eden Beştaş, "EYT yoğunluğuna da maruz kalacaklar. 3600 ek gösterge düzenlemesine SGK ve büro emekçileri de dahil edilmeli. SGK emekçileri doğumdan ölüme kadar herkese hizmet ediyor, bu taleplerde onların yanındayız." değerlendirmesini yaptı.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "iktidarın, seçimi kaybedeceğini gördüğünü ve son çare olarak toplumdaki en büyük beklenti gruplarından biri olan EYT'ye sarıldığını" söyledi.
EYT düzenlemesinin, 7 aydır siyaseten bekletildiğini, son bir aydır istismara varan şekilde geciktirildiğini savunan Özel, "İktidar, 'EYT'liler ilk maaşı çeksinler, elleri sıcakken gelip bize oy atsınlar.' denecek kadar bu siyasi istismarı devam ettiriyor." dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin'in, EYT konusunda 5000 prim gününün geçerli olacağını söylediğini dile getiren Özel, şöyle devam etti:
"Kanun teklifinde, prim günüyle ilgili 5975'e kadar kademelendirme var. Bu, yeni bir mağduriyet, kabul edilebilir değil. Yeni bir mağduriyet yaratmamak için mutlaka 9 Eylül 1999 ile 2008 arası sigortalılara yönelik bir kademelendirme lazım. Teklifte bu yok. Bağ-Kur kapsamında çalışan esnaflar ve çiftçiler için 9000, kadınlar için 7200 gün konusunda ciddi mağduriyet var. Bir tarafta 5000 diğer tarafta 7200, 9000 gün kabul edilebilecek bir şey değil. Buna müdahale etmek lazım. Düzenlemeyi bu kadar geç getirip mahzurlu taraflarının çözülmemesini kabul etmiyoruz."
Staj ve çıraklık mağdurlarını sürekli dile getirdiklerine değinen Özel, bu sesin duyulması gerektiğini belirtti.
Büro Emekçileri Sendikasına bağlı çalışanların mağdur olduğunu söyleyen Özel, "En önemlisi SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı çalışanlarının geçmişte iki maaş ikramiye hakları vardı. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu bunu ellerinden aldı. EYT'yi yetiştirmek için belki sabahlara kadar uyumadan çalışmak zorunda kalacaklar ama cüzi bir iyileştirme var. Bunu kabul etmiyorlar. 3600 ek göstergede mağdur oldular, bu taleplerini iletiyorlar." açıklamasını yaptı.

TBMM Başkanvekili Haydar Akar, İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerisinin görüşmeleri üzerinde konuşmaların tamamlanmasının ardından iki kez toplantı yeter sayısı bulunamaması üzerine, birleşimi kapattı.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli