KAMUYA BORÇLARIN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN TEKLİF PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDA KABUL EDİLDİ
SİYASET 1.02.2023 12:14:00 635 0

KAMUYA BORÇLARIN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN TEKLİF PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDA KABUL EDİLDİ

Vergisini ödemeyenler için "vergi affı" getirildiğini iddia eden HDP'li Garo Paylan, “Bakın, bu getireceğiniz vergi affı yasası zaten yok olmuş vergi ahlakını daha da fazla yok edecek” dedi.

Kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Komisyon, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin sunum yaptı.

AK Parti iktidarları döneminde bazı kamu alacaklarının yapılandırılmasıyla ilgili asıl olarak toplam 9 teklifin görüşüldüğünü dile getiren Elitaş, Cumhur İttifakı olarak bugüne kadar vatandaşların tüm taleplerini dinlediklerini ve ihtiyaç duydukları tüm düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirtti.

31 Aralık 2022 tarihini esas aldıklarını bildiren Elitaş, kesinleşmiş alacaklar, kesinleşmemiş veya dava safhasında olan alacaklar, inceleme ve tarhiyat işlemleri devam eden alacaklar, pişmanlıkla ve kendiliğinden yapılacak beyanlar üzerine ödenecek alacaklar şeklinde tahsilat yapılabileceğini anlattı. Elitaş, kesinleşmiş alacaklarda borç asıllarından vazgeçilmediğini, gecikme zammı, faiz, ceza gibi adlarla uygulanan feri alacakların yurt içi ÜFE oranında güncelleneceğini bildirdi.

Elitaş, ilk defa yaptıkları düzenlemeye göre, vatandaşların vergi, ceza, faiz gibi 2 bin lirayı aşmayan borçlarını sileceklerini vurguladı.

SGK ve belediyeye olan borçlara da düzenleme yaptıklarını dile getiren Elitaş, teklifle bu yıl sonuna kadar TOKİ tarafından ihale edilen işlerde damga vergisi istisnası uygulaması getirileceğini söyledi.

Öte yandan Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, EYT ile ilgili kanun teklifinin perşembe günü komisyonda görüşüleceğinin gündeme gelmesi üzerine, komisyondaki grup sözcülerine, yarın uygun bir saatte kendi odasında bir ön bilgilendirmede bulunulabileceğini ifade etti.

Komisyonda, teklif üzerinde milletvekilleri söz aldı.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, verginin devlet egemenliğiyle ilgili çok önemli bir konu olduğuna işaret ederek, düzenlemenin getirisinden ziyade götüreceğinin çok olabileceğini öne sürdü.

Kuşoğlu'nun sorusu üzerine vergi alacağının gecikme zammı hariç vergi alacağının aslının 521 milyar lira olduğunu ifade eden teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, 316,1 milyar lira gecikme zammı ile toplam 837,3 milyar lira alacak bulunduğunu dile getirdi.

Elitaş, 500 milyar liraya yakın kısmının tahsil kabiliyetinin kalmadığını dile getirerek, "Burada 300 ila 350 milyar liralık bir kısmın bu barış kapsamına gireceğini düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, kapitalist düzende yüzde 1 ya da yüzde 5'in kazanacağını ancak geri kalanın kaybedeceğini ileri sürerek, kapitalist düzenlerde dahi adaleti sağlayacak mekanizmalar bulunduğunu söyledi.
Vergisini ödemeyenler için "vergi affı" getirildiğini iddia eden Paylan, şöyle konuştu:
"Bakın, bu getireceğiniz vergi affı yasası zaten yok olmuş vergi ahlakını daha da fazla yok edecek. Siz bu yaptığınız uygulamalarla ne yapıyorsunuz biliyor musunuz? Dürüst olmaya çalışan mükellefleri dahi yoldan çıkarıyorsunuz, iddiayla söylüyorum. Dürüst kalmaya çalışan çok sayıda mükellef var ya çoğunluğu da böyleydi, siz bozdunuz onların ahlakını. Vergisini dürüst ödeyen yurttaşlarımızı 'keriz' durumuna düşürüyorsunuz."

Paylan, küçük esnafı, KOBİ'leri koruyacak 50 bin lira, 100 bin lira gibi bir rakamın yapılandırılmasının sağlanmasını, büyük rakamların buna dahil edilmemesini ve vergi affı yasalarına son verecek bir mekanizma kurulmasını istedi.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, yapılan işin günü kurtarmak anlamına geldiğini ve uzun vadeli bir iş yapılmadığını ileri sürerek, "Ekonomimize, ülkeye ve topluma bir katkı sağlamıyoruz, işlerimizi kolaylaştırmıyoruz. Günübirlik, ortaya çıkan taleplere tepki veriyoruz, bunu hallediyoruz; arkasından, bir müddet sonra tekrar aynı sorunla karşılaşıyoruz, ikinci, üçüncü... Bundan sonra böyle bir düzenlemeyle ilgili yasanın gelmeyeceğinin hiçbir garantisi yok, geçmişte olmadığı gibi." ifadelerini kullandı.

Gerçekten mali alan yaratıldıysa, bütçe açığı yoksa 2-3 bin lira gibi alacakların silinip geriye kalan alacakların toplanması önerisinde bulunan Yılmaz, dar gelirli kesimin desteklenmesini istedi.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, geniş kesimlerin beklentisi olan bir kanun teklifini getiren milletvekillerine teşekkür ederek, küresel ekonomiyi olumsuz etkileyen gelişmelerin Türkiye'yi de etkilediğini kaydetti.Aksu, MHP olarak kanun teklifini desteklediklerini bildirdi.

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, mükelleflerden, vatandaşlardan, meslek mensuplarından gelen talepler doğrultusunda bir çalışma yapıp kanun teklifini hazırladıklarını ifade etti.

Kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Teklifle, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ile ilgili alacaklara yapılandırma imkanı sunuluyor.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false